Eksprokurorui ypač kliūva tai, kad į policiją merginos draugas kreipėsi praėjus vos kiek daugiau nei valandai, kai ji neatsiliepė telefonu.

Nors tyrėjai nepraneša, A. Paulauskas teigė net neabejojąs, kad jau buvo apklausti ir greičiausiai ne po vieną kartą visi I. Strazdauskaitės artimieji, draugai ar ją pažinoję asmenys.

Tačiau, pasak buvusio prokuroro, kriminalistai kol kas jokių versijų, kaip labiausiai tikėtinų, neakcentuoja, nes šioje paslaptingoje istorijoje vis dar nemažai nežinomųjų. Kita vertus, tyrėjai gali ir sąmoningai nieko nekomentuoti.

A. Paulauskas atkreipė dėmesį į vieną detalę, apie kurią jau ne kartą buvo pranešta: dėl merginos dingimo į policiją jos draugas kreipėsi, praėjus kiek daugiau nei valandai po to, kai ji nebeatsiliepė telefonu.

„Netgi kai vaikai namo negrįžta laiku, dar galvoji, gal kur telefoną numetė, kad jis išjungtas ar šiaip neatsiliepia. Neskambini gi iš karto į policiją. Šiuo atveju susidaro įspūdis, kad merginos dingimas tarsi buvo nuspėtas. Jeigu ji neatsiliepia telefonu, tai jau – kažkoks kriminalas. Gal tokia mintis duos tam tikrą postūmį ir tyrėjams?“ – svarstė A. Paulauskas.
Artūras Paulauskas

Vertindamas jau žinomus faktus, kad brangus automobilis, kuriuo iš namų Plungėje išvažiavo mergina, buvo rastas pakankamai greitai ir netgi, atrodytų, neapgadintas, A. Paulauskas teigė, jog tai įrodo, kad greičiausiai jos dingimas nesusijęs su apiplėšimu.

Kam tuomet grobti merginą?

„Dėl grobimo nebūčiau tikras. Būna ir kur kas paprasčiau, nei mes kartais įsivaizduojam. Nenorėčiau daryti apibendrinimų, bet šiuo atveju praverstų pasvarstyti, dėl ko daromi nusikaltimai – dėl turto, pinigų, siekiant paslėpti kitą nusikaltimą. Šiuo atveju turtas nusikaltėlių nedomino. Automobilis geras, bet jis sekamas. Todėl vogti jį buvo pavojinga, nors tikri vagys, matyt, su ta saugos sistema būtų susitvarkę. Mano galva, nusikaltėlių tikslas buvo ne turtas. Tuomet ir kyla klausimas, ko buvo norima iš merginos? Taigi, ir reikėtų labai atidžiai pasidomėti jos aplinkos žmonėmis“, – kalbėjo A. Paulauskas.

Pro jo akis neprasprūdo ir dingusios merginos mobiliojo telefono radimo aplinkybės. Buvęs prokuroras svarstė, kad jį ant kelio galėjo išmesti ir pati I. Strazdauskaitė, taip bandydama parodyti, kad jai kažkas atsitiko ir kur jos pėdsakai. Tačiau kodėl telefonas buvo išjungtas? Jei mergina pati jį metė, tarkim, pro automobilio langą, tai greičiausiai nebūtų išjungusi. O gal telefonu atsikratė nusikaltėliai, nes jis jiems galėjo būti per daug pavojingas, kaip nusikaltimo įvykio vietos signalizuotojas?

A. Paulauskas neatmetė galimybės, kad merginos dingimas gali būti susijęs ir su kokio nors pakelių maniako nusikalstama veikla: „Visiškai tikėtina ir tai, bet man užkliuvo informacija, kad prie Žeimių kameros užfiksavo du automobilius. Jei tai tiesa, gal tuomet ji nebijojo to antro automobilio? Gal jo palyda jai nebuvo netikėta?“

A. Paulauskui, dirbant prokuroru, yra tekę tirti ne vieną rezonansinį įvykį. Ar buvo koks nors panašus į I. Strazdauskaitės dingimą, jis nekonkretino, tik nelinksmai pastebėjo: „Ne vieną nužudymą yra tekę pradėti tirti, prieš tai gavus informacijos, kad žmogus dingo.“