„Bažnyčia gerbia Seimo sprendimą priimti tą įstatymą ir gerbia prezidentės sprendimą, kurį ji padarė. Bažnyčios socialinis mokymas yra labai aiškus ir jis nesikeičia – Bažnyčia gina bet kokią gyvybę, taip pat ir negimusią, ir tie sprendimai įtakos Bažnyčios mokymui neturės“, – šalies vadovės veto BNS komentavo K.Smilgevičius.

Prezidentė D.Grybauskaitė pirmadienį vetavo Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, sakydama, kad draudimas šaldyti embrionus ir jų skaičiaus ribojimas neatitinka šiuolaikinių gydymo metodų. Įstatymas grįžta į Seimą.

Klausiamas, ar Bažnyčia imsis veiksmų, kad liktų priimtas jos remiamas konservatyvusis variantas, Vyskupų konferencijos atstovas atsakė: „Sprendimus ne Bažnyčia priima, o priima politikai“.

Parlamente priėmus įstatymą, kuris draudžia embrionų šaldymą, sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Juras Požela sakė, kad sprendimas grįstas ne mokslo pažangos laimėjimais, „o vienos organizacijos paveiktomis Seimo narių nuotaikomis“.

Pirmadienį ministras vylėsi, kad Seimas palaikys prezidentės veto ir bus įsiklausyta į specialistų siūlymus. Į prezidentę su prašymu vetuoti konservatyvų Pagalbinio apvaisinimo įstatymą kreipėsi grupė akademikų, medikų ir pacientų organizacijų, tačiau sulaukta ir kitos pusės prašymų – kelios dešimtys nevyriausybinių organizacijų prašė prezidentę įstatymą pasirašyti.

Seimas praėjusią savaitę baigė kelerius metus trukusias diskusijas ir įstatymu įteisino pagalbinį apvaisinimą, pasirinkęs konservatyvųjį kelią, kuris draudžia embrionų šaldymą. Priimtas variantas, kad embrionų turi būti sukuriama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą. Sukurtų embrionų skaičius negalės viršyti trijų.

Uždrausdamas embrionų šaldymą, Seimas kartu išbraukė anksčiau projekte buvusią nuostatą, kuri pagalbinio apvaisinimo procedūras leido taikyti, kai siekiama išvengti ligos, sukeliančios didelę negalią. Pagal patvirtintą reguliavimą, pagalbinio apvaisinimo procedūros bus galimos tik nevaisingoms poroms.

Parlamente diskusijos dėl pagalbinio apvaisinimo vyko ne vienerius metus. Konservatyvaus reglamentavimo šalininkai argumentavo būtinybe saugoti gyvybę nuo pradėjimo momento, o liberalioji stovykla pabrėžė būtinybę tausoti moters sveikatą ir užtikrinti didesnę procedūros sėkmę.