"Yra europinė praktika, kurios turi laikytis ir Lietuva: arba karalius, arba prezidentas įgalioja paprastai ministrą pirmininką ir kitus pareigūnus pasirašyti tokią sutartį. Tai yra bendra europinė praktika", - interviu Lietuvos radijui antradienį sakė A.Brazauskas.

Premjero duomenimis, kitų kandidačių stojimo ES sutartis turėtų pasirašyti būtent ministrai pirmininkai.

Tačiau kartu A.Brazauskas pažymėjo, kad pagal Lietuvos Konstituciją prezidentas turi teisę nuspręsti, kas pasirašys sutartį ir, pasak premjero, "nieko tokio, jei pasirašys ir prezidentas, ir premjeras".

Pirmadienį užsienio reikalų ministras Antanas Valionis BNS sakė, kad Stojimo sutarties struktūra yra nusistovėjusi dar nuo ankstesniųjų ES plėtros etapų - valstybių narių ir stojančiųjų valstybių vadovai sutaria plėsti ES, o sutartį valstybės vadovo vardu pasirašo jo įgalioti asmenys.

Dienraščio "Kauno diena" pranešimu, išrinktojo prezidento R.Pakso įgaliotinis Alvydas Medalinskas, kuris būsimoje Prezidentūroje turėtų užimti valstybės vadovo patarėjo užsienio politikos klausimais postą, oficialiai užklausė Europos komiteto vadovą Petrą Auštrevičių, kodėl pasirašyti labai svarbią teisiniu, politiniu ir istoriniu požiūriu tarpvalstybinę sutartį numatyta teisė premjerui, o ne prezidentui.

Vyriausybės sprendimu, Stojimo sutartį nuo Lietuvos pasirašys premjeras Algirdas Brazauskas, taip pat užsienio reikalų ministras, Europos komiteto generalinis direktorius ir Lietuvos nuolatinės misijos prie Europos Bendrijos vadovas, ambasadorius Oskaras Jusys.

Pirmadienį A.Medalinskas žurnalistams sakė, kad "užsienio politikos klausimai pagal Konstituciją priklauso prezidentui, tarp jų ir sprendimas, kas turėtų pasirašyti tokią svarbią sutartį, kaip stojimo į Europos Sąjungą".

Praėjusią savaitę Vyriausybė posėdyje pritarė Stojimo į ES sutarties projektui. Šiame teisiniame dokumente atsispindės visi Lietuvos bei kitų devynių Rytų ir Vidurio Europos valstybių stojimo į svarbiausią žemyno ekonominę ir politinę organizaciją aspektai.

Visus stojimo dokumentus sudaro pati Sutartis bei ją lydintys dokumentai - Baigiamasis aktas, šalių deklaracijos, priedai ir protokolai. Visi jie sudaro apie 6 tūkstančius puslapių.

Sutartyje užfiksuoti visi šalių prisiimti įsipareigojimai, išsiderėti pereinamieji laikotarpiai, ES sutarčių pataisos ir įvairūs kiti kelerius metus vykusiose derybose sutarti aspektai.

Naujų valstybių Stojimo į ES sutarties pasirašymo ceremonija numatyta šių metų balandžio 16 dieną Graikijos sostinėje Atėnuose. Graikija šį pusmetį pirmininkauja ES.