DELFI užsakymu „Spinter tyrimai“ atliko apklausą apie intymų lietuvių gyvenimą. Paaiškėjo, kad moterims ir vyrams taikome skirtingus standartus. Daugiau nei 40 proc. Lietuvos gyventojų nuomone, moteriai geriau turėti kuo mažiau lytinių partnerių. Respondentų teigimu, optimaliausia – 2-5 partneriai per gyvenimą. Savo ruožtu vyrams lietuviai – atlaidesni. Palyginti su tuo pačiu klausimu apie moteris, kur kas daugiau respondentų minėjo, kad vyrams per gyvenimą normalu turėti iki 10 lytinių partnerių.

Panašu, kad vyrai drąsiai šia išlyga naudojasi. Viešoje erdvėje, interneto forumuose moterys dalijasi pasakojimais, kaip prigavo savo vyrus su kitomis moterimis. Savo ruožtu seksologas Viktoras Šapurovas paaiškino, kaip atpažinti, ar tavo gyvenimo partneris – neištikimas, ir, ką daryti, jei tai – tiesa: išsiskirti, ar atleisti ir ramiai gyventi toliau.

Išdavė susilažinęs su draugu, už pinigus pasiūlė nupirkti suknelę

„Mano pirmoji meilė mane išdavė, kai išvažiavau į užsienį. Nors buvo vyresnis, sakė, kad aš jam taip pat buvau tikroji meilė. Apie neištikimybę pats papasakojo, kai paskambinau. Labai verkė, man buvo siaubingai skaudu, tačiau jam atleidau. Sakė, kad buvo girtas ir tik veiksme suprato, ką daro. Tačiau jis mano gailestingumu nepatikėjo, manė, kad tikriausiai bandysiu jam keršyti, todėl net nelaukė, kol grįšiu, išvažiavo į kitą šalį. Nuo to įvykio praėjo jau 10 metų, bet aš jį tebemyliu kaip pirmą dieną“, – atviravo viena mergina.

„Draugavom metus. Viskas buvo labai gražu ir tobula, kol vieną dieną iš savo vaikino geriausio draugo sužinojau, kad vaikinas pasimylėjo su kita dėl lažybų. Netikėjau tais žodžiais, kol iš tos merginos negavau žinutės, su tekstu „Tavo vaikinas lovoje tobulas“. Mane permušė. Paklausiau vaikino, ką tai reiškia. Jis man be išsisukinėjimų pasakė, kad susilažino su draugu iš 145 eurų, kad su ja pasimylės ir nemato čia nieko blogo. Dar pridūrė, kad už tuos pinigus gali man nupirkti suknelę, apie kurią jau seniai svajojau. Tai mane išvedė iš kantrybės, palikau jį. Bandė taikytis, bet, mano nuomone, jei jam tai nieko nereiškia, tai galės dar daug kartų mane išduoti, todėl neatleidau“, – pasakojo kita internautė.

„Mano vyras man įstate „ragus“ po 5 metų santuokos ir 11 metų buvimo kartu. Mokėdama už jo telefono sąskaitą atkreipiau dėmesį, kad suma labai jau didelė. Jis nuramino, kad turbūt sūnus bežaisdamas prisiuntinėjo kam nors žinučių. Patikėjau, kvailelė... Kitą mėnesį sąskaita buvo dar didesnė. Tuomet peržiūrėjau išklotinę ir pamačiau, kad paskutinius 3 mėnesius vienam numeriui jis buvo išsiuntęs po 400-500 žinučių. Beje, tik darbo metu. Paaiškėjo, kad ta mergina – jo bendradarbė. Pradėjau nagrinėti telefonų sąrašą ir pastebėjau, kad jis ne kartą skambino žmonėms, teikiantiems trumpalaikės būsto nuomos paslaugas. Vyras niekuomet neprisipažino dėl romano. Sakė, kad tai – dėl darbo. Mano pasaulis sudužo, labai skaudėjo. Skauda ir dabar. Labai pasikeičiau, atsitiesiau, dabar gyvenu dėl savęs, o ne dėl jo. Vyras taip ir neatsiprašė, tačiau bandome lipdyti duženas“, – pasakojo dar viena moteris.

Besilaukiančią žmoną išdavė jai miegant šalia

„Tai nutiko ne man pačiai, o sesers geriausiai draugei. Ji ištekėjo už lenko Vokietijoje, viskas buvo labai gražu, po metų pastojo. Aišku, ji turėjo ir daugiau lietuvių draugių. Na, ir vieną vakarą sesers geriausia draugė su dar viena drauge ir vyru žiūrėjo kažkokias varžybas pas juos. Kadangi ji laukėsi, nevartojo alkoholio, o jie gerokai įkaušo. Po visko reikia eiti miegoti ir, kaip tyčia, pas juos tik didžiulė miegamojo lova. Sumigo trise. Po kažkiek laiko Laura (sesers draugė) prabunda nuo kažkokių keistų garsų, įsiklausė, o ten kitos panelės dejonės. Įsivaizduojate? Jis su ja mylėjosi prie miegančios žmonos. Labiausiai patiko jo pasiteisinimas – juk tu laukiesi, su tavimi – jokio sekso, o aš tai vyras. Ta draugė labai verkė ir atsiprašinėjo, jie ten dar ir šiaip kažką papildomo vartojo be alkoholio ir išvis nesuprato, ką daro. Istorija baigėsi taip, kad Laura išsiskyrė ir tapo vieniša mama, o su ta panele nutraukė visus kontaktus. Istorija tikra“, – pasakojimu šokiravo kita mergina.

„Aš savo buvusį prigavau, kai netyčia įsilaužiau į jo el.pašto paskyrą. Tiesą pasakius, nieko blogo neįtariau, tiesiog neturėjau, ką veikti. Slaptažodžio nežinojau, tiesiog paspaudžiau, kad noriu atsakyti į klausimą, kurį užduoda jį pamiršus. Klausė, koks yra mamos vardas. Pašte radau jo nuotraukas su kita moterimi ir vaiku. Taip sužinojau, kad mano meilė, su kuria draugavome 3 metus, yra vedęs“, – savo patirtimi dalijosi internautė.

Paaiškino neištikimybės priežastis

Seksologas Viktoras Šapurovas patikino, kad nepaisant to, kad apie neištikimybę kalbama vis dažniau, neištikimų vyrų ir moterų nėra daug.

V. Šapurovas

„Tiesa, iš apklausų matyti, kad vyrai yra labiau linkę į neištikimybę nei moterys. Buvo laikai, kai atotrūkis tarp vyrų ir moterų buvo labai didelis, dabar jis yra kiek mažesnis. Buvo manoma, kad vyrai linkę labiau eiti į kairę dėl biologinių priežasčių. Visų pirma, dėl to, kad jie siekia užmegzti daugiau gyvybių, pratęsti giminę, todėl ir eina per daug moterų. Tai dar vadinama medžiotojo instinktu. Antra, turėdami daug seksualinių partnerių vyrai tarsi bando įrodyti savo vyriškumą. Jie siekia pranašumo, giriasi, kad į lovą gali įvilioti daug moterų, jas patenkinti. Trečia, vyrai gali būti neištikimi dėl hedonistinių priežasčių, dėl malonumo. Jeigu vyras mato, kad, pavyzdžiui, jo tėvas ar draugas labai džiaugiasi naujomis moterimis, gali perimti tokį santykių vertinimą, suprasti, kad svarbiausia – patirti malonumą jam“, – galimas neištikimybės priežastis aiškino jis.

V. Šapurovas aiškino, kad svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokioje šeimoje partneris augo. Jei, pavyzdžiui, vyras augo šeimoje, kur jo tėvas ar mama buvo neištikimi, tai tikėtina, kad ir jis gali būti neištikimas.

„Kai vaikas mato neištikimybę šeimoje, jis tarsi nesąmoningai išmoksta taip elgtis. Žinoma, reakcija į tokį šeimos modelį gali būti priešinga. Tas berniukas ar mergaitė gali stengtis žūtbūt būti ištikimu“, – svarstė jis.

Įžvelgia ir moterų kaltę

 V. Šapurovas taip pat pripažino, kad paskatinti vyrą sukti į kairę gali ir jo mergina ar žmona.

„Paskatinti neištikimybę gali visi veiksmai, kurie blogina tarpusavio emocinius, psichologinius ar seksualinius santykius. Aišku, tas žmogus, kuris nėra, pavyzdžiui, matęs neištikimybės tėvų šeimoje, neturi neištikimybės patirties, į merginos nesugebėjimą sukurti artimus santykius galbūt reaguos susirgdamas depresija, nusivils, norės išsiskirti, bet ne ją išduoti. Tačiau jei vyras yra daug girdėjęs apie neištikimybę, bendravęs su asmenimis, kurie buvo neištikimi, tikėtina, kad irgi susigundys taip pasielgti“, – sakė jis.

Pasak seksologo, sukti į kairę vyras gali ir dėl to, kad jam nebepatinka jo moters ar merginos išvaizda.

Išvaizda – svarbesnė nei atrodo

„Dažna situacija, kad po nėštumo moteris priauga svorio. Drąsesnis vyras gali paprašyti sulieknėti, tačiau jei moteris į tai nekreipia dėmesio, gali būti, kad jam ji pasidaro nebepatraukli. Į pastabas dėl išvaizdos yra labai svarbu atkreipti dėmesį. Viena vertus, tai – ženklas, kad reikia kažką daryti, kita vertus tai rodo, kad vyro akys galbūt jau pradėjo krypti kitur“, – samprotavo jis.

Seksologas patikino, kad nors skamba seksistiškai, moterų išvaizda vyrams yra labai svarbi.

„Moterys Lietuvoje dažnai vaikšto neprisižiūrėjusios, pavargusios. Manau, kad nuo pat mažumės mamos savo dukros per mažai akcentuoja, kad jos turi prisižiūrėti save, kad tai – svarbu. Lietuvės per mažai investuoja į savo išvaizdą“, – sakė jis.

Negalintys būti su viena moterimi slepia savo impotenciją

Dažnai neištikimi vyrai teisinasi, kad jie tiesiog negali būti su viena moterimi. Paklaustas, ar tai gali būti tiesa, seksologas patvirtino, kad tokių vyrų tikrai būna.

V. Šapurovas

„Tikrai būna vyrų, kurie nesugeba sukurti ir palaikyti artumo su viena moterimi. Dauguma žmonių užauga šeimose, kur trūksta harmonijos. Jiems trūksta įgūdžių, kaip išsaugoti tarpusavio artumą įvairiose gyvenimo sferose. Šeima yra išbandymas, iššūkis dviems žmonėms. Kai susituoki, būna gera, bet kad būtų gera po 1, 5 ar 10 metų, reikia dirbti. Jei vyras negali būti su viena moterimi, matyt, turi problemų, pavyzdžiui, bijo prisirišti prie vieno asmens, sukurti artimus santykius. Iš esmės, taip jis slepia savo impotenciją. Toks vyras negali susijaudinti ir mylėtis daugelį metų su ta pačia moterimi, jam visuomet reikia naujų, nes taip – paprasčiau. Nauja moteris paprastai jaudina labiau, o kai aistra išblėsta, vyras pradeda ieškoti naujos partnerės“, – aiškino V. Šapurovas.

Ar reikia atleisti?

Seksologas patikino, kad jei moterys atleidžia vyrui neištikimybę, tai dar nereiškia, kad daugiau jis taip nesielgs. Pasak V. Šapurovo, „atleidimas negydo“.

„Jei vyras buvo neištikimas, reikia analizuoti to priežastis, įvertinti, ką įmanoma pakeisti, jei įmanoma. Perauklėti suaugusio žmogaus nepavyks. Mitas, kad galima priversti vyrą pasikeisti, auklėti galima tik vaikus. Pasiekti teigiamų rezultatų per kaltės jausmą irgi yra beviltiška. Tad jei vyras tik labai gailisi, sako, kad daugiau taip nedarys, tai dar nereiškia, kad daugiau į kairę jis nenueis. Kaltės jausmas yra griaunamasis, jis nieko nesukuria.
Dėl neištikimybės dažniausiai būna kalti abu partneriai. Jei visa kaltė bus suverčiama tik vyrui, greičiausiai jo viduje kils protestas –„Ji apkaltino mane, o, iš tiesų, ir pati prisidėjo“. Dauguma vyrų taip galvoja, tad jei moterys neims aiškintis priežasčių ir abu partneriai nebus nusiteikę pertvarkyti savo gyvenimo, laimingų santykių atkurti nepavyks“, – sakė jis.

Įspėjo, kokie ženklai išduoda neištikimybę

Seksologas patikino, kad dažniausia galima lengvai suprasti, kai tavo partneris nuklysta į šoną.

„Reikia neprarasti pastabumo. Visi žmonės yra pastabūs, tačiau neretai jie ignoruoja neištikimybės požymius, nes jie – nemalonūs. Paprastai žmonės vienas kito neišduoda staiga, visas tas nepasitenkinimas nuolatiniu partneriu kaupiasi. Sunerimti reikėtų, kai pasikeičia mylimo žmogaus elgesys, jo žvilgsnis pasidaro šaltesnis, jis rečiau Jus liečia, skiria mažiau dėmesio lytinio akto metu, nenori glamonėtis, mažiau dėl Jūsų stengiasi. Neištikimi žmonės taip pat paprastai nepaleidžia telefonų iš rankų, sako, kad ilgiau užtruks darbe. Apibendrinant viską, žmogus tarsi atitolsta“, – į ką vertėtų atkreipti dėmesį, įspėjo jis.