"Apie valdymą ir vadybą nebuvo galvojama", - EBSW veiklą tiriančiai laikinajai Seimo komisijai trečiadienį tvirtino buvęs sovietinio saugumo - KGB Lietuvos padalinio vadovas eksgenerolas Romualdas Marcinkus.

EBSW tyrimo komisija turi informacijos, kad R.Marcinkus EBSW dirbo ekonominės saugos konsultantu bei buvo saugumo ir informacijos tarnybos vadovas.

R.Marcinkus tai neigė: "EBSW nedirbau ir jokių pareigų nevykdžiau. Tik kai kuriuos darbus atlikau".

EBSW veiklą jis apibūdino: "Dešinė nežinojo, ką darė kairė".

R.Marcinkus neigė, kad EBSW steigėjus būtų galima vadinti "turginiais berniukais".

"Jie buvo galvoti berniukai, apsukrumo ir proto netrūko, nes tai reikalinga, norint daryti tai, ką jie darė", - kalbėjo R.Marcinkus.

R.Marcinkus tvirtino iš EBSW nedidelę algą gavęs už parengtas komercinės paslapties išsaugojimo tvarkos nuostatas ir taisykles.

Pasak buvusio KGB karininko, jo uždarbis pinigais EBSW buvęs labai nedidelis, dar sakė gavęs kelis šimtus litų benzinui ir automobilį, kuris Vilniuje buvo pavogtas, o surastas grąžintas į EBSW garažą.

Kiek vėliau jis tvirtino, kad EBSW prezidentas Gintaras Petrikas jo prašęs padaryti koncerno įmonių ekonominių duomenų bazę. Jis neslėpė, kad EBSW vadovybę domino kompromituojanti informacija, duomenys apie patikimumą.

Tačiau komisijai R.Marcinkus neatskleidė, ar šie G.Petriko prašymai buvo įgyvendinti.

R.Marcinkus neigė prisidėjęs prie G.Petriko pabėgimo iš Lietuvos ir šį buvusio EBSW koncerno vadovo žingsnį pavadino nelogišku: "Kažkas anksčiau laiko išsigando ir jį išgasdino".

EBSW veiklą tiriančiai komisijai Seimas yra pavedęs išaiškinti aplinkybes, sudariusias sąlygas jo veiklai bei padėjusias koncerno steigėjams, vadovams bei kitiems asmenims, artimai susijusiems su šiuo koncernu, išvengti atsakomybės.

Išvadas dėl EBSW veiklos komisija Seimui turi pateikti kitų metų sausį, tačiau abejojama, ar iki to laiko išvados bus parengtos.