„Lietuva griežtai smerkia Rusijos karinę invaziją į Ukrainą. Tokie veiksmai kelia grėsmę Ukrainos išlikimui, tarptautinei taikai ir saugumui“, - sakė prezidentė. Jos komentarą BNS perdavė atstovas spaudai.

Anot D.Grybauskaitės, dėl įvykių Ukrainoje Lietuva inicijuoja skubų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį.

Ukraina ir Vakarai ketvirtadienį apkaltino Maskvą tiesiogiai dalyvaujant konflikte rytų Ukrainoje. NATO teigimu, Ukrainoje kovoja daugiau kaip tūkstantis Rusijos karių, jie padeda separatistams.

Rusija neigia siuntusi karius į Ukrainą.

L. Linkevičius: raginimai neduos rezultatų

Rusijai pradėjus karinę agresiją, Vakarai turi svarstyti karinės paramos suteikimą Ukrainai, ketvirtadienį pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Linas Linkevičius
„Iš tos informacijos, kurią gauname, vyksta agresija ir nepaskelbtas karas. Nors visa tai neigiama, daugėja informacijos iš įvairių šaltinių, taip pat iš NATO žvalgybos“, - BNS sakė ministras.

Pasak L.Linkevičiaus, be paramos Ukrainos kariuomenei labai sudėtinga „atremti agresiją iš išorės“.

„Ukrainiečiams reikalinga ir humanitarinė parama, kurią teikiame ir mes, ir ekonominė parama. Manau, kad ir karinė parama turėtų būti svarstoma“, - kalbėjo ministras.

„Raginimai nutraukti ugnį šitoje situacijoje, kai siena nesaugi, kai teroristų grupuotės toliau remiamos ginklais, amunicija, sunkiąja technika, neduos rezultatų“, - pridūrė L.Linkevičius.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija anksčiau ketvirtadienį įvykius Ukrainoje pavadino „akivaizdžia karine Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų invazija į Ukrainos teritoriją“ ir paragino sušaukti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį.

„Tikiuosi, kad ir mūsų kolegos pagaliau suvoks, kas vyksta, nes laikas reikalauja reaguoti greitai ir reaguoti visose institucijose, pirmiausia JT Saugumo Taryboje, taip pat ir kitose organizacijose“, - BNS sakė L.Linkevičius.

Oficialusis Kijevas ketvirtadienį paskelbė, kad „Rusijos kariai“ užėmė strategiškai svarbų pasienio miestą šalies pietryčiuose prie Azovo jūros, kuriame tebesitęsia įnirtingi susirėmimai.