Pasak jos, Lietuvoje mokymų metu taip pat bus dislokuota daugiau JAV karių ir technikos.

„Tai, kad daugiau ir kariuomenės čia, ir oro policija bus padvigubinta, ir „Zapad“ pratybų metu čia bus daugiau Jungtinių Valstijų ir karių, ir technikos ir laivų, tai rodo ypatingą dėmesį mūsų regionui“, - pirmadienį transliuotame interviu sakė šalies vadovė.

Paprastai NATO oro policijos misija vykdoma Lietuvoje ir Estijoje dislokuojant po keturis naikintuvus. Rudens pradžioje Aviacijos bazėje Šiauliuose misiją pradėsiantys amerikiečiai į šalį atgabens aštuonis lėktuvus.

Apie Lietuvoje dislokuojamus papildomus JAV karinius pajėgumus prezidentė paskelbė prieš išvykdama į Estiją, kur Baltijos šalių vadovai ir Taline viešintis Jungtinių Valstijų viceprezidentas Mike'as Pence'as aptars gynybos ir energetikos klausimus.

Amerikiečiai jau anksčiau Lietuvoje yra dislokavę daugiau oro policijos naikintuvų, nei įprasta. Tai įvyko 2014 metų pavasarį, Rusijai aneksavus Ukrainos Krymo pusiasalį.

Pareigūnams daugiausiai nerimo kelia realus pratybose „Zapad“ dalyvausiančių karių skaičius ir mokymų scenarijus.

Lietuva praėjusį penktadienį sulaukė Baltarusijos gynybos ministerijos kvietimo dalyvauti „Zapad“ stebėjimo programoje. Šis kvietimas adresuotas visiems Baltarusijai akredituotiems užsienio šalių gynybos atašė.

Anot Krašto apsaugos ministerijos, programoje numatytas Baltarusijos gynybos ministerijos pratybų pristatymas, lankymasis pratybų poligone ir kitose su pratybomis susijusiose institucijose Minske.