Pareiškimo, kurį pasirašė 32 Seimo nariai, tekstas trečiadienį buvo išplatintas žiniasklaidai.

Iš pareiškimą pasirašiusiųjų Seimo narių tik du - jaunalietuvis Stanislovas Buškevičius ir konservatorius Antanas Stasiškis yra išrinkti į naująjį Seimą. Dauguma pasirašiusiųjų - konservatorių frakcijos nariai.

Konservatorius Rytas Kupčinskas, paklaustas, kodėl toks prašymas buvo pateiktas Seimo kadencijos pabaigoje, sakė, jog anksčiau nebuvo laiko tai padaryti.

Pareiškimo Konstituciniam teismui autoriai teigia, jog vyriausybė, priimdama sprendimą neatlygintinai perduoti sovietmečio paminklines skulptūras viešajai įstaigai "Hesonos klubas", pažeidė Valstybės ir savivaldybių turto disponavimo įstatymo nuostatas.

Pasak parlamentarų, įstatyme aiškiai nurodyta, jog "įstatymus ir nutarimus dėl teisės valdyti ir naudoti kilnojamąsias ir nekilnojamąsias kultūros vertybes, kurių nuosavybės teisė priklauso valstybei, priima Seimas, o ne vyriausybė".

Pareiškimą pasirašę parlamentarai mano, jog Grūto parke įrengta tarybinių skulptūrų ekspozicija turėtų būti laikytina savavališka statyba, nes ji buvo įgyvendinta pažeidžiant Teritorijų planavimo ir statybos bei Vietos savivaldos įstatymus.

Kaip žinoma, skulptūrų parką privačioje valdoje Grūte, netoli Druskininkų, kuria verslininkas Viliumas Malinauskas. Jo vadovaujama bendrovė "Hesona" verčiasi grybų ir žemės ūkio gėrybių konservavimu ir pardavimu.

Verslininkas jau investavo į parko kūrimą kelis milijonus litų.

Kelios dešimtys radikalių patriotinių visuomeninių organizacijų teigia, kad "sovietmečio budelių ir jų kolaborantų" skulptūrų parko kūrimas išniekina Lietuvos laisvės kovotojų atminimą ir "gausiai krauju palietą Dzūkijos žemę".