"Nuo to priklauso visos Europos saugumas ir laisvė. (...) Įsipareigojimas ginti Baltijos valstybes yra ne tik įsipareigojimas mūsų bendram saugumui, bet ir įrodymas tikėjimo, kad mūsų bendri laisvės, teisingumo ir teisės į laisvą apsisprendimą principai užtikrins taiką, nugalės priespaudą ir smurtą", - rašoma kreipimesi, kurį pasirašė deputatai, priklausę Lietuvos, Latvijos ir Estijos Aukščiausiosioms Taryboms, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai.

Baltijos valstybių atkūrimo deklaracijų signatarai pažymi, kad "atviras Kremliaus neoimperializmas" skatina juos baimintis, kad "tapsime potencialiu Rusijos ekspansijos objektu".

Besikreipiančiųjų vertinimu, Rusijos agresijos Ukrainoje tikslas - susigrąžinti Sovietų valdytas teritorijas ir įtakas.

"Rusija kelia grėsmę taikai ir gerovei visoje Europoje. Šiandien Ukraina kovoja ne tik už savo šalies vientisumą, bet ir už visos Europos laisvę ir sienų neliečiamumą. Šioje kovoje laisvasis pasaulis turi veikti ryžtingai", - pažymi signatarai, atkreipdami dėmesį, kad Ukraina atakuojama dėl to, kad "išreiškė savo teisę eiti tuo pačiu keliu, kuriuo žengė Baltijos valstybės, pasirinkdamos Baltijos kelią".

Rugsėjo 3 dieną B. Obama Taline susitiks su Baltijos valstybių vadovais. Rugsėjo 4-5 dienomis Velse, Jungtinėje Karalystėje, vyks NATO viršūnių susitikimas, kuriame Aljansas ieškos atsako į naujus iššūkius.