Po dvigubos rinkimų nakties D. Grybauskaitė žmones sveikino su geriausiu demokratijos ir žodžio laisvės išraiškos rezultatu. Rinkimų rezultatus ji pavadino „visai neblogais“.

„Jūsų valia ir balsai lėmė, kad dar penkerius metus mums teks dirbti kartu“, - kalbėjo prezidentė. D. Grybauskaitė dėkojo visiems, balsavusiems prezidento rinkimuose ir išreiškusiems savo požiūrį į valstybę bei atsakomybę.

„Šie rinkimai parodė, kad sąžiningi žmonės yra atsparūs provokacijoms, intrigoms ir purvo lavinoms. Tai rodo mūsų visų Lietuvos žmonių išaugusį brandumą, kad mūsų politinė kultūra taip pat keičiasi, kad rinkimų rezultatus pradėjo lemti ne pinigai, ne reklama, o nuoseklus darbas ir žmonių pasitikėjimas“, - rinkimų rezultatus įvertino prezidentė. Pasak D. Grybauskaitės, tai rodo, kad Lietuva auga, skaidrėja.

Purtys ir viceministrus

Klausiama apie galimus pokyčius Vyriausybėje, prezidentė atkreipė dėmesį, kad aplinkos ministras Valentinas Mazuronis pateko į Europos Parlamentą (EP). Jei ministras nuspręs eiti dirbti į EP, jo vieta atsilaisvins.

Klausiama, ar ją tenkina krašto apsaugos ministro Juozo Olekos veikla, D. Grybauskaitė sakė su ministru sutarianti, susitinkanti ir reikalus aptarianti. Ji taip pat ketina su premjeru Algirdu Butkevičiumi kalbėti dėl gynybos biudžeto didinimo – to reikia reikalingos įrangos įsigijimui.

„Kol kas kažkokių personalijų, ar atskirų atvejų, kad netenkintų vieno ar kito ministro, ypač krašto apsaugos, veikla, tikrai nepastebėjau, manau, kad tai daugiau įvairios spekuliacijos, o gal netgi galėčiau paspėlioti: tai yra vos ne socialdemokratų partijos vidaus žaidimai“, - svarstė D. Grybauskaitė.

D. Grybauskaitė žada iki liepos 12-os, kada Vyriausybė turėtų grąžinti įgaliojimus, susitikti su visais ministrais, aptarti jų atliktus darbus. Ji taip pat su valdančiąja dauguma ir premjeru žada kalbėtis dėl vieno ar kito ministro netinkamumo eiti pareigas.

„Daugeliu atvejų net ne patys ministrai, o viceministrai yra problema, todėl, ko gero, viena iš temų pokalbiuose su premjeru būtų šis klausimas. Nors prezidentas tiesiogiai negali daryti įtakos viceministrų skyrimui, bet pokalbiai bus ir reikalavimai, kad viceministrai būtų profesionalūs, atsakingi ir skaidrūs – šį reikalavimą tikrai kelsiu“, - žadėjo D. Grybauskaitė.

Prezidentė sakė su visais jos skiriamais teisėsaugos ir kitų institucijų vadovais susitikinėsianti iki inauguracijos ir vertinsianti jų darbą. Jei su dalimi nebus rasta sutarimo, šie turės daryti atitinkamas išvadas.

Įgėlė fiasko patyrusiems socialdemokratams

Komentuodama rinkimų į EP rezultatus, D. Grybauskaitė akcentavo, kad žmonių nuotaikos nuo praėjusių Seimo rinkimų pakitusios.

„EP rinkimai parodė ir apnuogino galbūt tą iliuziją, kad viena ar kita partija labai dominuoja visuomenės apklausose ir kad ją palaiko daugelis žmonių. Aš turiu galvoje tą poziciją, kokią tesugebėjo gauti socialdemokratų partija“, - teigė D. Grybauskaitė.

Kaip pavyzdį šalies vadovė pateikė liberalus, gavusius gerokai daugiau balsų nei kas nors galėjo tikėtis. Pasak D. Grybauskaitės, EP rinkimai parodė tam tirą nuomonių kaitą ir pakitusį kai kurių partijų palaikymą.

Kaip žinoma, valdantieji socialdemokratai EP rinkimuose iškovojo vos du mandatus. Juos aplenkė net opoziciniai konservatoriai.  

Žada pokyčius savo komandoje

Prezidentė pažadėjo pokyčių ne tik Vyriausybės sudėtyje, bet ir savo komandoje. Pasak D. Grybauskaitės, po inauguracijos „pareiškimus turi padėti“ visi jos politiniai patarėjai.

„Tai yra būtent tas laikas, kai dalis jų liks, o dalį reikės ir norėčiau pakeisti naujais. Turime labai didelį būrį savanorių ir labai gabių žmonių, kurie pasirodė labai gerai rinkimų kampanijos metu, dalį, be jokios abejonės, turbūt žiūrėsime ir iš savanorių“, - į DELFI klausimą dėl galimų pokyčių komandoje atsakė D. Grybauskaitė.

Jos teigimu, nauji vėjai ir naujos nuomonės yra sveika, juoba antrąją kadenciją laukia kitokie iššūkiai.

Inauguracine puota nekvepia

Prieš penkerius metus D. Grybauskaitė surengė kuklią inauguracijos šventę: motyvuodama krize, atsisakė tradicinio priėmimo Prezidentūroje. To ji nežada ir šįmet.

„Fejerverkų ir pokylių neplanuoju, turbūt ir neplanuosiu visus 5 metus. Vis tik ši inauguracija antroji, tai yra tęstinumas“, - sakė D. Grybauskaitė.

Inauguracijos dieną ji prisieks Seime, taip pat ketina surengti koncertą žmonėms. D Grybauskaitės teigimu, yra kūrėjų, kurie savo dainas dovanoja nemokamai. „Kažkokių brangių ypatingų ceremonijų tikrai neplanuoju, manau, yra verčiau panaudoti tuos pinigus ne baliams ir fejerverkams“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Žurnalistų klausiama, ar ketina atostogauti, prezidentė vėl pakartojo, kad įstatymuose prezidentui nenumatytos atostogos. „Aš mėginu derinti laisvalaikį su savo pareigomis, nes prezidentas pagal Konstituciją ir įstatymus yra prezidentas 24 valandas”, - kalbėjo antrai kadencijai perrinkta D. Grybauskaitė.

DELFI primena, kad D. Grybauskaitė jos perrinkimą antrajai kadencijai sekmadienio vakarą pavadino istorine pergale ir sakė priimanti balsavimo rezultatus kaip didžiulį įsipareigojimą žmonėms.

Antrajame prezidento rinkimų ture D. Grybauskaitė, surinkusi 57,87 proc. balsų, nurungė socialdemokratą, Europos Parlamento narį Zigmantą Balčytį. Jis sulaukė 40,14 proc. rinkėjų palaikymo.