Projekto organizatoriai aplankė dešimt regionų, drąsindami smurtą patyrusius žmones, išjudindami vietos bendruomenes, įtraukdami verslą, nevyriausybines organizacijas, savanorius ir vietos savivaldą spręsti įsisenėjusias priklausomybių ir smurto problemas, teigiama Prezidentūros pranešime.

„Svarbu, kad tai yra pačių žmonių iniciatyva – patriotiškų, nusiteikusių matyti problemas Lietuvoje, jas spręsti kartu su visais žmonėmis. Tai daro ir mūsų žiniasklaidos atstovai, ir žymūs žmonės. Jie įkvepia žmones išdrįsti kalbėti, išdrįsti suprasti, kad yra bėda, pripažinti ją ir ieškoti pagalbos“, – penktadienį transliuotame interviu LRT radijui sakė prezidentė.

Gasčiūnai – paskutinė šio sezono projekto stotelė, kur susitikime su prezidente bus apibendrinta situacija šalyje, išryškėjusios problemos ir aptarti jų sprendimo būdai. Šalies vadovė susitiks su nuo smurto nukentėjusiomis ir nuo jo išsivadavusiomis moterimis, vietos bendruomene.

Lietuvoje vien pernai užregistruota daugiau nei 66 tūkst. pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje, tokių pranešimų kasmet vis daugėja. Nuo smurto kenčia kas trečia Lietuvos moteris.

Anot specialistų, teigiamą poveikį kovojant su smurtu daro specializuotos pagalbos centrai, dirbantys su smurto aukomis, tačiau svarbu, kad smurtą patiriantis asmuo sulauktų ir artimųjų, kaimynų, visos bendruomenės pagalbos.