ES Taryboje, pačiame Briuselio centre dirbantis Vladas Kukulskis DELFI sakė, kad apie teroro išpuolius išgirdo pakeliui į darbą.

„Gyvenu netoli darbo, apie 4 km. Gavome žinutę, kad reikia laikytis atokiau nuo institucijų, jei esame institucijoje – likti ten, laikytis atokiau nuo langų. Apsisukome ir grįžome namo su mašina. Metro labai arti ES institucijų, daug žmonių čia išlipa. Pats 4 metus išlipdavau toje Maelbeeko metro stotele, bet po Paryžiaus atakų stengiuosi vengti – važiuoju dviračiu, pėsčiomis arba mašina“, – teigė lietuvis.

Jis labai džiaugėsi savo sprendimu, kad nebevažinėja metro. „Atrodo nesaugu. Taip, aplink institucijas karių tikrai yra – stovi su automatais, prižiūri tvarką, bet vis tiek, žmonių daug, metro pilnas, kamščiai didžiausi, ypač metro. Metro karių irgi būna, pavaikšto, bet senokai tai mačiau“, – pabrėžė lietuvis.

Metro stotelėje, kur įvykdytas išpuolis, anot pašnekovo, dažnai išlipa daugybė ES institucijų darbuotojų. Tarp jų – ir lietuvių.

„Mūsų vertėjų – lietuvių ten daug, kažkur apie 40, nes šalia jų darbovietės. Bet kol kas visi feisbuke praneša, kad yra saugūs, sveiki ir gyvi“, – dalijosi įspūdžiais V. Kukulskis. Jo nuomone teroristai norėjo taikytis būtent į ES institucijas, kur visuomet daugybė žmonių.

V. Kukulskis pridūrė, kad dabar didžiausias nerimas yra ne tik važinėjimas metro, bet baimė dėl išpuolių kitose vietose. „Dabar labiausiai bijome dėl vaikų, nes buvo pranešimas, kad bus atakuotos mokyklos. Aišku, svarbu nepasiduoti panikai. Buvome nuvažiavę į mokyklą, daugelis tėvų jau pasiima vaikus, bijo. Išties visiems baisu, niekas nežino, ką daryti“, – pripažino V. Kukulskis.

Vis dėlto, lietuvio manymu, viskas anksčiau ar vėliau grįš į savąsias vėžes. „O kaip kitaip? Londone, Paryžiuje buvo atakos, bet visi grįžo į įprastą gyvenimą. Bet kol kas esame labai išsigandę“, – neslėpė lietuvis.

Mieste neveikia mobilusis ryšys, baiminamasi naujų išpuolių

Vienoje ES saugumo institucijų Briuselyje dirbantis 34 metų druskininkietis Darius Šavolskis DELFI sakė, kad po sprogimų Briuselio metro ir oro uoste mieste praktiškai neveikia mobilusis ryšys, o saugumo pajėgos įspėja gyventojus likti namuose, nes baiminamasi naujų sprogimų.

„Esame perspėti pietų pertraukos metu neišeiti iš pastato, maistas bus pristatytas į darbo vietą, o jeigu yra tokia būtinybė – vengti masinio susibūrimo vietų“, - sakė D. Šavolskis.

Su pareigūnu kalbėjomės susisiekę internetiniu ryšiu. Skambučiai mobiliuoju ryšiu ar fiksuotomis telefono linijomis, pasak pašnekovo, yra praktiškai neįmanomi dėl itin apkrauto tinklo. „Operatoriai perspėja nesinaudoti mobiliaisiais telefonais, jei yra būtinybė, naudoti trumpąsias žinutes, nes linijos labai apkrautos, prisiskambinti praktiškai, ypač iš karto po išpuolių, buvo neįmanoma“, - sako D. Šavolskis.

Pasak pašnekovo, atmosfera mieste yra slogi: „Gal net ne tiek baimė, kiek tai, kad išpuoliai buvo netikėti. Mieste tvyro nežinia. Kalbama, kad antradienio įvykiai sietini su prieš keletą dienų įvykdytu Salaho Abdeslamo – vienintelio gyvo likusios Paryžiaus teroro aktų rengėjo sulaikymu. Saugumo pajėgos iš karto po sulaikymo buvo pranešusios, esą buvo rengiamasi naujiems išpuoliams prieš artėjančias katalikų Velykas“.

"Pilnas miestas zujančių greitosios medicinos pagalbos ir policijos automobilių su kaukiančiomis sirenomis. Visur gatvėse - kareiviai su šalmais ir neperšaunamomis liemenėmis. Parduotuvės uždarytos. Gatvės tuščios", - paskutiniais įspūdžiais tiesiogiai dalijasi Darius Šavolskis iš Briuselio.

Dzūko darbovietė yra įsikūrusi šiek tiek atokiau nuo vietų, kuriose įvykdyti išpuoliai. Tačiau pašnekovas sako, kad abi sprogimų vietos – tiek Malbeko metro stotelė, tiek Zaventemo oro uostas buvo itin populiarios ir tarp Belgijos lietuvių ar Briuselyje dirbančių Europos Parlamento ir Europos Komisijos pareigūnų.

„Pranešimų apie žuvusius ar sužeistus lietuvius kol kas nėra, tačiau neabejoju, kad toje metro stotelėje buvo ir mūsų tautiečių, važiavusių į darbą. Laimei, kad sprogimas nugriaudėjo kiek vėliau nei buvo pats keleivių pikas metro, priešingu atveju, aukų būtų buvę daugiau“, - sako D. Šavolskis.

Pasak jo, šįryt iš karto po sprogimo oro uoste, jam teko kalbėtis su kolega, kuris šįryt ketino skristi į Lietuvą Velykoms, tačiau vėliau persigalvojo. „Jam dar buvo sunku kalbėti, buvo ištiktas šoko“, - sakė lietuvis pašnekovas.

Anot D. Šavolskio, vieta Zaventemo oro uoste, kur įvyko sprogimas, yra prie vadinamųjų Briuselio avialinijų vartų. „Lietuviai, skrendantys į Lietuvą po darbo Europos sąjungos institucijose, paprastai renkasi šiuos vartus“, - sakė Briuselyje dirbantis lietuvių pareigūnas.

Mieste paskelbtas aukščiausias – ketvirtasis teroro grėsmės lygis. Pasak D. Šavolskio, vietos prokuroras oficialiai pranešė, kad išpuolį oro uoste įvykdė teroristas mirtininkas, o dėl sprogimo metro stotelėje kol kas tokio patvirtinimo oficialiai nėra.

D. Šavolskis teigė, kad Briuselio mieste paralyžiuotas transporto judėjimas, izoliuojamos mokyklos, valstybinės įstaigos, evakuojami Europos Sąjungos institucijų biurai.

„Visiems įsakyta likti namuose arba darbovietėse, atšaukti darbiniai susitikimai, į mokyklas neįleidžiama pašaliniai asmenys, atšaukti lėktuvų reisai, traukinių maršrutai, uždarytos traukinių stotys. Mieste jaučiamas nerimas, mat nemažai valstybinių institucijų pareigūnų šiomis dienomis planavo grįžti į namus. Dabar abejojama, ar pavyks, taip pat baiminamasi, kokį transportą rinktis kelionei, kad ji būtų saugi. Tiesą sakant, pasigirsta net svarstymų, ar Briuselis yra ta vieta, kurioje verta gyventi“, - DELFI sakė D. Šavolskis.

Nelaimės išvengė per atsitiktinumą

Po siaubingų įvykių Briuselyje, Belgijoje esantys lietuvaičiai feisbuke dalijasi pranešimais apie padėtį šalyje, praneša, ar yra saugūs bei pasakoja apie atsitiktinumus, kurių dėka išvengė nelaimės.

Šiuo metu Belgijos sostinėje esantis Justinas feisbuke pasidalijo su draugais žinute apie tai, kaip jam pavyko išvengti tragedijos, priėmus sprendimą į praktiką vykti pėsčiomis , o ne metro.

Vaikinas socialiniame tinkle rašė, kad atsikėlė vėliau nei įprastai ir jau beveik vėlavo į praktiką.

Sužinojęs apie sprogimus, jis pagalvojo, kad gal geriau nevažiuoti metro kaip visada, o eiti pėsčiomis. Eidamas link stotelės jis svarstė pasirinkti metro, tačiau dėl žmonių gausos šio sprendimo atsisakė.

„Mieste – sujudimas ir policijos gausa, bet pirmas įspūdis, kad visi praeiviai atšaukinėja savo susitikimus vėluodami į darbą. Tik kai pasiekiau vietą, sužinojau, kad kol ėjau, sprogo būtent ta „Maelbeek“ stotelė, kurioje išlipu kiekvieną rytą ir turėjau, kaip įprasta, važiuoti ir išlipti šįryt panašiu metu. Nežinau, kas būtų atsitikę kitaip nei visada susidėjus ryto atsitiktinumams ir aplinkybėms (...)“, – rašė jis.

Prašome atsiliepti šiuo metu esančius Belgijos sostinėje! Pasidalykite su DELFI skaitytojais žiniomis apie situaciją šalyje, papasakokite, kaip jaučiatės. Galbūt buvote oro uoste, kuriame nugriaudėjo sprogimai, ar šalia jo? Ar nelaimė šalyje privertė Jus Belgijoje užtrukti ilgiau, nei norėjote? O gal gyvenate Briuselyje ir galite pasidalyti gyventojų nuotaikomis, kai pastaruosius kelis mėnesius šalyje, po teroro aktų Paryžiuje, vyko antiteroristinės operacijos?

Laukiame Jūsų minčių ir nuotraukų – jomis pasidalinti galite el.p. pilieciai@delfi.lt arba spausdami pilką mygtuką čia!