Antrąją vietą NŽT direktoriaus konkurse laimėjusį D.Kuprį vadovu ketinama paskirti po to, kai konkursą laimėjusi Lietuvos policijos mokyklos darbuotoja Daiva Mūrienė atsisakė užimti šias pareigas. Ji tai padarė anksčiau paaiškėjus jos šeimos ryšiams su žemės ūkio ministre „darbiete“ Virginija Baltraitiene ir jos šeima.

D.Kuprys yra keturių įmonių direktorius - jis vadovauja žemės ūkio bendrovėms „Žvikė“ ir „Žemvilda“, mažajai bendrijai „Mamuto ola“ ir uždarajai akcinei bendrovei „Saulės agra“.

„Iš esmės beveik 12 metų dirbau panašioje struktūroje, „Lietuvos geležinkeliuose“, todėl turėjau progos tuo (karjeros galimybėmis) įsitikinti. (...) Man patinka žemė, šita sritis man yra labai aiški. Aš žinau apie jos valdymą, disponavimą, naudojimą“, - BNS sakė kandidatas vadovauti NŽT.

Jam priklauso 49 proc. „Saulės agros“ akcijų, likusi dalis jų priklauso verslininkui Ramūnui Tubeliui. „Mamuto olą“ D.Kuprys valdo vienas.

Bendrovę „Žvikė“ D.Kuprys valdo kartu su Indre Tubeliene, jiems priklauso po pusę šios įmonės pajų. Tuo metu „Žemvildą“ valdo Aurelijus ir Pranas Skaisgiriai.

D.Kuprys žada atsisakyti savo veiklos versle iš karto po to, kai bus paskirtas vadovauti NŽT.

„Esant mano paskyrimui į valstybės tarnybą atsisakysiu ankstesnių savo veiklų ir sieksiu karjeros ne privačiame sektoriuje, o viešajame. Manau, aš turiu pakankamai kompetencijos ir gebėjimų vadovauti tokiai tarnybai kaip NŽT“, - teigė kandidatas vadovauti tarnybai.

Jis teigė planuojantis gerinti NŽT viešą reputaciją, taip pat suvienodinti tarnybos skyrių veiklą.

„Pirmiausia, vien tik viešoji nuomonė apie NŽT yra ganėtinai prasta visuomenėje. Iš esmės ją pirmiausia reikėtų gerinti“, - sakė D.Kuprys.

„Be to, kadangi teko susidurti ir privačiame gyvenime su NŽT veikla, tekdavo matyt, kad labai skirtingai dirba skyriai, nes NŽT administruoja apie tūkstantis žmonių Lietuvoje ir skyrių yra labai daug. Reikės taisyti ir tai“, - pridūrė jis.

D.Kuprys teigė priklausantis Socialdemokratų partijai, tačiau dėl laiko trūkumo nedalyvaujantis aktyvioje politinėje veikloje.

Jis sakė pabaigęs teisę tuometiniame Lietuvos teisės (dabartiniame Mykolo Romerio) universitete, po to 12 metų įvairiose pareigose dirbo „Lietuvos geležinkeliuose“.

Šiuo metu D.Kuprio reputaciją vertina teisėsauga. Gavusi Specialiųjų tyrimų tarnybos pažymą, ministrė turėtų priimti sprendimą dėl jo paskyrimo.

Lietuvos policijos mokyklos darbuotoja D.Mūrienė konkursą į NŽT vadovo postą laimėjo balandžio pradžioje. D.Kuprys užėmė antrą vietą.

Tačiau D.Mūrienė atsisakė būti NŽT vadove dėl „asmeninių priežasčių“, praėjus kelioms savaitėms po to, kai paaiškėjo jos šeimos ryšiai su žemės ūkio ministre ir jos šeima.

Kaip ir ministrė V.Baltraitienė, D.Mūrienės tėvas, Gūdžiūnų seniūnas Regimantas Valiauskas yra „Darbo partijos“ narys, jis teigia bendraujantis su ministrės vyru Regimantu Baltraičiu. D.Mūrienės motina Zita Valiauskienė, Kėdainių savivaldybės kontrolierė, kelerius metus buvo tiesioginė V.Baltraitienės pavaldinė, kuomet pastaroji vadovavo Kėdainių savivaldybės administracijai, buvo merė.

Naujojo NŽT vadovo paieška paskelbta po to, kai sausį iš pareigų pasitraukė tuometė tarnybos direktorė Daiva Gineikaitė, paaiškėjus, kad ji vairavo neblaivi ir bandė tai nuslėpti.