"Mes turime padėti tašką šiame reikale. Tai mūsų vaikai ir jie turi būti auklėjami tėvynėje. Jei jų tėvai yra, mes juos būtinai surasime. Jei ne - jie ras prieglobstį naujoje šeimoje. Mes pasirengę suteikti jiems tinkamas gyvenimo sąlygas", - Čečėnijos vyriausybes spaudos tarnybos pranešime cituojamas R.Kadyrovas.

Pasak pranešimo, susitikime su R.Kadyrovu Rusijos Dūmos narys Šamsailas Saralijevas informavo Čečėnijos vadovą, jog "Lietuva išreiškė pasirengimą bendradarbiauti čečėnų vaikų sugrąžinimo klausimu".

"Lietuvos valdžia neturi jokios teisės laikyti vaikus iš Rusijos. Vilnius savo veiksmais pažeidė visus esančius susitarimus tarp dviejų valstybių. Prie jų neprileidžia mūsų atstovų. Ir neteikiami jokie paaiškinimai. Rusijos URM nusiuntė šešias protesto notas. Problema pajudėjo iš mirties taško, kai metų pradžioje mes per Dūmos užsienio reikalų komitetą nusiuntėme kreipimąsi į Europos Tarybos Parlamentinę asamblėją", - aiškino Š.Saralijevas.

Jis pažymėjo, kad Lietuvoje yra nauja valdžia ir tikimasi "konstruktyvaus dialogo". Pasak Š.Saralijevo, jau surastos dviejų vaikų motinos, kurios sakė esančios pasirengusios važiuoti į Lietuvą.

"Vasario pradžioje Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas asmeniškai pasikalbėjo su Lietuvos kolega", - teigė Rusijos parlamentaras.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį BNS informavo, kad kreipėsi į Rusijos diplomatinę žinybą su prašymu pateikti informaciją apie asmenis, kurie norėtų ir gali turėti motyvų susitikti su Lietuvoje esančiais šešiais čečėnų tautybės nepilnamečiais, anksčiau buvusiais Gatajevų globoje.

"2013 metų sausį Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija kreipėsi į Rusijos pusę su prašymu suteikti informaciją apie su minimais nepilnamečiais, gyvenančiais Lietuvoje, norinčius susitikti tėvus ir artimuosius, pateikiant jų giminystės ryšį su vaikais patvirtinančius dokumentus bei kontaktinius duomenis, kurie leistų susisiekti su šiais asmenimis", - rašoma BNS atsiųstame URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento atsakyme.

Pasak ministerijos, šiuo metu prašomų dokumentų URM dar nėra gavusi ir laukia atsakymo iš Rusijos pusės.

"Pabrėžiame, kad šioje situacijoje svarbiausia atsižvelgti į pačių vaikų interesus", - teigia URM.

Pernai rugsėjo pradžioje buvo pranešta, kad Rusijos prezidento Vaiko teisių įgaliotinis Pavelas Astachovas kreipėsi į kolegas Lietuvoje ir užsienio reikalų ministrą, prašydamas padėti sugrąžinti į tėvynę šešis buvusius Gatajevų globotinius.

2009-ųjų birželio pradžioje Kauno miesto apylinkės teismas Grozno angelais vadintą sutuoktinių Gatajevų porą pripažino kaltais dėl smurtavimo prieš globotinius, grasinimo nužudyti, savavaldžiavimo. Už tai jiems skirta po 10 mėnesių nelaisvės.

Vėliau Kauno apygardos teismas kaltinimus perkvalifikavo į turto prievartavimą ir sugriežtino bausmes - skyrė po pusantrų metų nelaisvės. Po šio nuosprendžio paskelbimo Gatajevai dingo. Pernai buvo pranešta, kad Suomija jiems suteikė politinį prieglobstį.

Šiuo metu Kauno miesto apylinkės teismas nagrinėja bylą, kuriame Suomijoje prieglobstį gavusi čečėnų pora prašo turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo iš Lietuvos.

Klaipėdos apygardos teisme taip pat nagrinėjama Gatajevų baudžiamoji byla, kur skundžiamas ankstesnis nuosprendis pripažinti juos kaltais dėl smurtavimo.