"Skubėjimas uždaryti bloką buvo toks pat karštligiškas, kaip ir skubėjimas tą bloką atidaryti tarybiniais laikais", teigiama trečiadienį paskelbtame centristų pareiškime.

Centristai kaltina konservatorius "represyvia" įstatymo priėmimo procedūra ir priskiria jiems visą atsakomybę už šį, pasak jų, "neatsakingą žingsnį".

Centristų vertinimu, antradienį Seime priimtas bloko uždarymo įstatymas parengtas "ydingai".

Kaip teigiama Centro sąjungos pareiškime, "įstatymas pirmojo bloko uždarymą reglamentuoja taip atmestinai, kad uždarinėjimo saugumas negarantuojamas, o apie uždaryto bloko aptarnavimą tik užsimenama".

Be to, pasak centristų, "itin blogai, kad nepateikiamas elektrinės uždarymo socialinių pasekmių sprendimas".

Centristai atmeta argumentą, kad Ignalinos AE I bloko uždarymo įstatymo priėmimas buvo viena iš sąlygų gauti tam finansinę tarptautinių donorų paramą, kuri bus svarstoma birželį Vilniuje ruošiamoje tarptautinėje konferencijoje.

Pasak centristų pareiškimo, "priimtas tekstas numato tik Lietuvos finansinius įsipareigojimus ir jokių apeliacijų į Europos Sąjungą nefiksuoja".

"Lietuva šiuos įstatymu įstumiama į milžiniškus finansinius sunkumus", teigia Centro sąjunga.

Centro sąjungos lyderis Romualdas Ozolas jau anksčiau reiškė nepritarimą skubotam IAE uždarymui, ragindamas išsaugoti Lietuvos branduolinę energetiką.

Praėjusį mėnesį jis kalbėjo apie galimybę kurti akcinę bendrovę ir statyti Lietuvoje naują branduolinę elektrinę, nustojus eksploatuoti pasenusius Ignalinos AE reaktorius.

Du Ignalinos AE veikiantys sovietiniai RBMK modelio reaktoriai Vakaruose laikomi iš esmės nesaugiais ir yra to paties modelio, kaip sprogęs Černobylio AE.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją