Tokioms nuostatoms pritarta savaitgalį vykusiame Lietuvos centro sąjungos savivaldybių forume, kuris vienija 173 narius, įskaitant 8 merus ir 12 vicemerų. Forumas įsteigtas gegužės pradžioje, jo pirmininku išrinktas Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas.

Kaip pirmadienį spaudos konferencijoje teigė Centro sąjungos atsakingasis sekretorius Vidmantas Staniulis, vykdomosios valdžios parlamentinė kontrolė yra silpna, todėl valdžių atskyrimo principas turi būti įgyvendintas.

"Žmonės, kurie patys leidžia įstatymus ir patys juos vykdo, tiesiog negali būti objektyvūs priimamų sprendimų atžvilgiu", sakė V. Staniulis.

Centro sąjunga per forumą taip pat siekia inicijuoti įstatymus, įtvirtinančius tiesioginius miestų ir rajonų merų rinkimus, apskričių reformą, taip pat ne mažesnę nei 37 proc. savivaldybių biudžeto dalį nacionaliniame biudžete.

Centristas Algis Čaplikas spaudos konferencijoje sakė, jog dabartinės apskritys vykdo "vietinių" ministerijų funkcijas, tai nepateisina ir yra našta valstybei.

"Teoriškai sukurta visa struktūra, žmonės sėdi, bet darbo jie neturi", apie dabartines apskritis sakė A. Čaplikas.

Centristai siūlo apskritis arba visiškai panaikinti, arba transformuoti apskričių administraciją į renkamą tarybą - antrą savivaldybės lygmenį. Renkama taryba skirtų apskrities viršininką.

A. Čaplikas sakė pritariąs praėjusią savaitę Finansų ministerijos išreikštam susirūpinimui dėl savivaldybių įsiskolinimų valstybės biudžetui.

"Reikia planuoti lėšas taip, kad nesusidarytų skolos. Už tai atsako politinė savivaldybės valdžia", sakė centristas, siūlydamas planuoti biudžetą, atsisakant nebūtinų išlaidų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją