Valdantieji konservatoriai nusprendė pamaloninti prieš 15 metų skandalingai postą priverstą palikti tuometės Lietuvos demokratinės darbo partijos (LDDP) ministrą pirmininką Adolfą Šleževičių.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo Vyriausybei pensinio amžiaus sulaukusiam ekspremjerui, kaip teigiama, itin turtingam verslininkui, nuo rugpjūčio 1 d. skirti pirmojo laipsnio valstybinę pensiją, kuri šiuo metu - 800 litų.

Dokumentus, reikalingus A. Šleževičiaus pensijai skirti, SADM pateikė Ministro pirmininko tarnyba. Ministro pirmininko pareigas jis ėjo trejus metus - 1993-1996-aisiais. "Ilgojo stabilizatoriaus", kaip buvo pramintas A. Šleževičius, politinę karjerą sugriovė ne laiku iš banko atsiimtas 135 tūkst. litų indėlis.

A.Kubilius: aš gerbiu visus buvusius premjerus

Premjeras Andrius Kubilius nelinkęs komentuoti Vyriausybės ketinimus skirti valstybinę pensiją buvusiam ministrui pirmininkui Adolfui Šleževičiui, bet sako gerbiantis visus buvusius premjerus.

"Galiu pasakyti, kaip aš elgčiausi, bet negaliu pasakyti, kaip elgsis Vyriausybė, nes Vyriausybė dar nesvarstė. Aš gerbiu visus buvusius premjerus", - ketvirtadienį buvo lakoniškas A. Kubilius, pažadėjęs komentuoti šį klausimą tada, kai jis bus svarstomas Vyriausybėje.

Anot dienraščio, ketinimais skirti A.Šleževičiui valstybinę pensiją stebėjosi ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas Algirdas Sysas, ir Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma. "Tikrai neprivaloma tokios pensijos skirti kiekvienam premjerui. Žinant pasitraukimo iš tų pareigų aplinkybes, tai netinkamas siūlymas, - kalbėjo A.Razma. - Pagaliau A.Šleževičius - turtingas verslininkas, neabejoju, sukaupęs išteklių, apsirūpinęs ir brandesnio amžiaus laikotarpiui. Tad socialinio pobūdžio aspektų neįžvelgiu ir argumentų nematau".

Valstybinių pensijų įstatyme teisė gauti pirmojo laipsnio valstybinę pensiją numatyta Lietuvos piliečiams, kurie bent dvejus metus ėjo Seimo pirmininko, premjero, Aukščiausiojo ir Konstitucinio teismų pirmininkų pareigas. Šiems asmenims pensija skiriama, kai jie sulaukia senatvės pensijos amžiaus arba yra pripažįstami nedarbingais ar iš dalies darbingais.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo Vyriausybei pensinio amžiaus sulaukusiam ekspremjerui, kaip teigiama, itin turtingam verslininkui, nuo rugpjūčio 1 d. skirti pirmojo laipsnio valstybinę pensiją, kuri šiuo metu - 800 litų, praneša "Lietuvos žinios".