Praeitą savaitę Klaipėdoje viešėjo Didžiosios Britanijos Karališkojo jūrų laivyno fregata „HMS Iron Duke“. Šis daugiafunkcinis karo laivas vykdė NATO misiją Baltijos jūroje ir dalyvavo mokomosiose pratybose su Lietuvos laivynu. Tai didžiausias kada nors į Klaipėdą įplaukęs britų karinis laivas.

Nors tai ne pirmas Jungtinės karalystės laivo vizitas Lietuvoje, ambasadorė jį vadina išskirtiniu.

„Tai nėra pirmasis laivo vizitas, šiemet Baltojoje lankysis keturi britų karo laivai. Tačiau šis vizitas svarbus, nes tai – didžiausias mūsų laivas, iki šiol apsilankęs Klaipėdoje. Mano požiūriu, šis vizitas siunčia tikrai stiprų signalą apie mūsų požiūrį į Baltijos valstybių saugumą bei mūsų dalyvavimą NATO operacijose ir pratybose“, – kalba ambasadorė.

Paklausta, ar didesnis britų laivyno įsitraukimas padėtų išspręsti tą problemą, kad Rusija gali užkirsti kelią sąjungininkų pajėgoms į Baltijos jūrą, pašnekovė teigia, jog šį klausimą, tikėtina, teks nagrinėti NATO viršūnių susitikime Varšuvoje.

„NATO viršūnių susitikime šią liepą, manau, bus įvertintas visas spektras klausimų. Taip pat ir Rytų bei Pietų flango saugumo klausimas.

Norėčiau tikėtis, kad Varšuvos susitikimas pasinaudos tuo pagrindu, darbais, kuriuos mes jau nuveikėme ir nuspręs, kaip galima sukurti modernų NATO atgrasymo priemonių planą. Mes esame ir toliau pasiryžę tęsti savo įsipareigojimus Baltijos šalims per NATO. Lauksime to ir iš NATO viršūnių susitikimo“, – tikina C. Lawrence.