Pasak G. Grinos, tokios mokyklos tampa „švietimo getais“, todėl po to nereikia stebėtis šių moksleivių išvykomis į Rusijos sukarintas mokyklas.

„Tokios mokyklos visiškai neugdo pilietiškumo, nes jos yra izoliuotos tautinės visuomenės prasme. Jei mokykla grindžiama ne bendros, o tautinės mažumos pagrindu, vadinasi, jie remiasi kažkokiu kitu pagrindu. Ir ką mes matėme pernai, ką matome šiemet - niekas nesikeičia, kiekvienas direktorius aiškina savo tiesą, o problema išlieka“, – BNS sakė G. Grina.

Buvusio VSD vadovo vertinimu, šalyje neturėtų veikti nei valstybės finansuojamos, nei privačios mokyklos tautinių mažumų pagrindu, išskyrus tarptautines, NATO šalių diplomatų mokyklas.

Gediminas Grina
„Aš manau, iš principo tokių mokyklų neturėtų būti. Jei yra organizacinis darinys, kas finansuoja visada atsiras, o šiam atvejui, manau, finansuotojų tikrai netrūks, žinant, kokie pinigai vaikšto iš Rytų pusės“, – į klausimą, ar siūlytų atsisakyti tik valstybinio finansavimo tautinių mažumų mokykloms, ar šių mokyklų iš principo, sakė G. Grina.

Buvęs VSD vadovas nesiėmė vertinti, ar tokius siūlymus įmanoma įgyvendinti dėl Lietuvos tarptautinių įsipareigojimų. Europos Tarybos Tautinių mažumų apsaugos konvencija numato, kad tose teritorijose, kuriose tradiciškai arba gausiai gyvena tautinėms mažumoms priklausantys asmenys, šalys „stengiasi kiek įmanoma užtikrinti, kad mažumoms priklausantys asmenys turėtų reikiamas galimybes mokytis tos mažumos kalbos arba mokytis ta kalba“.

„Aš tikrai nesu teisininkas ir tarptautinių konvencijų žinovas, bet Amerikoje tautinės mažumos mokosi šeštadieniais, o į valdiškas mokyklas vaikšto kartu“, – sakė G. Grina.

Vis dėlto buvęs VSD vadovas sutiko, kad politikai nesiryžtų imtis tokių drastiškų priemonių ir savo siūlymą sakė esant idėja „pamąstymui“.

„Tai yra žiaurus politinis sprendimas, aš tikrai nemanau, kad mūsų politikai tokius dalykus ryžtųsi daryti, bet pamąstymui – matome, kad problema tik gilėja“, – tvirtino G.Grina.

Siūlymą dėl tautinių mažumų mokyklų naikinimo jis paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“, po naujų pranešimų apie tautinių mažumų mokyklų moksleivių keliones į stovyklas Rusijoje. Naujienų portalas 15min. lt šią savaitę paskelbė, kad vasarą grupė Visagino skautų vyko į Rusijos jaunųjų žvalgų organizacijos stovyklą, kur mokėsi žygiuoti, maskuotis, šaudyti, mėtyti granatas.

Taip pat teisėsauga aiškinasi Vilniaus miesto tautinių mažumų mokyklos moksleivių dalyvavimo Rusijoje rengiamose sukarintose stovyklose „Sojuz“ aplinkybes.

„Akivaizdu, kad Švietimo ir mokslo ministerija nesuvaldo situacijos,
tai laikas priimti valinį politinį sprendimą ir naikinti „švietimo getus“ – valdiškas mokyklas „kitataučiams“. Tautinę kultūrą galima puoselėti šeštadieninėse mokyklose, bažnyčiose (cerkvėse) ir pan. O jei kas nors įkurtų privačią mokyklą „kitataučiams“, tokių diplomų nepripažinti (neskaitau NATO šalių diplomatų mokyklų)“, – reaguodamas į naujausią publikaciją paskelbė G. Grina.