"Ši sutartis yra iš tiesų pirmoji Lietuvos politinėje istorijoje tikra koalicinė sutartis. Sutartis, kuri kuria daugumą iš partijų, o ne iš dviejų susitariančių partinių organizacijų", sakė CS pirmininkas Romualdas Ozolas penktadienį po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi.

R. Ozolas mano, kad koalicijos sutartis ir ateityje vaidins labai svarbų vaidmenį, nes daugumos balsai yra sutelkiami būtent per šią sutartį.

Ketvirtadienį vakare liberalai, socialliberalai, centristai ir modernieji krikščionys demokratai pasirašė koalicijos sutartį.

R. Ozolas paneigė žiniasklaidos pranešimus, neva Centro sąjunga delsė pasirašyti šią sutartį.

"Labai apgailestaujame, kad Centro sąjunga pateikta iš tiesų iškreiptu pavidalu. Nebuvo kalbama apie kokius nors postus, buvo kalbama, kokiu būdu sutartyje gali būti fiksuota, jog tik didelę daugumą turinčios partijos ir realiai kuriančios koalicinę Vyriausybę gali išlaikyti juridiškai švarų kontaktą su tomis partijomis, kurios pralaimėjo", pažymėjo R. Ozolas.

Jis tvirtino, kad CS nesiekia postų Vyriausybėje, nes "pasitikėjimo neturinti partija negali pretenduoti į ministro postą".

"Tačiau mes jokiu būdu nedraudžiame mūsų žmonėms dalyvauti bet kokios valstybės institucijos veikloje, jei koaliciją sudarančios partijos pakviečia mūsų žmones ten dalyvauti", sakė centristų lyderis.

Jo teigimu, dabar vyksta "diskusijos ir nuomonių išsakymai" dėl Centro sąjungos atstovų galimybės užimti viceministrų kėdes. Beje, pasak R. Ozolo, centristai savo kandidatų nesiūlys, o lauks koalicijos partnerių pasiūlymų.

Centro sąjungos vadovo teigimu, partija neketina pasitraukti iš politinio gyvenimo.

"Mūsų nuomonė apie ateitį sutampa su prezidento nuomone - nereikėtų partijai pasitraukti iš politinio gyvenimo, nes ji yra ir struktūriškai pajėgi, ir dalykiškai subrendusi. Darbas frakcijoje, naujosios politikos rėmuose, gali turėti labai didelės įtakos ir Seimo, ir Vyriausybės bei valstybės gyvenime", kalbėjo R. Ozolas.

Anot jo, trys vienmandatėse apygardose laimėję Centro sąjungos atstovai, Seime ketina suburti frakciją kartu su trimis moderniaisiais krikščionimis demokratais bei krikščionių demokratų sąjungos vadovu Kaziu Bobeliu. Dėl keturių Valstiečių partijos atstovų įsijungimo į frakciją dar bus svarstoma.

R. Ozolas teigė, kad pasitraukti iš partijos pirmininko posto yra apsisprendęs "galutinai ir negrįžtamai". "Ir padarysiu viską, kas yra reikalinga, kad partija pritartų šiam žingsniui", teigė jis.

Pasitraukti CS pirmininko posto R. Ozolas nutarė po Seimo rinkimų, kuriuose centristai neįveikė 5 proc. barjero.