D. Grybauskaitės teigimu, tokiems nusikaltimams negali būti nei pateisinimo, nei senaties, BNS šalies vadovės komentarą perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį išteisino buvusius sovietų specialiosios paskirties milicijos būrio OMON vadus Boleslovą Makutynovičių ir Vladimirą Razvodovą dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų 1991 metais.

Vilniaus apygardos teismas išteisinamajame akte nurodė, kad už agresiją atsakomybė tenka tik valstybės vadovams, be to, pagal tarptautinę teisę, už inkriminuojamus nusikaltimus galima nuteisti tik tuo atveju, jei jie būtų įvykdyti karo, ginkluoto konflikto ar okupacijos sąlygomis. Teismo nutartyje taip pat nurodoma, kad abu buvę OMON karininkai nebuvo siejami nei su 1991 metų sausio 13 dienos įvykiais, nei su 1991 metų liepos mėnesį vykusiomis žudynėmis Medininkų pasienio ir muitinės kontrolės poste.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui. Generalinė prokuratūra kol kas nepasakė, ar sprendimas bus skundžiamas.

B. Makutynovičius ir V. Razvodovas buvo kaltinami nuo 1991 metų sausio iki rugpjūčio organizavę ir vykdę bauginimo, teroro priemones prieš neseniai nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos pareigūnus.