– Tik ką pradėtas „Brexit“ procesas, kaip į jį šiuo metu reaguoja Didžiosios Britanijos lietuviai?

– Didžiausia panikos ir baimės banga visus užliejo tik paskelbus referendumo rezultatus. Tai buvo netikėta tiek ES šalių piliečiams, tiek patiems anglams. Tuo metu kalbinti lietuviai galvojo, kaip ir kur reikės toliau gyventi. Daugelis pradėjo mąstyti, į kokią šalį reikės išvažiuoti, kaip toliau vystyti savo verslą. Galbūt grįžti namo į Lietuvą. Bet ilgainiui žmonės su mintimi susitaikė ir puolė tvarkytis nuolatinio gyventojo dokumentų, kadangi tai suteiktų daugiau garantijų ir saugumo. Natūralu, kad norima kaip įmanoma daugiau apsaugoti save ir savo šeimą, ypač esant tiek daug nežinomybės.

Neramina tai, kad galutinai atsiskyrus nuo ES, nemažai Lietuvos Respublikos piliečių norės įgyti JK pilietybę. Nesant galimybės išsaugoti LR pilietybės, Lietuva juridiškai praras nemažai žmonių, kuriuos jau prarado fiziškai. Ar mūsų valstybė turi tokią prabangą? Pasaulio Lietuvių Bendruomenė, kartu ir JKLB ir kitomis JK veikiančiomis lietuviškomis organizacijomis, aktyviai ragina dabartinę Lietuvos Respublikos Vyriausybę ir Seimą suteikti galimybę išsaugoti LR pilietybę, įgijus kitos šalies pilietybę. Ir tai būtų gerai įteisinti iki 2019 metų I-ojo ketvirčio, kada, manoma, JK galutinai pasitrauks iš ES sudėties.

Theresai May aktyvavus 50-ąjį straipsnį, traukinys pajudėjo. Tikimąsi, kad greitu laiku pradės ryškėti derybų kontūrai ir tai suteiks daugiau informacijos bei žinojimo.

– Lietuvių bendruomenė JK itin aktyvi. Kaip manote, ar kas nors joje keisis po išstojimo iš ES?

– Bendruomenė šiemet švenčia jau 70-ąsias metines. Tai viena seniausių lietuvių bendruomenių pasaulyje. Bendruomenės veikla ir aktyvumas niekada nepriklausė nuo politinės situacijos. Neabejotinai krizės sutelkia ir atsiranda didesnis poreikis vienytis ir kartu dirbti lietuvių labui. Tačiau ir iki šio sunkmečio JK lietuvių bendruomenė visoje Jungtinėje Karalystėje aktyviai rengė lietuviams svarbias šventes, diskusijas, mokytojų seminarus, ir žinoma, didžiausią bendruomenės šventę – Sekmines. Ši šventė, nepaisant įtemptos situacijos, šiais metais organizuojama ir vėl. Visus kviečiame atvykti birželio 4d. į Barkingo parką ir kartu mėgautis koncertu, lietuvišku maistu, lietuvių meistrų darbais ir, tikėkimės, geru oru.

– Atvykti čia gyventi norintiems lietuviams rekomenduojama tai daryti nedelsiant. Ar tokia skuba gali pasinaudoti žmones apgaudinėjantys įdarbinimo tarpininkai?

– Skuba ir nežinojimu visuomet gali pasinaudoti piktavaliai žmonės. Į bendruomenėje savanoriaujančius teisininkus nemažai kreipiasi tų, kurie buvo apgauti įdarbinimo firmų ar asmenų, kurie pažadėjo aukso kalnus. Dažnai tie aukso kalnai pavirsta į vergišką darbą. Įdarbinus nėra išaiškinamos darbuotojo teisės, kokia minimali alga, kokios turi būti suteikiamos sąlygos.

Lietuvoje pažiūrėję laidas apie sėkmingus emigrantus, kurie iš paprasto darbuotojo pakilo į karjeros aukštumas, trokšta staigiai praturtėti. Sėkmingų atvejų nėra daug, o žymiai daugiau tų atvejų, kai lietuviai nukenčia ir papuola tikrai į sunkias situacijas. JKLB neseniai įkūrė psichologinės pagalbos ir informacijos centrą. Dirbantys savanoriai gali patarti, kaip elgtis, kur galima ieškoti pagalbos. Todėl raginu, ketinant išvykti iš Lietuvos, susisiekti, pasitarti, gauti bendruomenės, kuri veikia konkrečiame mieste, kontaktus. Juk svarbu žinoti, kad netoliese yra lietuvių bendruomenė.

– Daug viešai kalbate apie lietuvių išnaudojimą JK, kokią įtaką, jūsų manymu, šiam verslui turės „Brexit“?

– Šiam verslui, deja, neturi įtakos sienų uždarymas. Vistiek randama būdų žmonių išnaudojimui. Mus labai džiugina, kad pagaliau šią problematiką suprato ir Lietuvos Vidaus reikalų ministerija ir JK neseniai viešėjo generalinis komisaras L.Pernavas ir Ministerijos kancleris A.Stončaitis su delegacija. Pareigūnai apsilankė problematiškuose regijonuose, susitiko su JK policijos pareigūnais, lietuvių bendruomenės nariais. Viltį teikia, kad darbo moderniąją vergystę Lietuvos pareigūnai jau pripažįsta kaip prioritetinę sritį. Taip pat susitikimo metu kalbėta apie prevenciją Lietuvoje, informacijos sklaidą tarp mokinių, kurie baigę mokslus planuoja emigruoti.

– Lietuvos politikai visaip bando susigrąžinti emigrantus, kaip manote, „Brexit“ gali būti priežastis lietuviams susikrauti lagaminus ir grįžti iš JK?

– Tikiu, kad šis laikotarpis paskatins lietuvius grįžti į Lietuvą. Niekas nesitiki, kad staiga grįš visi, bet, kad kažkuri dalis galvoja apie grįžimą, esu tuo tikra. Sprendžiu iš kalbų, bendros nuotaikos, bendruomenės narių pamąstymų ir užduodamų klausimų. Tačiau vien „Brexit“ ar entuziazmo tam nepakanka. Lietuva taip pat turi padaryti savo namų darbus. Vienas iš didžiausių – grįžusių vaikų integracija mokyklose. Gaila, kad iki šiol grįžęs vaikas priskiriamas ne tai klasei, kuri priklauso pagal metus, bet pagal žinias.

Tuo tarpu atvykus į JK, vaikas eina iš karto į tą klasę, kuri priklauso pagal jo amžių. Su juo papildomai dirba mokytojai ir jis per metus „pasiveja“ savo bendraklasius. Šita problema stabdo šeimas ir jos pasilieka užsienyje, kol vaikai baigia mokslus. O po tiek laiko dažniausiai ir visai negrįžta.

Kitas svarbus klausimas – įsidarbinimas grįžus. Jeigu darbdaviai siųstų darbo pasiūlymus ir į JK veikiančią lietuvišką spaudą, tikiu, kad norinčių grįžti padaugėtų. Lietuvoje svarstoma, iš kur prisikviesti nekvalifikuotus darbuotojus, tačiau nepagalvojama jų ieškoti išeivių tarpe. Daug programų, projektų, siekiant prisivilioti talentus, bet nekvalifikuotiems darbuotojams dėmesio skiriamai mažai.

– Lietuviai šiuo metu stovi kryžkelėje kartu su britais. Niekas nežino, kas bus, ko tikėtis ir bijoti. Kaip manote, ar daug lietuvių nuspręs likti JK ir, tarkime, pasikeisti pasą ar kitaip užtikrinti savo ateitį?

– Manau, kad bus ir tų, kurie pasilieka, pasikeičia pasą ir planuoja savo ateitį JK. Bus tokių, kurie iškeliaus dar į kitą šalį. Bet bus ir tų, kurie grįš namo, į Lietuvą. Pasaulis yra globalus, ilgą laiką Europos šalių sienos buvo atviros ir mes įpratome lengvai, be trukdžių keliauti. JK numatomai užsidarys, bet veržlios europietiškos sielos juk neįkalinsi.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje