Nuginė į Tanzaniją

Ką toliau veikti? Toks klausimas turėjo kilti šešiems kadenciją baigusio A.Kubiliaus Ministrų kabineto nariams. Vieni į parlamentą nė nekandidatavo, kiti į jį tiesiog nepateko. „Pirmiausia – pailsėsiu“, – taip paskutinėmis XV Vyriausybės darbo dienomis tvirtino visi ministrų porfelius kitiems turėję perduoti politikai.

Šimtas dienų – daugiau, nei reikia poilsiui. Kuo jie užsiima dabar? Šis klausimas ne iš lengvųjų, nes kai kurie buvusio Ministrų kabineto veikėjai – nebe vieši asmenys ir apie savo darbovietes kalbėti vengia.

Antai buvęs ūkio ministras, konservatorių deleguotas Rimantas Žylius, klausiamas kuo verčiasi, prakalbo paslaptingai. Iš dienraščio pokalbio su buvusiu ministru paaiškėjo tiek, kad šis įkūrė bendrovę ir teikia konsultavimo paslaugas, o vienintelis darbuotojas jo įkurtoje bendrovėje – jis pats.

„Viena temų, prie kurių dirbu, tai konsultacijos ir paskaitos Rytų Afrikoje apie ekonominių reformų patirtį. Šios šalys šiuo metu išgyvena didžiules permainas, siekia pagerinti verslo aplinką ir sumažinti biurokratiją, tad Lietuvos patirtis jiems atrodo labai aktuali“, – tikslino R.Žylius.

Jis nurodė ir vieną konkretų pavyzdį. Vasario pabaigoje Tanzanijoje jis skaitė paskaitą apie tai, kaip pagerinti valstybei priklausančių įmonių ekonominį našumą.

„O dėl paslaptingumo nesutikčiau. Tiesiog neturiu ką daug pasakyti ir esu privatus asmuo“, – priminė R.Žylius.

R.Palaitis investuoja

Seimo rinkimus pralaimėjęs Liberalų ir centro sąjungos atstovas (LiCS), iš vidaus reikalų ministro posto dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovų atleidimo turėjęs pasitraukti Raimundas Palaitis, taip pat jau turi naują darbą.

„Šiaip jau nebesu viešas asmuo ir nebelabai noriu šnekėti. Esu įsidarbinęs, taip. Kokia sritis? Parašykite, kad man viskas gerai. Užsiimu individualiomis investicijomis, ir tiek“, – šykščiai kalbėjo buvęs LiCS atsakingasis sekretorius R.Palaitis.

Jo kolega, LiCS pirmininkas Artūras Melianas, dirbęs vidaus reikalų ministru, tikino, kad visas jo darbas – vadovavimas partijai.

„Vien partijoje dirbu. Daugiau detalizuoti nenorėčiau. Manau, tokios informacijos pakanka“, – tiek tepasakė A.Melianas.

A.Sekmokas ilsisi?

Buvęs energetikos ministras, konservatorių deleguotas Arvydas Sekmokas, buvo ir tebėra vienas paslaptingiausių ministrų. Net jo buvę artimiausi bendražygiai negali pasakyti, kuo dabar užsiima šis veikėjas.

„Anksčiau susitikdavome Gedimino prospekte labai dažnai. Tačiau dabar niekas nežino, ką jis veikia“, – kalbėjo vienas A.Sekmoko bendražygių. Prieš darbą Vyriausybėje A.Sekmokas buvo samdomas bendrovės „DocLogix“ direktorius. Gal jis grįžo į verslą?

„Ne, kiek žinau, jis tikrai į verslą negrįžo. Mano žiniomis, jis iki vasaros nelabai ką planuoja. Kalbėjau su juo, bet senokai“, – pokalbį su bendražygiu prisiminė parlamentarė, buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Su pačiu A.Sekmoku kelias dienas susisiekti nepavyko. Kalbama, kad jis vengia žiniasklaidos dėmesio dėl nepatogių klausimų, susijusių su Energetikos ministerijoje atliekamu auditu.

Buvęs aplinkos ministras, Arūno Valinsko partijos deleguotas Gediminas Kazlauskas, ir jo komanda – taip pat linkę slėptis šešėlyje. G.Kazlauskas, į ministeriją atėjęs iš verslo, buvo nepasiekiamas. O 68-erių skandalais dėl Gedimino prospekto rekonstrukcijos pagarsėjęs buvęs aplinkos viceministras Stanislovas Šriūbėnas buvo lakoniškas ir tepasakė: „Aš jau dirbu.“

Sieks aukšto posto?

Sukti galvą, kur rasti darbą, reikėjo ne visiems buvusiems ministrams. Antai LiCS atstovą Raimondą Šukį dar sausį į Teisingumo ministeriją (TM) pasikvietė naujasis ministras Juozas Bernatonis. R.Šukys TM dirba J.Bernatonio patarėju. Neoficialiomis žiniomis, diplomuotą teisininką R.Šukį domina Seimo kontrolieriaus postas, nes ligšiolinio šios įstaigos vadovo kadencija jau eina į pabaigą.

„Ne jūsų reikalas, ką aš dabar darau. Kai nuspręsiu pranešti, tai ir pranešiu. Radau darbą. Iki“, – tiek apie naują darbą tepasakė Algis Čaplikas, buvęs sveikatos reikalų ministras, vadovavęs LICS, o dabar šios partijos vicepirmininkas.

Mažiausiai klaustukų – dėl buvusios finansų ministrės Ingridos Šimonytės. Šiuo metu ji dėsto makroekonomiką Vilniaus universitete. Žiniasklaidai ji yra prasitarusi, kad „turi įdomių pasiūlymų“.