Lietuvos vadovės teigimu, netekusi Sh. Pereso, žmonija neteko neeilinės šių dienų asmenybės, siekusios peržengti religinius bei etninius nesutarimus ir kurti taiką bei santarvę tarp tautų.

„Išlydėjome didį pasaulio žmogų, taikos žmogų, tolerantiškumo pavyzdį, svarbų žmogų visiems ir Lietuvai – taip pat. Nes Lietuvą ir aplinką aplink ją, šį regioną, jis laikė savo gimtine, ir jį vadinome, ir jis pats save – litvaku. Tai buvo ir pasididžiavimo pavadinimas“, – sakė D. Grybauskaitė, prieš išvykdama į laidotuves.

Prezidentė pabrėžė, kad Sh. Pereso vizitas į Lietuvą prieš kelis metus ir jos vizitas į Izraelį parodė, kad „būtent nuo jo prasidėjo santykių tarp mūsų valstybių ženklus pagerėjimas“.

„Tai mums labai svarbu, žvelgiant ne tik į ateitį, bet ir įvertinant mūsų skausmingą praeitį. Tokio žmogaus buvimas Lietuvoje parodė, kad ateitis yra svarbiau už viską, kas buvo sunkaus tarp mūsų tautų ir už visus praradimus, kurie buvo“, – sakė D. Grybauskaitė.

Š. Peresas, eidamas įvairias valstybines pareigas, aktyviai siekė derybų su palestiniečiais. Jo, kaip tuomečio Izraelio užsienio reikalų ministro, pastangomis 1993 m. rugsėjo 13 d. Baltuosiuose rūmuose Vašingtone pasirašyta Principų deklaracija, kuri turėjo tapti kertiniu akmeniu įtvirtinant taikos procesą Artimuosiuose Rytuose. Pasiekus šį itin svarbų dokumentą Š. Peresas kartu su tuomečiais Izraelio premjeru Yitzhaku Rabinu ir palestiniečių lyderiu Yassiru Arafatu1994 m. apdovanoti Nobelio taikos premija.

Prezidentė D. Grybauskaitė taip pat pabrėžė ypatingą Š. Pereso ryšį su Lietuva. Vos už 100 km nuo Vilniaus gimęs buvęs Izraelio vadovas 2013 m. paskelbtas Lietuvos sostinės garbės piliečiu, priklauso garbingai litvakų bendruomenei, išugdžiusiai daugybę pasaulinio garso menininkų, mokslininkų, Nobelio premijos laureatų.

Prieš trejus metus Sh. Peresas su valstybiniu vizitu lankėsi Lietuvoje. Pokalbiuose su Prezidente D. Grybauskaite tuometis Izraelio vadovas pabrėžė abiejų valstybių panašumus. Teigė, kad turime ieškoti to, kas vienija mūsų tautas, ir orientuoti dvišalius santykius į ateitį, plėtojant inovacijas, biotechnologijas, pažangią mediciną.

Valstybinėse Sh. Pereso laidotuvėse pasaulio šalims bus atstovaujama aukščiausiu lygiu. Pareikšti pagarbos buvusiam Izraelio vadovui atvyks JAV Prezidentas Barackas Obama, kandidatė į šios šalies Prezidento postą Hillary Clinton, Prancūzijos Prezidentas Francois Hollande'as, Vokietijos Prezidentas Joachimas Gauckas, Jungtinės Karalystės sosto įpėdinis princas Charlse'as, Australijos ir Kanados premjerai, dar daugelio valstybių ir vyriausybių, Europos Sąjungos institucijų bei diplomatijos vadovai.

Sh. Peresas, eidamas 94-uosius metus, mirė po sunkaus insulto. Prieš dvi savaites jis buvo atvežtas į ligoninę netoli Tel Avivo, o rugsėjo pradžioje jam įsodintas širdies stimuliatorius.