„Galbūt sąžiningu būti Lietuvoje neapsimoka, nes tada nukentėsi kitų nesąžiningųjų sąskaita?“, – retoriškai klausė vaikinas.

Savo ruožtu Krašto apsaugos ministerijos (KAM) atstovai DELFI patikino, kad nors naujas šauktinių sąrašas bus sudaromas vos po trijų savaičių, buvę senajame, tačiau neatsiliepę į šaukimą, lengvai neišsuks. Dalį jų jau netrukus pasieks baudos.

Paieška intensyvinama: jau kreipėsi į policiją

Pasak KAM atstovės Viktorijos Cieminytės, neatvykusių pagal nurodymą karo prievolininkų vidurkis Lietuvoje yra maždaug 20 proc. Vilniaus regione šis skaičius yra dar aukštesnis.

„Neatvykusių pagal nurodymą karo prievolininkų paieška yra vykdoma nuolatos, šiai dienai išsiųsti pakartotiniai nurodymai neatsiliepusiems į šaukimą karo prievolininkams, jų artimiesiems, darbdaviams, dėl dalies karo prievolininkų kreiptasi į policiją, daliai išsiųsti nurodymai dėl Administracinės teisės pažeidimo surašymo. Bendradarbiaujant su Policijos departamentu ir URM nevykdančių karo prievolininkų pareigų asmenų paieška artimiausiu metu bus intensyvinama“, – informavo ji.

DELFI primena, kad neatvykus į komplektavimo skyrių be pateisinamos priežasties taikoma administracinė atsakomybė (sankcija – nuo 28 iki 289 EUR bauda) už karo prievolininko pareigų nevykdymą arba baudžiamoji atsakomybė (sankcija – bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų) už tarnybos vengimą, priklausomai nuo pažeidimo aplinkybių.

Baudos gresia 8 tūkst. jaunuolių

Savo ruožtu Krašto apsaugos savanorių pajėgų štabo Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininkas majoras Žygimantas Adamonis DELFI patikslino, kad nuobaudos galios tiems asmenims, kurie neatsiliepė į šaukimus iki šaukimo sustabdymo regione (dėl pakankamo skaičiaus savanorių), kuriam priklauso.

„Iki šaukimo sustabdymo visi karo prievolininkai turi pareigas ir jie turėjo atvykti į Karo prievolės ir komplektavimo padalinius. Jei jiems atvykti buvo paskirta iki šaukimo sustabdymo, jie tai ir turėjo padaryti“, – aiškino jis.

Pasak majoro, į policiją buvo kreiptasi dėl daugiau nei 8 tūkst. šauktinių. Maždaug tiek asmenų ir gali sulaukti baudų.

Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininkas majoras Žygimantas Adamonis

Savanorių gretos išseko: trūksta 50 karių

Anot V. Cieminytės, šiai dienai iki šiemet suplanuotų pašaukti 3 tūkst. trūksta apie 50 karo prievolininkų pripažintų tinkamais atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT).

Tokį skaičių paskutiniojo etapo šauktinių planuojama paskirstyti į dalinius iki pirmosios kitų metų savaitės pabaigos.

Įdomu tai, kad įsakymas dėl paskyrimo išleidžiamas vos prieš dvi savaitės iki tarnybos pradžios. Tuomet pradedami siųsti laiškai šauktiniams.

Taigi žinia, kad esi kviečiamas tarnauti, pasiekti asmenį gali ir likus vos savaitei ar dar mažiau dienų iki tarnybos pradžios, įvertinus tai, kad laiškus reikia parengti, užtrunka ir jų siuntimas.

Prognozė kitiems metams – tarnauti eis tie, kurie nenori

DELFI primena, kad kitąmet sausio 7 dieną bus sudaromas naujas šauktinių sąrašas. Ryškėja prognozė, kad tarnybą 2016 m. atliks daugiau šauktinių nei savanorių.

Anot Ž. Adamonio, kol kas kitiems metams užsiregistravo tik vos daugiau nei 200 savanorių. Šis skaičius dar gali sumažėti, kadangi ne visų savanorių sveikata jau yra patikrinta. Tačiau tikimasi, kad tendencijos bus priešingos, mat savanoriai gali registruotis visus kitus metus.

Sąrašas bus viešinamas sausio 11 d., o pirmieji 2016 m. prievolininkai tarnybą pradės balandžio 4 d. – iš pradžių 3 mėnesius Ruklos mokomajame dalinyje, o vėliau Kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje.

Kaip ir 2015 metais, kitąmet 9 mėnesių privalomąją karinę tarnybą atliks 3 tūkstančiai jaunuolių.