Kaip rašė DELFI, kai kurie tėvai negaudavo socialinio draudimo pašalpų, nes jų atvejų nebuvo galima rasti tarp įstatymo išimčių. Viena tokių mamų – klaipėdietė Greta Pivrikaitė savo situaciją vadino kuriozu: 12-oje klasėje lauktis pradėjusi DELFI pašnekovė negavo „Sodros“ išmokų, nes „per daug dirbo“.

Teismas, į kurį kreipėsi išmokų negaunanti jauna mama, jos skundą atmetė, nes „pareiškėja neatitiko „Sodros“ įstatymo išimties, numatančios teisę gauti motinystės pašalpą neįgijus reikiamo stažo sąlygų, kadangi įsidarbino dar iki mokslo baigimo“.

Pasak teismo, aplinkybė, jog Greta mokėsi gimnazijos dieniniame skyriuje ir turėjo galimybę mokslo metu dirbti, rodo, kad mokymasis netrukdė jai įgyti stažo.

Gretos artimieji tai vadino kuriozu. Pasak jų, teismas leido suprasti, kad mergina dėl motinystės išmokų galėjo pasistengti anksčiau įsidarbinti – kad užtektų reikiamo stažo motinystės išmokai gauti. Arba įsidarbinti po atestatų teikimo.

Nesuprato, kaip galima nieko nemokėti

Kai „Sodros“ Klaipėdos skyriuje bandė aiškintis, kodėl negauna išmokų, Gretai buvo pasakyta, kad jeigu būtų įsidarbinusi bet kada – rugpjūtį, rugsėjį, bet tik po to, kai jai buvo išduotas brandos atestatas – ji išmokas gautų. Tačiau kai darbinosi, jauna moteris dar nežinojo esanti nėščia.

„Pagal įstatymus, žmogus, jei mokosi dieniniame skyriuje, yra draustas iki 26 metų, bet jie taip neskaičiuoja. Sako, kad aš pažeidžiau taisykles ir man nieko nemokės“, – buvo pikta jaunai mamai.

Klaipėdos apygardos administracinio teismo sprendime neminėta, kad Greta būtų pažeidusi kokias nors taisykles, tačiau jos skundas pripažintas nepagrįstu.

Teisėjai pabrėžė, jog neįgijus reikalingo socialinio draudimo stažo motinystės pašalpą galima gauti esant sąlygų visumai: 1) amžiui iki 26 metų; 2) jei stažas iki nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios nebuvo įgytas dėl mokymosi pagal bendrojo ugdymo programą; 3) jei pertrauka nuo mokslo pabaigos iki tampant apdraustuoju asmeniu neviršija 3 mėnesių.

Gretos atveju, pertraukos iki tampant apdraustu asmeniu iš viso nebuvo. Pasak jos,
teisme netgi patys teisėjai „Sodros“ atstovą klausinėjo, kaip jos situacijoje turi būti, nesuprato, kaip galima nieko nemokėti. Tačiau nusprendė, kad pagal įstatymą jai išmokos nepriklauso, nes tokia situacija niekur neminima kaip išimtis.

Patobulino įstatymą

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) rugsėjo pabaigoje pritarė Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo straipsnių pakeitimo įstatymo projektui, kuriuo siūloma nuo 2015-ųjų sausio kitaip reguliuoti apdraustųjų asmenų iki 26 metų amžiaus, kurie neįgijo reikalaujamo stažo dėl svarbių priežasčių, teisę gauti ligos, motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) socialinio draudimo pašalpas.

Siekiant nevaržyti jaunų asmenų galimybių įsidarbinti, projekte siūloma atsisakyti šiuo metu nustatytos sąlygos – tapti apdraustuoju per 3 mėnesius nuo mokslo baigimo. Šių asmenų teisę gauti minėtas ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpas siūloma susieti su draudiminiu įvykiu – laikinuoju nedarbingumu ar motinyste, tėvyste, motinyste (tėvyste)), jeigu jis įvyko atitinkamai per 6 (ligos atveju) ar 12 mėnesių (motinystės, tėvystės ar motinystės (tėvystės) atveju) nuo mokslo baigimo.

Pagal projektą teisę gauti motinystės (tėvystės) pašalpą taip pat turės asmenys, kuriems už tą patį vaiką prieš tai buvo mokėta motinystės ar tėvystės pašalpa pagal naujas taisykles, jeigu atostogos suteikiamos nuo kitos dienos po nėštumo ir gimdymo atostogų ar tėvystės atostogų pabaigos.

Ar bus priimtos įstatymo pataisos, spręs Seimas.

Kaip DELFI komentavo „Sodros“ atstovas ryšiams su visuomene Martynas Žilionis, pagal dabar galiojančią tvarką, motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) pašalpai gauti reikalingas vienerių metų (per paskutinius dvejus metus) darbo stažas.
 
„Jeigu tokio stažo asmuo neturi dėl to, kad mokėsi, jeigu jam yra iki 26 metų ir jis įsidarbino per tris mėnesius iki mokslų baigimo, jis turi teisę gauti motinystės (tėvystės) pašalpą ir be reikalaujamo stažo. Tačiau pasitaiko atvejų, kai pašalpos prašo asmenys, kurie pradeda dirbti dar besimokydami ir nespėjus sukaupti vienerių metų stažo, paprašo pašalpos. Tokiais atvejais pašalpa neskiriama“, - sakė specialistas.
 
Kaip teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte, tokią tvarką nustatančios įstatymo nuostatos „socialiai neteisingos tam tikro asmenų rato atžvilgiu“.