Anot KAM atstovo, ši demonstracija vykdoma "Artec" koncerno iniciatyva ir nėra įpareigojanti, o kariuomenė iš viso analizuoja septynių šarvuočių platformų ir trijų patrankų bokštelių pasiūlymus.

Kaip Eltai sakė D. Užkuraitis, "Krauss-Maffei Wegmann" ir "Rheinmetall" įmones vienijantis "Artec" koncernas "Boxer" šarvuočius į Lietuvą atvežė, kad abejonės būtų išsklaidytos per trumpiausią laiką.

"Mes žiūrime, ar tai nėra prototipas, ar šitie sprendimai realiai egzistuoja. "Pumos" bokštelis yra gaminamas, "Boxer" platforma yra gaminama, tačiau kaip tai susilieja į vieną visumą, - mes turėjome keletą klausimų, - aiškino D. Užkuraitis, pridurdamas, kad bandymų metu buvo patikslinta visa dominanti informacija. - Tai neturės jokios įtakos sprendžiant dėl derybų dalyvių rato, nes tai nėra įsigijimo proceso dalis. Tai rinkos analizės dalis".

KAM atstovo teigimu, kitos Lietuvai šarvuočius ir bokštelius siūlančios kompanijos jų produkcijos galimybes yra demonstravusios anksčiau, todėl ruošiasi dalyvauti tik oficialiuose bandymuose, kurie bus pradėti atrinkus derybų dalyvius. Galutinis potencialių pardavėjų sąrašas turėtų paaiškėti rudenį.

"Sąrašas kintantis - 7 platformos ir 3 bokšteliai. Jeigu kalbėtume tik apie platformas - kol kas yra analizuojamos septynios platformos, bet jeigu paimtume atskirų bokštelių spektrą, tai tų pasiūlymų yra daugiau", - Eltai sakė D. Užkuraitis.

Ketvirtadienį "Boxer" šarvuočiai Pabradėje svečių dienos metu turėjo atlikti kovinius šaudymus, tačiau dėl techninių kliūčių užblokavus ginklų valdymo sistemas, bandymas neįvyko dėl saugumo priežasčių. Anot D. Užkuraičio, kovinis šaudymas buvo atliekamas trečiadienį, procesas vyko sklandžiai. Penktadienį kariuomenės ir KAM ekspertai vertina "Boxer" pravažumo galimybes.

Nors derybos su potencialiais šarvuočių pardavėjais nėra pradėtos, "Boxer" pėstininkų kovos mašina laikoma favorite. Šarvuočių įsigijimui Lietuva ketina skirti apie 300 mln. eurų.