Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė teigė, kad Vyriausybės nutarimu įteisinta nuostata, jog pretendentams į valstybės tarnybą surinkus vienodą balų skaičių - turint vienodą kvalifikaciją, dalykines ir kitas savybes, reikalingas pareigoms atlikti, pirmenybės teikimas pretendentui, atlikusiam nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, baigusiam bazinius karinius mokymus ar atlikusiam alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą, gali prieštarauti nediskriminavimo lyties, amžiaus bei negalios pagrindu principui.

Mat į privalomąją karo tarnybą kviečiami vaikinai, o į valstybės tarnybą gali pretenduoti ir vyrai, ir moterys. Be to, privalomoji karo tarnybą „sugrąžinta" vos prieš porą metų.

,Per metus pasitaiko maždaug trys tokie atvejai, kai pretendentai į valstybės tarnybą surenka vienodą balų skaičių ir vienam jų dėl atliktos karo tarnybos, alternatyviosios tarnybos ar baigtų karinių bazinių mokymų suteikiama pirmenybė", - sakė Valstybės tarnybos departamento vyriausioji specialistė Lina Biekštaitė.

Tačiau karių teises ginančios organizacijos pabrėžia, kad būtent buvusiems kariams reikėtų suteikti dar daugiau teisių. Vyriausybė ketina prašyti Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo, ar Konstitucijoje įtvirtintam nediskriminavimo lyties, amžiaus ir negalios pagrindu principui neprieštarauja nuo 2011 metų vidurio