„Vakar sulaukiau skambučio iš savo kolegos Europos reikalų ministro, kuris informavo iš anksto apie šį pranešimą ir apie pagrindinius jo tikslus, ir patikino, kad jie tikrai nesikėsina į laisvą asmenų judėjimą“, - žurnalistams penktadienį sakė L.Linkevičius.

Tai jis sakė praėjus kelioms valandoms po to, kai Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas  pranešė reikalausiantis, jog ES pakeistų savo pagrindines sutartis ir suteiktų galimybę apriboti imigrantams iš kitų ES šalių galimybę naudotis Britanijos socialinės gerovės sistema.

L.Linkevičiaus teigimu, britų pasiūlymus reikia „ramiai ir dalykiškai aptarti“, tačiau būtina užtikrinti, kad jokios pataisos neleistų diskriminacijos ir išsaugotų laisvą asmenų judėjimą.

Laisvo judėjimo principą bendroje spaudos konferencijoje pabrėžė ir Vilniuje viešinti Estijos užsienio reikalų ministrė Keit Pentus-Rosimannus.

„Laisvas judėjimas yra viena iš esminių ES laisvių ir vienas iš esminių ES principų, taip turi ir likti. Taip pat akivaizdu, kad šalis gali keisti vidaus tvarką, jei reikia, bet ji taip pat privalo užtikrinti, kad nebūtų jokios diskriminacijos“, - sakė Estijos ministrė.

Pernai į Jungtinę Karalystę emigravo 18 tūkst. lietuvių.

Pagal D.Camerono pasiūlymą, Britanija nemokėtų socialinių išmokų už šalies ribų gyvenančių imigrantų vaikams, o bedarbiai ES imigrantai būtų priversti išvykti, jei nerastų darbo per pusę metų.

Britų Vyriausybė taip pat nori, kad naujų ES šalių piliečiai laisvai ieškotis darbo galėtų tik tuomet, kai jų ekonomikos pasiektų tam tikrą išsivystymo lygį.

D.Cameronas yra pažadėjęs 2017 metais surengti referendumą dėl tolesnės narystės ES, jei laimės kitąmet vyksiančius rinkimus, o prieš tai persiderėti dėl narystės sąlygų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)