"Problema yra ta, kad mes praktiškai bėgame paskui laiką. Išties susitarėme dėl vienų ar kitų priemonių, bet situacija labai greitai keičiasi", - teigė D. Grybauskaitė interviu LRT televizijai.

Prezidentė sukritikavo Austrijos sprendimą riboti migrantų judėjimą per savo teritoriją, kas sudaro problemų Vokietijai.

"O tai reiškia, kad kaip sniego gniūžtė gali situacija rutuliotis, ir kitos šalys pradės įvedinėti ne tik kontrolę, bet ir judėjimo ribojimus per savo teritorijas. O tai reiškia, kad mes, užuot pasiekę bendrus europinius sprendimus, pradedame dar labiau komplikuoti situaciją Europos viduje, ir būtent apie tai kalbėjome", - diskusijų turinį nusakė D. Grybauskaitė.

Pasak Lietuvos vadovės, Europos lyderiai, reaguodami į migrantų krizę, nespėja su įvykiais.

"Tie bendri sprendimai ir dėl bendros išorinės sienos apsaugos, ir dėl NATO panaudojimo Egėjo jūroje, ir kitos priemonės, kurias aptarinėjome vakar, realiai diskusijų laike jau pradėjo tapti pasenusia žinia. Bėgame paskui laiką, o laikas kol kas yra greitesnis už mūsų sprendimus ir ypač už jų įgyvendinimą", - konstatavo D. Grybauskaitė.

Kaip rašo tinklapis "The Guardian", Austrija anksčiau šią savaitę nustatė, kad neįsileis į savo teritoriją daugiau nei 3,2 tūkst. migrantų per dieną ir nustatys limitą - priims ne daugiau kaip 80 prieglobsčių prašymų per dieną. Šie reikalavimai įsigalioja penktadienį.

Daugiau nei milijonas migrantų jūra atkeliavo į Europą pernai, dar 3 tūkst. 771 asmuo yra laikomas dingusiu be žinios arba žuvusiu.

ELTA primena, kad per dvejus metus Lietuva įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja, tačiau šiuo metu Lietuvoje gyvena tik keturi pabėgėliai - gruodžio 15-ąją į Lietuvą iš Graikijos atvykusi keturių asmenų irakiečių šeima.

Graikijoje ir Italijoje stringant pabėgėlių procesui dar kelių pabėgėlių šeimų - apie 10 žmonių iš Sirijos arba Irako - laukiama Lietuvoje kovą.