„Mūsų skaičiavimais ir mūsų pasiūlymais, kuriuos mes pateikėme Europos Komisijai, mums ta suma būtų iki 250 pabėgėlių. Ir tokį kiekį aš siūlysiu Vyriausybei priimti Vyriausybės nutarimu kitą savaitę“, - trečiadienį Vilniuje žurnalistams sakė šalies vadovė.

Jos teigimu, tokie paskaičiavimai gauti sudarius formulę, į ją įtraukiant gyventojų skaičių ir šalies bendrąjį vidaus produktą. Tuo metu prezidentė sakė, kad Europos Komisijos formulė, pagal kurią paskaičiuota, jog Lietuva turėtų priimti iki 710 pabėgėlių, yra „sunkiai suprantama“.

Taip pat šalies vadovė kalbėjo, kad pasyviai perskirstyti pabėgėlius yra „neteisingas ir netikslingas“ imigracijos problemos sprendimo būdas.

„Visos Afrikos vis tiek į Europą neperkelsime“, - sakė D. Grybauskaitė.

„Matome ryškius ir aiškius požymius, kad tai yra kontrabandos verslo požymiai, todėl pasyviai reaguodami ir tik skirstydami žmones po Europą tik skatintumėme tokio verslo klestėjimą“, - pridūrė ji.

Prezidentė pakartojo, kad Lietuva pasisako už savanorišką dalyvavimą pabėgėlių paskirstyme.

Sprendžiant migrantų krizę Viduržemio jūroje, Europos Komisija siūlo į Lietuvą perkelti iki 710 pabėgėlių.

Į Lietuvą, jai sutikus, iš trečiųjų šalių turėtų būti perkelti 207 pabėgėliai. Dar 503 prašymus, tenkančius daugiausiai pabėgėlių priimančiai Graikijai ir Italijai, Lietuva turėtų išnagrinėti per dvejus metus.