Vilniaus apygardos teisme ketvirtadienį bausmę pasiūlė kaltinimą palaikantis Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Aivaras Velutis.

Jis sakė, kad pirmą kartą teisiamam asmeniui gali būti skiriama tokia bausmė, bausmės tikslai gali būti pasiekti be realaus laisvės atėmimo. Jeigu G.Miliauskas būtų pripažintas kaltu, jam dvejus metus būtų draudžiama dirbti valstybės tarnyboje.

Prokuratūra taip pat siūlo, kad valstybei atitektų papirkimui naudoti pinigai – beveik 29 tūkst. eurų. G.Miliauskas taip pat turėtų sumokėti 950 eurų į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų fondą.

Prokuroras A.Velutis savo kalboje minėjo ne tik bylos aplinkybes, bet ir korupcijos žalą valstybei, protekcionizmą.

„Tai sisteminės negerovės, trukdančios valstybės tolesniam vystymuisi ir raidai, pakertančios senos ir naujos kartos pasitikėjimą valstybe“, – sakė A.Velutis.

Jis teigė esąs ne tik prokuroras, bet ir aukštosios mokyklos dėstytojas.

„Džiugu matyti naująją kartą, tačiau negaliu nepaminėti, kad kiekvienais metais vis mažiau iniciatyvos rodo studentai, jų netgi nekeičia pasakymai, kad gyvena konkurencijos sąlygomis. Neformaliuose pokalbiuose studentai atskleidė, kad nesvarbu, kiek pastangų ir išminties turi – tai Lietuvoje negali daryti įtakos. Priklauso, kokius pažįstamus turi, kokius giminės postus užima“, – pasakojo prokuroras.

Jis teigė, kad ši byla atskleidžia ir Lietuvos politinio gyvenimo ydas.

Byloje liudytoju buvo apklaustas ir Seimo pirmininkės pavaduotojas „tvarkietis“ Kęstas Komskis. Specialiosios tarnybos užfiksavo kaltinamojo ir Seimo nario pokalbius, taip pat susirašinėjimą trumposiomis žinutėmis. K.Komskiui kaltinimai nebuvo pateikti, jis apklaustas liudytoju.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad G.Miliauskas nuo 2014 metų birželio 10 dienos iki 2015 metų vasario 24 dienos Alvydui Adomavičiui pasiūlė dalyvauti Utenos miškų urėdo konkurse – jis teigė, kad pasinaudodamas visuomenine padėtimi ir pažintimis gali paveikti Generalinės miškų urėdijos tarnautojus, kad A.Adomavičius laimėtų konkursą.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdybos pareigūnai teigia nustatę, kad G.Miliauskas iš pretendento į urėdo pareigas A.Adomavičiaus pareikalavo beveik 29 tūkst. eurų. Dalis pinigų perduota per susitikimą Vievyje. Kai A.Adomavičius vežė G.Miliauskui kitą dalį pinigų, kelyje jį sulaikė STT pareigūnai.

Bylos duomenimis, G.Miliauskas kreipėsi į dabar jau buvusį generalinio urėdo pavaduotoją Gintarą Viselgą. Pastarojo prašyta pašalinti galimas kliūtis, jeigu A.Adomavičius dalyvautų konkurse ir norėtų jį laimėti. Be to, G.Miliauskas susitiko su vienos bendrovės vadove ir pasirūpino, kad ji išrašytų pažymą, jog A.Adomavičiaus žinios atitinka užsienio kalbų reikalingą lygį. Iš tikrųjų A.Adomavičius prancūzų kalbos net nesimokė, pažyma buvo surašyta atgaline data.

Prokuroras sakė inicijavęs tarnybinį patikrinimą dėl G.Viselgos veiksmų.

„Neturiu pagrindo abejoti kriminalinės žvalgybos duomenų tikrumu“, – sakė prokuroras A.Velutis.

Bylos nagrinėjimas bus tęsiamas lapkričio 9 dieną, tada kalbės kaltinamojo gynėjas.

Anksčiau teisme liudytoja apklausta kita pretendentė į Utenos miškų urėdijos postą Aurelija Jočienė, ėjusi Šiaulių miškų urėdijos Rėkyvos girininkijos girininkės pareigas. Ji tikino, kad A.Adomavičiaus elgesys konkurso metu jai sukėlė įtarimą.

„A.Adomavičius atsakė į 96 klausimus iš 100 – tiesiog genijus“ , – neslėpė nuostabos liudytoja.

Ji mano, kad gerai atsakyti į tiek klausimų praktiškai neįmanoma. Ji pati atsakė į 86 klausimus.