Į partizaninį judėjimą 1946 m. įsitraukęs A. Lukša yra vieno žymiausių šalies partizanų Juozo Lukšos-Daumanto brolis. Partizaninės kovos metais jis neteko 3 brolių ir tėvo. Po metų, praleistų partizaniniame judėjime, A. Lukša buvo išduotas, nuteistas ir ištremtas kalėti į Sibiro lagerius.

„Sunki, bet ypač drąsi partizaninė kova vedė Lietuvą į nepriklausomybę. Rizikuodami savo ir artimųjų gyvybėmis, partizanai kovojo dėl kilniausio tikslo – laisvos Lietuvos. Todėl šiandien, minėdami Lietuvos laisvės dieną, privalome prisiminti, išlaikyti ir puoselėti tą laisvės dvasią ir vertybes, kurių vedini partizanai kovojo už mūsų šalį“, – sakė šalies vadovė.

Partizaninio judėjimo Lietuvoje metu žuvo daugiau kaip 20 tūkst. partizanų. Prezidentės teigimu, apsisprendimas kovoti už Tėvynės laisvę, pasiaukojimas ir drąsa – tai didžiausias meilės ir atsakomybės savo šaliai pavyzdys. Pasak valstybės vadovės, partizaninė kova – tai visos Lietuvos moralinė teisė tvirtinti, kad šalis niekada nepasidavė okupacijai ir visomis išgalėmis priešinosi tiems, kas kėsinosi į mūsų laisvę.