„Milijonai mirties stovyklose prarastų gyvybių yra priminimas mums apie tai, kad ciniškas abejingumas atveria kelią smurtui ir agresijai. Todėl visų mūsų pareiga ir atsakomybė – neleisti, kad juodi istorijos puslapiai pasikartotų. Negalime likti abejingi tam, kas buvo, ir tam, kas vyksta šiandien“, – sakė prezidentė.

Minėjimo metu valstybių vadovai bendravo su likusiais gyvais Aušvico koncentracijos stovyklos kaliniais. Pasak šalies vadovės, šie tragediją išgyvenę žmonės yra tikrosios žmogaus stiprybės ir drąsos pavyzdys.

Aušvico išlaisvinimo metinių minėjime dalyvavo Prancūzijos prezidentas Francois Hollande, Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas, Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, kitų šalių vadovai.

Buvusioje Aušvico koncentracijos stovykloje šiuo metu įrengtas muziejus, kuris yra įtrauktas į UNESCO pasaulinio paveldo sąrašą. Muziejaus rekonstrukcijai paremti pernai Lietuva skyrė 20 tūkst. eurų.

L. Linkevičius: dalinamės bendru skausmu su išgyvenusiais šį košmarą

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, prezidentės Dalios Grybauskaitės vadovaujamoje delegacijoje dalyvaujantis Aušvico koncentracijos stovyklos 70-ųjų išlaisvinimo metinių minėjime, sakė, kad Holokausto pragarą išgyvenusieji liudija, jog abejingumas ir tyla blogio akivaizdoje gali reikšti stovėjimą blogio pusėje.

Linas Linkevičius
„Minėdami vienos didžiausių tragedijų žmonijos istorijoje – Holokausto – aukų atminimą, dalinamės bendru skausmu su išgyvenusiais šį košmarą. Liudydami skaudžią istorinę atmintį, dar kartą pabrėžiame, kad Lietuvoje nėra ir niekuomet nebus vietos antisemitizmui, ksenofobijai ir kitoms žmogaus neapykantos formoms“, – sakė L. Linkevičius.

Anot ministro, minėjimas Aušvice verčia sustoti ir dar kartą susimąstyti apie žmoniškumą, istorijos pamokas, agresijos ir blogio apraiškas, su kuriomis susiduriame šiandieniame pasaulyje.

Aušvice kartu su kitų šalių vadovais ir tarptautinių organizacijų atstovais antradienį pagerbiamas Holokausto aukų atminimas.

Atidarant minėjimą Lenkijos Prezidentas Bronislawas Komorowskis pasakė kalbą, vyko religinės maldos. Pagrindinis dėmesys minėjime skirtas likusiems gyviems Aušvico liudininkams, kurių atstovai kartu su šalių delegacijų vadovais uždegė atminimo žvakutes prie Aukų monumento.

Likę gyvi Aušvico koncentracijos stovyklos kaliniai buvo išlaisvinti 1945 m. sausio 27 d. Aušvicas buvo didžiausia nacių įkurta koncentracijos ir naikinimo stovykla. Ji veikė nacistų okupuotoje Lenkijoje. 1940-1945 m. šioje koncentracijos stovykloje buvo nužudyta apie 1,5 mln. įvairių tautybių žmonių.

Prieš 10 metų Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja sausio 27-ąją paskelbė Tarptautine holokausto aukų atminimo diena.