Šiemet apdovanojimais „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ bus pagerbti:

I laipsnio medaliu:

Genadijus Burbulis, Rusijos prezidento Boriso Jelcino bendražygis už didelį asmeninį indėlį ir paramą Lietuvai pripažįstant mūsų valstybės nepriklausomybę ir išvedant Rusijos kariuomenę;

Antanas Vinkus, gydytojas, politikas, diplomatas už nuolatinę pagalbą ir meilę žmogui;

Vygaudas Ušackas, diplomatas, ES ambasadorius Rusijoje už nuolatinį Lietuvos autoriteto ir įvaizdžio stiprinimą tarptautiniu mastu, tautos istorinės atminties bei demokratinių idealų stiprinimą, už ilgamečius partnerystės ryšius su Lietuvos akademine bendruomene.

II laipsnio medaliu:

Albina Šiupienienė, žurnalistė, kalbininkė, lietuvių kalbos ekspertė už principingumą ir begalinį atsidavimą gimtajai kalbai, jos puoselėjimą ir saugojimą, už dėmesį dzūkų krašto tradicijoms bei naujų bendruomeninių veiklos formų kūrimą;

Irena Burokienė, pedagogė, aktyvi visuomenininkė, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštienės Birutės karininkų šeimų moterų (birutiečių) draugijos Vilniaus skyriaus pirmininkė už nenuilstamą ir atsidavusį savanorišką darbą Šeimai, Sostinei, Tautai ir Valstybei;

Gintaras Vitkus, provinciolas, Jėzuitų ordino Lietuvoje ir Latvijoje vadovas už sielovadą, ganytojišką veiklą ir krikščionišką atjautą bei paramą žmogui.

Per septynerius veiklos metus I ir II laipsnio medaliais „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ pagerbta beveik 400 iškilių ir visuomenei ypač nusipelniusių asmenybių. Tai – poetas Justinas Marcinkevičius bei pirmosios Lietuvos nepriklausomybę pripažinusios valstybės – Islandijos – žsienio reikalų ministras Jonas Baldvinas Hanibalsonas, ilgametis Vilniaus universiteto rektorius, Vilniaus garbės pilietis akademikas Jonas Kubilius.

Medaliai įteikti europarlamentarui Vytautui Landsbergiui, signatarams Česlovui Juršėnui, Česlovui Stankevičiui, Algirdui Saudargui, Romualdui Ozolui, Egidijui Bičkauskui, Kazimierui Motiekai, monsinjorui Alfonsui Svarinskui, aktoriui Juozui Budraičiui, dainininkui Stasiui Povilaičiui, poniai Almai Adamkienei, dainininkei Veronikai Povilionienei, fotomenininkams Rimantui Dichavičiui ir Antanui Sutkui, rezistentui, pogrindinio leidinio „Varpas“ organizatoriui monsinjorui Juozapui Dabravolskui, žymiam lietuvių muzikui ir dirigentui profesoriui Sauliui Sondeckiui, vienas iš Lietuvos mikrochirurgijos pradininkų profesoriui Kęstučiui Vitkui bei daugeliui kitų, įnešusių savo indėlį į mūsų valstybės ir tautos nepriklausomybės siekį, aktyviai puoselėjančių Lietuvos kultūrą, meną, istoriją, kalbą, tautinį paveldą, besirūpinančių jos sostinės suklestėjimu, tarptautiniu šalies ir Vilniaus pripažinimu.

2011 m. I laipsnio medaliais buvo pagerbtos sausio 13-osios aukos, o 2012 m. – Medininkuose žuvę pareigūnai. Apdovanojimai buvo perduoti jų artimiesiems.

Visuomeninę apdovanojimų komisiją „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai “2009 m. įsteigė keletas visuomeninių organizacijų – M. ir J. Šlapelių muziejus, Vilniaus ainių klubas, Vilniaus rotušė, Krašto apsaugos bičiulių klubas, vėliau prisijungė Nevyriausybinių organizacijų koordinacinė taryba (NOKT), vienijanti 26 visuomenines organizacijas.