Pagal Konstituciją ministrus premjero teikimu tvirtina prezidentas. Pagrindinis šalies įstatymas taip pat lemia, kad po prezidento rinkimų Vyriausybė grąžina savo įgaliojimus, todėl perrinkus D. Grybauskaitę Vyriausybė buvo tvirtinama iš naujo.

„Šiandien premjeras atnešė teikimą dėl Lietuvos Vyriausybės sudėties. Šį teikimą aš pasirašiau", - pranešė D. Grybauskaitė ir perskaitė pateiktų ministrų pavardes.

Aplinkos apsaugos ministras  – Kęstutis Trečiokas
Sveikatos apsaugos ministrė – Rimantė Šalaševičiūtė
Vidaus reikalų ministras – Dailis Barakauskas
Teisingumo ministras – Juozas Bernatonis
Kultūros ministras – Šarūnas Birutis
Ūkio ministras – Evaldas Gustas
Užsienio reikalų ministras – Linas Linkevičius
Energetikos ministras – Jaroslavas Neverovičius
Krašto apsaugos ministras – Juozas Olekas
Socialinių reikalų ir darbo ministrė – Algimanta Pabedinskienė
Švietimo ministras – Dainius Pavalkis
Susisiekimo ministras – Rimantas Sinkevičius
Finansų ministras  – Rimantas Šadžius
Žemės ūkio ministrė – Virginija Baltraitienė

Trys nauji ministrai

Vyriausybėje dirbs trys nauji ministrai. Darbo partijos deleguota V. Baltraitienė eis žemės ūkio ministrės pareigas ir pakeis partijos kolegą Vigilijų Jukną, kuris sulaukęs kritikos iš Prezidentūros atsistatydino, nors pasitraukimą motyvavo šeimyninėmis priežastimis. Beje, tvirtinant Vyriausybę 2012 m. V. Baltraitienė buvo siūloma vadovauti Švietimo ir mokslo ministerijai, bet D. Grybauskaitė tuomet jos nepatvirtino.

Klausiamas, kas pasikeitė dabar, prezidentė tiksliai neatsakė: „Žemės ūkio ministerijai reikėjo skaidraus kandidato. Iš to sąrašo, kurį mačiau, ir iš katastrofiškos situacijos, kuri susiklostė šioje ministerijoje, kai iš 4 viceministrų 3 pateko į neskaidrių viceministrų sąrašą, reikėjo skaidresnio politiko, reikėjo politiko, kuris taip pat turi žemės ūkio bazinį išsilavinimą, taigi toje srityje p. V. Baltraitienė iš to sąrašo, kuris buvo man pateiktas, atitiko“.

Buvusį aplinkos ministrą Valentiną Mazuronį keičia kitas partijos „Tvarka ir teisingumas“ pasiūlymas politikas, buvęs ūkio viceministras K. Trečiokas.

Sveikatos apsaugos ministerijai vadovaus Seimo narė, buvusi Vaiko teisių apsaugos kontrolierė R. Šalaševičiūtė. Jos kandidatūrą socialdemokratai patvirtino tik antradienį vakare. Buvęs sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis deleguojamas Lietuvos atstovu Europos Komisijoje.

R. Šalaševičiūtė prezidentei ne staigmena

Kalbėdama apie R. Šalaševičiūtę prezidentė teigė, kad ši kandidatūra jai nebuvo staigmena, nes ministrų kandidatūras ji visuomet iš anksto aptaria su premjeru.

„Nebuvo staigmenų, mes jos kandidatūrą aptarėme su premjeru. Kaip žinote Vyriausybės sudėtį visada aptariame iš anksto, kad sprendimai būtų daromi greitai. Tuo labiau, kad tuos žmones reikia patikrinti su jais susitikti, pakalbėti. Šita kandidatūra su rimtu teisiniu išsilavinimu, dirbo socialinėje srityje - tai yra, žmogaus ir vaikų teisės, globos namai, visa tai artima šiai sričiai“, - sakė prezidentė.

D. Grybauskaitė taip pat nesureikšmino, kad R. Šalaševičiūtė nėra medikė ir nėra dirbusi sveikatos apsaugos srityje. Pasak prezidentės, pakanka to, kad ši politikė yra teisininkė.

„Mūsų šaunuoliai gydytojai ne visada būna tokie šaunūs vadybininkai, išskyrus kokius nors labai išimtinus atvejus, kaip pono Antano Vinkaus“, - sakė prezidentė.

Šalies vadovės teigimu, R. Šalaševičiūtė turėtų iš karto atkreipti dėmesį į vaistų kainų augimą.

„Naujoji ministrė turėtų iš karto atkreipti dėmesį į vaistų kainų kilimą. Nekalbant apie kitus procesus, kuriuos būtina daryti. Eilės ligoninėse mažėja, o vaistų kainos auga. Darbų yra daug, labai tikiuosi, kad tą pasitikėjimą, kurį šiandien demonstruojame mes – tiek premjeras, tiek aš – ji pateisins“, - teigė D. Grybauskaitė.

Viceministrus turės rinktis atidžiai

D. Grybauskaitė taip pat pabrėžė, kad naujieji ir senieji ministrai savo pavaduotojus turės rinktis itin atidžiai ir privalės atsižvelgti į Specialiųjų tyrimų tarnybos informaciją.

„Be jokios abejonės, skaidrumo reikalavimai yra visiems vienodi ir aukšti, visi naujai paskirti ministrai turės kreiptis į specialiąsias tarnybas ir dėl kiekvieno skiriamo viceministro gauti skaidrumo informaciją. Aš tikiuosi, kad premjeras užtikrins, kad jeigu tokia informacija yra, tokie viceministrai negalės būti skiriami", - sakė prezidentė.

DELFI primena, kad prezidentė valdančiąją koaliciją spaudė atsisakyti viceministrų, kurie Specialiųjų tyrimų tarnybos vertinimu galėjo būti saistomi neskaidrių ryšių. Valdančioji koalicija ilgai delsė, tačiau galiausiai Politinė taryba priėmė sprendimą, jog iš pareigų turi trauktis visi viceministrai, o naujai skiriami ministrai savo komandas formuos iš naujo.