2005 - 2010 metais A.Valantinas ėjo generalinio prokuroro pareigas, N.Bareikienė tuo metu ir iki 2014 metų lapkričio dirbo prokuratūroje.

N.Bareikienės ir dar keturių įtariamųjų bylą Generalinė prokuratūra baigė tirti ir perdavė nagrinėti Vilniaus apygardos teismui. Teismuose įdiegta bylų skirstymo sistema atsitiktine tvarka šią bylą nagrinėti priskyrė teisėjams A.Valantinui, Rositai Patackienei ir Vitalijai Norkūnaitei. A.Valantinas turėjo būti bylos pranešėjas.

A.Valantinas antradienį priimta nutartimi nusišalino nuo šios baudžiamosios bylos nagrinėjimo.

„Teko kažkada man prokuratūrai vadovauti. Gali bent jau iš šalies kažkam pasirodyti, kad nelabai gali būti objektyvus teismas, nes iš tikrųjų teko kartu dirbti. Tai yra tokia priežastis, kuri kažkam gali kelti abejonų. (...) Žmonėms gali pasirodyti, kad kai buvę bendradarbiai vienas kitą teisia, mano galva, tai nėra gerai. Yra kolegų, kurie su ja (N.Bareikiene - BNS) nebuvo net susidūrę, nebuvo susitikę ir nematę“, - BNS sakė A.Valantinas.

Jis teigė, kad jo nuomonei dėl nusišalinimo pritarė ir teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkė.

Nusišalinus A.Valantinui, bus ieškoma kito teisėjo.

Kartu su N.Bareikiene bus teisiamas ir buvęs Valstybės kontrolės vyresnysis valstybinis auditorius Rišardas Zelenovas bei dar trys asmenys, už pageidaujamą prekybą poveikiu R.Zelenovui ir N.Bareikienei pasiūlę, susitarę, pažadėję ir perdavę kyšius.

STT Vilniaus valdybos Ikiteisminio tyrimo pareigūnai ikiteisminį tyrimą pradėjo 2014 metų pradžioje, gavę duomenų apie prokurorės ir R. Zelenovo prekybą poveikiu.

„Šie asmenys pasinaudodami savo pažintimis už tam tikrą atlygį suinteresuotiems asmenims žadėjo paveikti Vilniaus apylinkės prokuratūros bei Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorus, Vilniaus apylinkės teismo, Vilniaus apygardos teismo bei Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjus, kad šie priimtų kyšio davėjams palankius sprendimus baudžiamosiose ir civilinėse bylose“, - rašoma STT pranešime.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 2012 metų rugpjūtį-lapkritį R.Zelenovas, veikdamas su N.Bareikiene, iš Ž.C. per kelis kartus paėmė 50 tūkst. litų (14 tūkst. 481 eurų) kyšį, kurį, įtariama, su N.Bareikiene pasidalijo.

Pasak STT, šis kyšis buvo paimtas, pažadėjus pasinaudojant pažintimis, kita tikėtina ir tariama įtaka nuteistojo B.C. baudžiamąją bylą kasacine tvarka nagrinėjusiems Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegijos teisėjams, juos paveikti, kad iki ši baudžiamoji byla bus išspręsta kasacinės instancijos teismo posėdyje, būtų sustabdytas nuosprendžio vykdymas ir laisvės atėmimo bausmę atliekantis nuteistasis B.C. būtų paleistas į laisvę, jo kasacinis skundas patenkintas ir jis būtų išteisintas, arba jam būtų skirta švelnesnė bausmė, negu reali laisvės atėmimo bausmė, arba B.C. byla būtų perduota iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

Taip pat nustatyta, kad 2013 metų liepos 11 dieną R.Zelenovas susitarė iš J.R. priimti 24 tūkst. 169 litų (7000 eurų) kyšį ir iš jos priėmė 14 tūkst. litų (4054 eurų) kyšį, pažadėjęs, jog paveiks O.A. baudžiamojoje byloje ikiteisminį tyrimą organizuojančius ir jam vadovaujančius Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorus, kad šie atšauktų įtariamojo O.A. paiešką, o jį sulaikius – nesikreiptų į teismą dėl O.A. suėmimo termino nustatymo bei šį ikiteisminį tyrimą nutrauktų.

Vykdydamas šį susitarimą, R.Zelenovas su prokurore susitarė, kad ši už kyšį, pasinaudodama pažintimis ir įtaka O.A. baudžiamojoje byloje ikiteisminį tyrimą organizuojantiems ir jam vadovaujantiems Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorams, juos paveiks priimti J.R. prašomus procesinius sprendimus.

Ikiteisminio tyrimo metu taip pat nustatyta, kad nuo 2013 metų birželio pradžios iki 2014 metų sausio pabaigos R.Zelenovas reikalavo, pažadėjo ir susitarė iš L.E. priimti 5000 litų (1448 eurų) kyšį, pažadėjęs, jog pasinaudodami savo pažintimis, kita tikėtina ir tariama įtaka, paveiks įtariamojo L.E. bylą kontroliavusį Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorą, kad šį ikiteisminį tyrimą nutrauktų arba šioje byloje priimtų bet kokius kitus L.E. palankius procesinius sprendimus.

Prokurorui šią baudžiamąją bylą su kaltinamuoju aktu perdavus teisminiam nagrinėjimui Vilniaus miesto apylinkės teismui, žadėta, jog paveiks valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikantį Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorą, kad šią bylą nagrinėjančiam teismui siūlytų L.E. išteisinti arba bylą L.E. atžvilgiu nutraukti, arba pasiūlytų jam skirti švelnesnę negu kitiems teisiamiesiems bausmę, nesusijusią su laisvės atėmimu.

Taip pat nustatyta, kad R.Zelenovas susitarė iš I.Š. priimti 3000 eurų kyšį, pažadėjęs, jog paveiks ikiteisminį tyrimą organizuojantį ir vadovaujantį Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorą, kad šis neteisėtai nutrauktų šį ikiteisminį tyrimą. Vykdydamas šį susitarimą, R.Zelenovas su N.Bareikiene susitarė, kad ši už kyšį įtikins pareigūnus priimti I.Š. prašomus procesinius sprendimus.

Taip pat nustatyta, jog J.Š. siekdamas, kad jo civilinę bylą dėl neteisėtos statybos nagrinėjusi Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja priimtų neteisėtą sprendimą pilnai patenkinti J.Š. ieškinį, 2013 metų liepos – spalio mėnesiais A.A. pasiūlė, pažadėjo, susitarė ir perdavė 30 tūkst. litų (8688 eurų) kyšį.

Veikdamas J.Š. pavedimu, A.A. per O.T. kreipėsi į R.Zelenovą, kuris už 7000 eurų kyšį pažadėjo paveikti teisėją, kad ši šioje civilinėje byloje priimtų J.Š. pageidaujamą procesinį sprendimą. Savo ruožtu R.Zelenovas susitarė su buvusia prokurore N.Bareikiene, kad ši už 1500 eurų kyšį susitartų su teisėja dėl J.Š. pageidavimo.

STT taip pat nustatė, kad R.Zelenovas su A.I. susitarė iš R.R. priimti 31 tūkst. 200 litų (9036 eurų ) kyšį ir per tris kartus priėmė 16 tūkst. 200 litų (4691 euro) kyšį, pažadėję, jog paveiks R.R. baudžiamąją bylą nagrinėjusią Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėją, kad ši teisme nagrinėjamą R.R. baudžiamąją bylą grąžintų Vilniaus apygardos prokuratūrai, bei po to paveiks ikiteisminį tyrimą šioje byloje organizuosiančius ir jam vadovausiančius Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorus, kad šie ikiteisminį tyrimą nutrauktų. Dėl to paties vėliau R.Zelenovas susitarė su N.Bareikiene.

Taip pat ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad R.Zelenovas su A.I. susitarė iš S.M. priimti 6000 eurų kyšį ir per du kartus priėmė 600 eurų kyšį, pažadėję, jog paveiks S.M. baudžiamojoje byloje ikiteisminį tyrimą organizuojantį ir jam vadovaujantį Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorą, kad šis grąžintų S.M. ikiteisminio tyrimo veiksmų metu šioje byloje paimtus daiktus bei dokumentus bei šį ikiteisminį tyrimą neteisėtai nutrauktų. Vėliau dėl poveikio bylą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorui R.Zelenovas tarėsi su N.Bareikiene.

Tiriant šią baudžiamąją bylą buvo išskirti šeši ikiteisminiai tyrimai, kuriuose šeši asmenys, susiję su N.Bareikienei ir R.Zelenovui inkriminuotas nusikaltimais, įsiteisėjusiais Vilniaus miesto apylinkės teismo baudžiamaisiais įsakymais dėl prekybos poveikiu nuteisti piniginėmis baudomis, jų bendras dydis sudaro 72 tūkst. 896 eurus. Baudžiamaisiais įsakymais nubausti asmenys savo kaltę pripažino.