Šis įsipareigojimas įtrauktas į bendrą komunikatą, kurį ketvirtadienį pasirašė Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos ministrai.

„Su ministrais sutarėme, kad visi kartu analizuosime galimybę bendrai vystyti vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą, siekiant užtikrinti, kad Baltijos šalys turėtų pagrindinius gynybinius pajėgumus“, - žurnalistams sakė Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Anot jo, taip pat sutarta stiprinti bendradarbiavimą su Lenkija, kaip Baltijos šalių kaimyne ir strategine NATO sąjungininke, „siekiant užtikrinti vieningą atkirtį galimoms grėsmėms“.

Pasak J. Oleko, su ministrais dar kartą patvirtintas įsipareigojimas toliau teikti priimančios šalies paramą NATO sąjungininkų kariams, diskutuota apie bendrą regioninio karinio rengimo galimybę, kuri prisidėtų prie geresnių sąlygų treniruotis sąjungininkų rotacinėms pajėgoms.

„Nusprendėme toliau stiprinti Baltijos šalių paieškos ir gelbėjimo sistemų sąveiką, kad veiksmai ir parama nelaimių atvejais bet kurioje iš Baltijos valstybių būtų koordinuoti ir atliekami laiku“, - sakė jis.

Ministras priminė, kad per susitikimą įvertintas progresas steigiant Baltijos šalyse NATO pajėgų integracinius štabus. Lietuvos, Latvijos ir Estijos ministrai taip pat sutarė artėjančiame NATO gynybos ministrų susitikime siekti „NATO sutarimo dėl esamų ir papildomų atgrasymo priemonių Baltijos regione.

„Svarbu užtikrinti nuolatinį sąjungininkų, ypač amerikiečių, karinių pajėgų buvimą ir išankstinį karinės įrangos dislokavimą bei kitas NATO politikos įgyvendinimo priemones Baltijos šalyse“, - pridūrė ministras.