Kaip rašoma knygoje "Paskutinė kadencija. Prezidento dienoraščiai", specialus pasitarimas dėl šio klausimo Prezidentūroje įvyko 2008-ųjų rugsėjo 16 dieną. Jame dalyvavo V.Adamkus, Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malakauskas, generalinis prokuroras Algimantas Valantinas ir užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.

"Priėjome išvadą, kad jei nėra aiškių įrodymų, patvirtinančių Izraelio piliečio Y.Arado atsakomybę už sovietinių partizanų nusikaltimus Lietuvos gyventojams, Generalinė prokuratūra turi nutraukti jam iškeltą bylą. Tai leis normalizuoti santykius su Izraeliu", - rašė V.Adamkus.

Prokuratūra ikiteisiminį tyrimą nutraukė po šio susitikimo praėjus trims dienoms, motyvuodama, jog nesurinkta pakankamai duomenų.

Kiek anksčiau tą patį mėnesį V.Adamkus šią temą aptarė su teisininku Seimo nariu Raimondu Šukiu. Kaip apibūdino pats V.Adamkus, jis parlamentarą pasikvietė "pasitarti, kaip būtų galima baigti šią bylą".

"Į Vilnių atvykusi Izraelio atstovė atmetė Lietuvos siūlymą perkvalifikuoti Y.Arado statusą byloje iš įtariamojo į liudytojo. Keliamas didžiulis triukšmas. Nusprendžiau pasikviesti patyrusį teisininką Seimo narį R.Šukį ir pasitarti, kaip būtų galima baigti šią bylą", - rašė prezidentas.

Y.Aradas buvo įtariamas dėl Antrojo pasaulinio karo metais nacių okupuotoje Lietuvoje ir pokario metais jam tarnaujant sovietų NKVD įvykdytų civilių gyventojų ir Lietuvos partizanų žudynių.

Izraelyje Y.Aradas yra gerbiamas istorikas, o žydų bendruomenės aštriai kritikavo jo persekiojimą Lietuvoje. Kaltinimai sovietų partizanams dažnai sulaukia prieštaringų vertinimų, nes tai dažnai žydams būdavo vienintelė galimybė išgyventi.

Vokietijai 1941 metais užėmus Lietuvą, Y.Aradas prisidėjo prie sovietų partizanų būrio, vėliau tarnavo sovietų represinėje NKVD struktūroje. Po karo atvykęs į Izraelį jis tarnavo kariuomenėje, 1972-aisiais pasitraukė į atsargą ir tapo istoriku, besispecializuojančiu holokauste.

Antrojo pasaulinio karo vokiečių okupacijos metais naciai, dažnai padedami ir vietos kolaborantų, Lietuvoje išžudė apie 90 proc. iš 200 tūkst. žydų.