"Lietuva - pirmoji iš trijų Baltijos šalių, kuriai atiteko ši reikšminga ir atsakinga misija. Su tokiu iššūkiu susiduriame pirmą kartą. Tai - tarsi krikštas, po kurio galėsime tituluoti save ne kaip naujokę, o kaip patyrusią Europos valstybę. Visą šių metų antrąjį pusmetį būsime atsakingi už Europos Sąjungos darbotvarkę bei turėsime spręsti visiems europiečiams aktualius klausimus. Malonu pažymėti ir tai, jog Lietuva - pirmoji valstybė, kuri pirmininkaus ką tik dar labiau padidėjusiai Europai, kurią sudaro jau 28 nariai", - sakė Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas.

Posėdžiui pirmininkaujantis V. Gedvilas pristatė renginio dalyvius. Jame dalyvauja Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, Konstitucinio Teismo pirmininkas Kęstutis Urbaitis, buvę valstybės vadovai, Europos Sąjungos valstybių narių parlamentų vadovai: Airijos Atstovų Rūmų Pirmininkas Seanas Barrettas, Estijos Rygikogo Pirmininkė Ene Ergma, Kroatijos Susirinkimo Pirmininkas Josipas Leko, Latvijos Saeimos Pirmininkė Solvita Abuoltinia, Lenkijos Senato Pirmininkas Bogdanas Borusewiczius ir Lenkijos Seimo Pirmininko pavaduotojas Eugeniuszas Tomaszas Grzeszczakas, Europos Parlamento Pirmininko pavaduotojas Othmaras Karasas, Vokietijos Bundestago Europos Sąjungos reikalų komiteto delegacija ir kiti garbingi svečiai.

Prezidentė ES Tarybai pradžiai skirtame iškilmingame Seimo posėdyje pasakė sveikinimo kalbą, kurioje visus šalies žmones pasveikino su pirmininkavimo pradžia.

„Iki šių metų pabaigos daugelis visai Europai svarbių klausimų bus sprendžiami Vilniuje. Tai - geriausias įrodymas, kad esame Europos Sąjungos narė, kuria pasitikima ir kuri turi tokias pačias teises kaip ir kitos 27 narės", - sakė D. Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, Lietuva pradeda pirmininkavimą, kai ekonominė situacija Europoje vis dar yra sudėtinga. Nedarbas, ypač jaunimo, Lietuvoje ir kitose ES valstybėse yra pasiekęs rekordines aukštumas, todėl šiai problemai spręsti bus skiriamas išskirtinis dėmesys.

Valstybės vadovės teigimu, Lietuva tiki solidaria Europa ir palaiko patikimą, atvirą ir augančią Europos Sąjungą. Todėl ateinantį pusmetį mūsų šalis visomis pastangomis sieks stiprinti ES finansinį stabilumą ir atsakingumą bei Europos pinigų sąjungą, plėtos bendrąją rinką, skatins verslo konkurencingumą bei inovacijas ir prisidės prie ES vidaus energetikos rinkos kūrimo.

„Lietuva gerins santykius su ES kaimynėmis ir nesieks būti tik ES „vartotoja". Prie sėkmingos Europos ateities kūrimo nori prisidėti ne tik mūsų šalies politikai, bet ir verslininkai, menininkai ir visi piliečiai, todėl esame pasiruošę sunkiai, bet atsakingai dirbti kurdami saugius ir turtingus mūsų visų Europos namus", - sakė šalies vadovė.

Baigdama sveikinimo kalbą prezidentė pabrėžė, kad Lietuva nuoširdžiai ruošėsi, jog užsienio svečiai šį pusmetį visuose Lietuvos miestuose jaustųsi lyg namuose. Valstybės vadovė pakvietė mūsų šalies žmones sukurti svečiams geriausias sąlygas pasidžiaugti Lietuvos grožiu ir žmonių gerumu.

Pasirašyta Vilniaus deklaracija

Iškilmingame Seimo posėdyje, skirtame Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai pradžiai, istorinėje Kovo 11-osios Akto salėje pasirašyta Vilniaus deklaracija.

Deklaraciją dėl Airijos, Lietuvos ir Graikijos parlamentų bendradarbiavimo rengiant ir įgyvendinant trijų Europos Sąjungos valstybių narių pirmininkavimo parlamentinį matmenį pasirašė Seimo pirmininkas V. Gedvilas, Graikijos Parlamento kancleris Athanassios Papaioannou, Airijos Atstovų Rūmų Pirmininkas S. Barrettas.

"Šiuo dokumentu siekiama toliau skatinti ES potencialą reikalingoms tolimesniems permainoms ekonominio konkurencingumo ir struktūrinių pokyčių srityje. Sveikiname ES bendradarbiavimą su kaimynais, siekiant tikros partnerystės ir regioninio stabilumo. Pabrėžiame atviros viešosios diskusijos apie ES ateitį svarbą. Tikiu, kad pasirašyta deklaracija taps dar vienu impulsu tvirtesnės ir vieningiau veikiančios sąjungos link", - iš Seimo tribūnos sakė Seimo pirmininko pavaduotojas Petras Auštrevičius.

Lietuva - pirmoji iš Baltijos šalių pirmininkaujanti Europos Sąjungos Tarybai. Per Lietuvos pirmininkavimo pusmetį mūsų šalyje įvyks per 200 susitikimų. Tikimasi, kad Lietuvoje apsilankys daugiau nei 30 000 užsienio svečių.

Vidurdienį Nepriklausomybės aikštėje įvyks Lietuvos valstybės, istorinės ir Europos Sąjungos vėliavų pakėlimo ceremonija.