"Kelis metus trukusio Nacionalinės energetikos strategijos svarstymo Seime turėjo pakakti visiems už ir prieš išsiaiškinti. Kai sprendimas jau priimtas, Ignalinos AE korta nebeturėtų būti lošiama priešrinkiminiuose žaidimuose", teigiama ketvirtadienį išplatintame Lietuvos žaliųjų judėjimo pareiškime.

Lietuvos žaliųjų judėjimas peikia Centro sąjungos, LDDP, Socialdemokratų partijos ir Nuosaikiųjų konservatorių frakcijos politikų poziciją dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) pirmojo bloko uždarymo.

Minėtos politinės jėgos priešinosi IAE pirmojo bloko uždarymo įstatymo priėmimui Seime, įžvelgusios jame ekonominę žalą Lietuvai.

Žalieji mano, kad prieštaraujančių IAE uždarymui šnekos apie "pigią" ir "saugią" atominę energiją, būtinybę Lietuvai nukelti IAE uždarymą ar net statyti naują AE yra "tik pigūs priešrinkiminiai triukai".

"Vien iš pagarbos Černobylio aukoms, politikai neturi moralinės teisės spekuliuoti atominiais reaktoriais tartum šlapia dešra", teigia žalieji.

Šį mėnesį priimtas įstatymas numato, kad IAE pirmasis blokas bus uždarytas iki 2005 metų. Toks įsipareigojimas buvo laikomas viena iš sąlygų gauti tarptautinių donorų finansinę paramą jėgainės uždarymui.

Preliminariai vertinama, kad bloko uždarymas kainuos iki 20 milijardų litų.

Žalieji primena, kad IAE uždarymui reikalingas lėšas reikės investuoti ne iškart, o per kelis dešimtmečius, kad uždarius IAE pirmą bloką daugiau darbo turės Elektrėnų, Kauno, Vilniaus elektrinės, besiformuojantys rinkos santykiai energetikoje pritrauks daugiau investicijų, sukurs naujas darbo vietas, skatins energijos gamintojų konkurenciją, naudingą vartotojams.

"Todėl opozicijos politikų populistinius pareiškimus prieš birželyje įvyksiančią donorų konferenciją dėl IAE uždarymo finansavimo vertiname kaip negarbingą elgesį", pareiškė žalieji.

Žalieji ragina opozicinių partijų vadovus užuot "mojavus kumščiais po muštynių", užsiimti "rimtesniais darbais: energijos taupymo programų įgyvendinimu, atsinaujinančių energijos šaltinių vystymu, Visagino miesto socialinių problemų sprendimu, naujų darbo vietų kūrimu Ignalinos AE regione, verslo ir rinkos santykių plėtra Lietuvos energetikos sektoriuje".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją