Renginį D. Grybauskaitė pradėjo nuo svarbiausių praėjusių metų aktualijų – suskystintų gamtinių dujų terminalo starto bei saugumo iššūkių.

„2014 m. išties buvo Lietuvai svarbūs. Dėl įvairių sprendimų, o pirmiausiai – dėl pasiektų rezultatų. (…) Tapome energetiškai savarankiški. (…) Taip pat Lietuvai teko iššūkis – stiprinti savo saugumą“, - kalbėjo prezidentė.

Kol Rusija remia teroristus, dialogas yra neįmanomas

Klausiama, kas galėtų pakeisti jos požiūrį į Rusiją, prezidentė teigė tam dabar nematanti jokių perspektyvų. Ir dar sykį pavadino Rusiją teroristine valstybe.

„Visada mes atviri dialogui. Bet tik su tomis šalimis, kurios nedemonstruoja agresijos, kurios nevykdo ir neremia teroristinių veiksmų, karinių veiksmų kitų šalių teritorijoje. Kol Rusija vykdo agresiją, kol Rusija remia teroristus Rytų Ukrainoje, tol dialogas yra neįmanomas“, - pareiškė D. Grybauskaitė.

Paklausta apie siūlymus švelninti ar net atšaukti sankcijas Rusijai, prezidentė pirmiausiai pabrėžė, jog sankcijos nutaikytos į Kremliaus elitą, o ne į Rusijos žmones.

„Apie sankcijas galima diskutuoti įvairiai. (…) ES naudoja tiktai tikslines sankcijas, kurios nėra nukreiptos prieš Rusijos tautą ir Rusijos žmones. (…) Todėl niekada nei mėginome, nei įvedinėsime sankcijas prieš Rusijos tautą“, - sakė D. Grybauskaitė.

Sykiu ji pabrėžia, jog Rusija pati nesudaro sąlygų sankcijų atšaukimui savo veiksmais prieš Ukrainą.

„Kalbėti apie sankcijų atšaukimą nėra jokio pagrindo kol kas. (…) Tos priežastys, dėl kurių buvo įvestos sankcijos, išlieka. Pilnai išlieka“, - pridūrė D. Grybauskaitė.

Antrai kadencijai G. Grinos ir D. Valio kandidatūrų neteiks

Prezidentė taip pat sulaukė klausimo, ar turi ko gailėtis praėjusiais metais. Atsakymas buvo neigiamas, o klausimą šalies vadovė pavadino „kasmetiniu“.

„Ne, nemanau. (…) Stengiuosi, kad jie (sprendimai – DELFI būtų tokie, kad man nereikėtų gailėtis“, - teigė D. Grybauskaitė.

Ji taip pat pareiškė neatsisakanti ketinimų keisti Valstybės saugumo departamento vadovą Gediminą Griną, kurio kadencija baigiasi balandį.

„Antrai kadencijai pono Grinos neteiksiu“, - teigė prezidentė.

Galimo G. Grinos įpėdinio ji neįvardija.

Generalinis prokuroras Darius Valys taip pat gali ieškotis kito darbo.

„Prokuroro kandidatūra taip pat bus kita. Dėl Valstybės kontrolės – dar negaliu atsakyti“, - sakė D. Grybauskaitė.

Paklausta dėl D. Valio, prezidentė pareiškė, jog tiek prokuratūros, tiek saugumiečių vadovas nepateisino jos vilčių.

„Iki galo nei ponas Valys, nei ponas Grina neatskleidė savo gebėjimų. (…) Manyčiau, kad atsinaujinimas šiose dviejose struktūrose būtų sveikintinas“, - teigė D. Grybauskaitė.

Paklausta, kaip vertina politikų aukojamas dešimtis tūkstančių artėjančių savivaldos rinkimų kampanijai, prezidentė neslėpė, jog tokie reiškiniai, pastebimi tarp Darbo partijos politikų, jai kelia nemalonų kvapą.

„Jeigu matysime, kad teisėsaugos institucijos ir VRK nesugeba kontroliuoti, kai pilietis finansuoja savo ar partijos kolegos rinkimus dvigubai daugiau negu pats uždirba, bus arba įstatymo pokyčiai, arba poįstatyminių aktų“, - teigė šalies vadovė, pridurdama, jog tai „ir vėl surišta su ta pačia partija“.

Kalbėjo apie socialines aktualijas

Šalies vadovė taip pat paminėjo minimalios algos kėlimą, pensijų kompensavimą bei kitas socialines aktualijas. Nepamirštas liko ir euras bei Lietuvos mokslininkų pasiekimai.

Naujuosius metus prezidentė sutinka akcentuodama, jog saugumo iššūkiai išlieka.

„2015 m. pasižymi ne tiktai vidiniu stabilumu, bet ir išorinėmis grėsmėmis“, - sakė D. Grybauskaitė, nepamiršdama priminti, kad „kai kurios“ Lietuvos kaimynės grimzta į „ekonominę duobę“, tarp eilučių veikiausiai taikydama į Rusiją.

Prezidentė toliau akcentuoja kovą su korupcija bei valstybės ir ES paramos lėšų skirstymo skaidrumą.

„Tai, kad šešėlis egzistuoja ir yra pelningas, turbūt matome iš to, kiek grynų pinigų lietuviai dabar atneša iš slėptuvių“, - svarstė D. Grybauskaitė.

Gynybos stiprinimas, kariuomenės rezervo bei karių skaičiaus didinimas, kariuomenės aprūpinimas gera modernia technika – visa tai tarp prezidentės saugumo prioritetų. D. Grybauskaitė papildomą dėmesį skiria ir informacinio bei kibernetinio saugumo klausimams.

Išvardino svarbiausius būsimus vizitus

Kalbėdama apie užsienio politiką, prezidentė pirmiausiai akcentavo, jog šaliai reikia ieškoti naujų rinkų eksportuotojams.

„Tam bus skirti ir mano kai kurie užsienio vizitai šiemet“, - sakė ji.

D. Grybauskaitė taip pat žada tolesnę paramą Ukrainai ir Rytų Partnerystės programos plėtojimą.

Pirmąjį vizitą šiemet prezidentė rengs į Davosą, kur dalyvaus Pasaulio ekonomikos forume. Vasarį numatomas vizitas į Vokietiją.

Prezidentė taip pat ketina dalyvauti moterų lyderių konferencijoje Čilėje. Tolesniuose planuose – kelionė į Mongoliją bei Rytų Partnerystės renginiai Rygoje.

Paklausta, ar laukia „Sodros“ reformos, prezidentė pareiškė iš šios Seimo daugumos konstruktyvių pasiūlymų nematanti.

„Reformų nesitikiu ir nelinkiu. Deja, visi pasiūlymai apie reformas (…) - nepavadinčiau to reformomis“, - sakė D. Grybauskaitė.

Linkėjimai Vyriausybei

Vyriausybei ji palinkėjo sėkmingai išdirbti likusius dvejus Seimo kadencijos metus.

Klausiama apie koalicijos rietenas, kai pešasi socdemai ir Darbo partija, D. Grybauskaitė teigė neketinanti komentuoti

„Pasišpilkavimai, pažaibavimai koalicijoje vyksta tokiu įtemptu laikotarpiu, kada matome savivaldos rinkimus. (…) Įėjome į gana sudėtingą, jautrų politinį sezoną. Na, o į pasišpilkavimus turbūt nereikėtų kreipti dėmesio. (…) Kai kurių partijų buvę lyderiai turi problemų su teisėsauga, ir tai galbūt paaštrina jų retoriką“, - svarstė D. Grybauskaitė, pridurdama, jog mano, jog koalicija kadenciją pabaigti gali.