Jis kalbėjo po dvi dienas trukusio kasmetinio Šiaurės ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrų susitikimo, kur dalyvavo svečio teisėmis. Lietuvai Danijos Midelfarto mieste vykusiame forume atstovavo UR viceministras Oskaras Jusys.

Pasak J. Solana, ES ir NATO plėtros procesus sunku lyginti, nes abi organizacijos yra labai skirtingos.

"NATO plėtros procesas, palyginti su ES, neaprėpia tokio plataus klausimų rato", sakė ES pareigūnas. Jo teigimu, ES šalims kandidatėms tenka spręsti daugelį sudėtingų problemų, "pradedant žemės ūkio, transporto ir baigiant aplinkosaugos klausimais". "Todėl čia vyksta kur kas sudėtingesnės techninės derybos", pridūrė J. Solana.

Tačiau jis atsisakė nurodyti konkrečią datą, kada Baltijos šalys galėtų tapti ES ir NATO narėmis.

Šiemet Lietuva drauge su dar penkiomis šalimis pradėjo derybas dėl narystės ES. Dar šešios šalys derybas pradėjo 1998 metais. Lietuva, kaip ir Latvija bei Estija, taip pat siekia narystės NATO ir tikisi pakvietimą į aljansą gauti 2002 metais.

"Plėtros procesas gerokai įsibėgėjo. Baltijos šalys padarė įspūdingą pažangą ekonomikoje bei kitose srityse, ir jų narystės perspektyva dabar yra labai aiški", teigė Danijos UR ministras Niels Helveg Petersen (Nilsas Helvegas Petersenas).

Lietuvos URM pranešė BNS, kad konferencijoje dalyvavęs viceministras O. Jusys savo kalboje pakartojo Lietuvos poziciją dėl tolesnės NATO plėtros bei pristatė NATO Narystės veiksmų plano vykdymą.