Šiuo metu jis gydosi reabilitacijos centre „Nugalėtojų akademija“, įsikūrusiame Vilniuje, Nugalėtojų gatvėje. Tiesa, tai jau antrasis vaikino bandymas pasitaisyti.

„Pirmą kartą čia atvykau prieš dvejus metus. Tik tada dar nepripažinau, kad esu ligonis. Galvojau, kad turiu problemą, kuri išsispręs laikui bėgant. Mane įkalbėjo tėvai, artimieji, tačiau pats dar nenorėjau keistis. Tiesiog susilaikiau nuo narkotikų, tačiau po keturių mėnesių išėjau. Negalvojau, kad esu sveikas, bet ir nebenorėjau likti“, - savo istoriją pasakojo vyras.

Vartoti pradėjo būdamas užsienyje

„Grįžau į Lietuvą gydytis, nes mama perskaitė apie Minesotos programą (28 dienų psichologinės socialinės reabilitacijos programa – DELFI), taip dainininkė Džordana gydėsi nuo alkoholizmo. Važiavau čia tik dviems savaitėms, kad giminės atstotų nuo manęs, bet pasilikau net 4 mėnesiams“, - savo pasiekimais didžiavosi pašnekovas. Jis pripažino, kad yra uždaras, todėl ir bendrauti su reabilitacijos centro darbuotojais jam buvo sunkiau.

Narkotikus jis pradėjo vartoti būdamas užsienyje. Ten dar būdamas paauglys išvyko kartu su tėvais. 15 metų jis gyveno svečioje šalyje, 4 iš jų ten vartojo narkotikus. „Užsienyje lengviau ir aš daugiau naudodavau stimuliatorius, pavyzdžiui, kreką ir heroiną. Heroinas man nepatiko, vartojau tik todėl, kad nesijausčiau blogai, nepykintų ir nebūtų silpna“, – pasakojo vyras.

Kaip gaudavo narkotikų užsienyje, jis atsimena sunkiai arba tiesiog nenori atskleisti. „Turbūt per draugus, - tyliai ištaria, o paklaustas, iš kur gaudavo pinigų, tik dar labiau susigėsta. - Vogti aš nevogdavau, užsiiminėjau visokiomis nesąmonėmis.“

Pirmą kartą narkotikus su švirkštu jis leidosi būtent Lietuvoje. Išėjęs iš reabilitacijos centro, nuvyko tiesiai į taborą. Lietuvoje narkotikus jis vartojo dar 8 mėnesius.

Trūko noro pasikeisti

„Pačioje pradžioje dar viską kontroliuoji... Diskotekos, klubai – viskas gerai, bet paskui, palietus stipresnius narkotikus, iš karto gyvenimas pradeda ristis. Išėjęs, aš, žinoma, visiems padėkojau, tačiau toliau bendravau su savo globėja, kelis kartus skambino ir vadovas, jo žmona. Įkalbinėjo, kad grįžčiau atgal. Tačiau buvau nepasiruošęs. Negali sveikti dėl kažko, turi pats būti pasiruošęs ir nusiteikęs. Šį kartą esu pasiruošęs pabaigti visą programą“, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, važiuoti į kitus centrus jis nenorėjo, nes „Nugalėtojų akademijos“ centro darbuotojus jis jau pažinojo, su programa taip pat buvo susipažinęs. Beje, tikino skaitęs, kad tai geriausias reabilitacijos centras Lietuvoje ir pirmasis, nuo kurio prasidėjo kitų centrų kūrimasis. Grįžti antrą kartą jam nebuvo gėda.

„Vartodamas tikrai ne tokios gėdos esu patyręs. Žinojau, kad turiu grįžti ir pripažinti savo ligą, jeigu noriu pasveikti. Supratau, kad be kitų pagalbos aš nebegaliu susitvarkyti. Beje, kol buvau išvykęs man nuolat skambino centro direktorius, jo žmona, mano buvusi konsultantė, žinojau, kad čia esu laukiamas. Mes visi kaip šeima: ir pykstamės, ir taikomės“, - pasakojo vyras.

Ateities planuose – svajonių gyvenimas

Dabar reabilitacijos centre jis yra jau 5 mėnesius ir tikina, kad būna visko, tačiau svarbiausia, kad visada jaučia palaikymą.

„Žinau, kad kol nepabaigsiu reabilitacijos, situacija nepasitaisys. Kai išmoksiu susitvarkyti su savimi, atgaivinsiu santykius su tėvais, susirasiu darbą, draugę. Šiandien aš dar nepasiruošęs išeiti, esu per silpnas, tačiau žinau, kad pasikeisiu. Po penkerių metų save įsivaizduoju kaip anoniminių narkomanų asociacijos narį, būtinai turėsiu globėją ir toliau savarankiškai dirbsiu su 12 žingsnių programa. Visada žinau, kad jei ir ateityje bus kažkas blogai, galėsiu čia grįžti“, - pasitikėjimo savimi neslėpė vaikinas.

Pasak jo, visi, manantys, kad nuo narkotikų tikrai netaps priklausomi, tačiau juos vartoja, nesupranta, kuo rizikuoja.

Žolė yra narkotikas. Pas mus centre taip pat yra toks žmogus, kuris gydosi nuo žolės. Ir aš pats nuo žolės pradėjau, žinau, kaip tai veikia. Labai paveikia nervų sistemą, pradedu nervuotis, negaliu miegoti. Nuo heroino poveikis daugiau fizinis, viską skauda. Tai irgi priklausomybė. Nuo mažesnių narkotikų vartojimo vystosi didelių narkotikų poreikis“, - patikino besigydantis narkomanas.