Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM), 2009 metų sausį "ne dienomis, o jau valandomis" didėja lėšų poreikis bedarbių pašalpoms išmokėti.

SADM Darbo departamento Darbo rinkos skyriaus vedėjo Alberto Šlekio teigimu, valstybė, siekdama, kad gyventojus ne tik laiku pasiektų išmokos, bet ir būtų pagerinta darbo paieška, šiems metams aktyviai darbo rinkos politikai įgyvendinti skyrė 200 mln. litų.

"Šiais metais iš Užimtumo fondo yra numatyta skirti beveik tokią pat sumą išmokoms mokėti kaip ir 2008 metais, nors išmokų gavėjų skaičius, prognozuojame, didės beveik 10 tūkst. Tačiau šiais metais yra gana stipriai padidintos lėšos aktyviai darbo rinkos politikai", - Eltai sakė A. Šlekys.

Anot A. Šlekio, didžioji dalis aktyvios darbo rinkos politikos priemonių bus finansuojama iš Europos Sąjungos socialinio fondo pinigų. Iš Užimtumo programos bus finansuojamos išmokos, viešieji darbai ir darbo vietų steigimas bedarbiams.

SADM atstovo teigimu, šios lėšos bus panaudotos darbo neturintiems arba pranešimus apie atleidimą iš darbo gavusiems žmonėms apmokyti, kurie norės lankyti Lietuvos darbo biržos persikvalifikavimo kursus. Tikimasi, kad tokiomis priemonėmis bus remiamas piliečių įdarbinimas, ir jiems nereikės nuo pirmos dienos mokėti nedarbo išmokų.

"Pirmąkart yra skiriama tokia didelė suma, kad bedarbius nukreiptume į aktyvios darbo rinkos politikos priemones, padėtume, remtume jų įdarbinimą, kad gavėjų skaičius sumažėtų ir išlaikytume išlaidų skaičių išmokoms tokį kaip ir pernai. (...) Stengsimės, kad nebūtų įsiskolinimų", - kalbėjo SADM atstovas.

SADM duomenimis, šiuo metu 145 tūkst. asmenų ieško darbo. 118,1 tūkst. yra bedarbiai, iš kurių apie 34 proc. gauna nedarbo socialinio draudimo išmokas. Vidutiniškai per savaitę joms reikia 4,5 mln. litų.