Kas nuo šalčio ginasi keliais drabužių sluoksniais, kas – mintimis, kad dar nebuvo bobų vasaros, taigi dar galima tikėtis šilumos. Deja, orų prognozės šiuo klausimu nieko gera nežada. Dar daugiau – bobų vasara jau buvo šeštadienį ir truko vos keletą valandų.

Įprasta bobų vasaros – rugsėjo 21-oji

Pensininkė, paklausta, ar reikia pradėti šildymo sezoną, dienraščiui „Klaipėda“ sakė, kad, jos nuomone, greitai, spalio viduryje, prasidės vadinamoji bobų vasara, taigi orai atšils, o kol kas galima ir truputį pakentėti. Juk kai namuose šalta, svarbiausia tinkamai apsirengti. Moteris tikino, kad bobų vasaros periodu būna taip pat šilta, kaip vasarą, todėl šildymo sezonas turėtų prasidėtų tik po jos.

Oficialiai bobų vasaros pradžia laikoma rugsėjo 21-oji, o tęsiasi ji iki rugsėjo 29-osios. Žinoma, specialistai pripažįsta, kad šios datos gali gana lengvai slankioti į vieną ar kitą pusę. Kaip portalui www.lrt.lt yra sakęs Vilniaus universiteto profesoriaus klimatologas Arūnas Bukantis, bobų vasara gali trukti ir porą dienų, ir užsitęsti iki trijų savaičių.

A. Bukančio teigimu, praėjusiais metais turėjome gana ilgą bobų vasarą, tačiau negalima tvirtinti, kad tokia bobų vasara bus ir šiemet, mat ji gali pasirodyti tik kas keleri metai. „Kartais būna netikra bobų vasara, labai trumpa, ir žmonės jos nepastebi. Jokiu būdu nėra taisyklės, kad ji turi būti kasmet“, – nurodė VU profesorius.

Pasak klimatologo, bobų vasarai būdingi saulėti, gana sausi ir šilti orai. Praktiškai visoje Europoje šis laikotarpis pasitaiko rugsėjo pabaigoje ir spalio mėnesį. Jis būna todėl ,kad į Rytų Europą iš Azorų salų regiono nusidriekia anticiklono gūbrys. Ir jo šiauriniu pakraščiu iš Pietų Europos atnešamas šiltas ir giedras oras – dienomis būna apie 18-22 laipsnius šilumos.

Bus šilta, bet debesuota

Nors teoriškai visų mūsų laukiama bobų vasara dar gali būti – praėjo tik viena spalio savaitė, praktiškai, pasak sinoptikų, šias mintis reikėtų palaidoti.

Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro duomenimis, spalio mėnesio vidutinė temperatūra numatoma 1 laipsniu žemesnė už vidutinę daugiametę (vidutinė daugiametė – 7,3 laipsnio). Tiesa, pastarosios savaitės vidutinė temperatūra bus kur kas aukštesnė už daugiametę normą ir sieks daugiau nei 12 laipsnių. Tačiau vėliau orai turėtų sparčiai vėsti, o vidutinė temperatūra bus net šiek tiek žemesnė už normą. Taigi vienintelė galimybė bobų vasarai – ši savaitė. Pagal prognozes ji iš tiesų bus šilta, tačiau vargiai orą įšildys taip, kad vėsa ir drėgme persismelkę mūsų būstai atšiltų.

„Ciklono srautai eina iš Vakarų, nuo Atlanto – vienas paskui kitą lyg traukinuku susikabinusių debesų girliandos keliauja per Šiaurės Europą, o Pietų ir Vidurio Europoje nusitęsęs anticiklonas. Mes kaip tik esame ant ciklono ir anticiklino ribos. Taigi debesų bus pakankamai daug, o vienur kitur iš jų gali ir palyti – tiek šiandien, tiek rytoj, tiek poryt. Kadangi oro srautai atkeliauja nuo Atlanto, naktys bus šiltos – 7-13 laipsnių. Praėjusią savaitę tokia temperatūra būdavo dienomis. Dienomis temperatūra kai kur sieks iki 17 laipsnių. Tačiau ketvirtadienį lietaus laukiame jau daug kur, kadangi orus valdyti perims ciklonas. Vis dar bus šilta – tiek naktį, tiek dieną, nors jau keliais laipsniais vėsiau. Penktadienį lietus liausis, kartais pasirodys saulė. Kadangi vėjas nurims, naktys bus vėsesnės, bet šalnų kol kas neprognozuojame. Dieną su saulės pagalba temperatūra turėtų kilti per 10 laipsnių“, - sakė Lietuvos Hidrometeorologijos tarnybos vyresnioji sinoptika Teresė Kaunienė.

Pašnekovė prognozuojamų orų nevadintų bobų vasara. Nors savaitė bus ir šiltesnė už ankstesniąją, saulės bus mažai. „Galima sakyti, kad bobų vasara buvo šeštadienį – keletą valandų, kai nuo saulės gerai įšilo oras. O šią savaitę saulės kol kas bus, palyginus, ne daug. Tai nėra bobų vasaros situacija. Taigi verta džiaugtis kiekviena valanda, kai pasirodys saulė, nes tikro, ramaus, be vėjo, saulėto laikotarpio bent jau kol kas nesimato. Nebent penktadienis bus sausesnis – gal tam tikrose vietovėse jis primins bobų vasarą. Daugiau saulės bus ir savaitgalį, bet oro srautai keliaus iš šiaurės, taigi šilumos taip pat daug nesulauksime. Atėjo ruduo“, - teigė sinoptikė.