Laikraščio "Gazeta Wyborcza" straipsnyje "Lietuviams" rašoma, kad Baltarusijos kariuomenė birželį surengė mokymus, per kuriuos buvo ruošiamasi galimybei pasiekti Rusijos Kaliningrado sritį per Lietuvos teritoriją.

Kaip teigia laikraštis, tokie mokymai "Vašingtono analitikų nuomone, yra veiksmų dalis, siekiant sumažinti Lietuvos galimybes įstoti į NATO".

Remdamasis neįvardintais "gerai informuotais šaltiniais Vašingtone", laikraštis rašo, kad birželio 5 dieną, praėjus dienai po JAV prezidento Bill Clinton (Bilo Klintono) vizito Maskvoje, kelios dešimtys Baltarusijos 28 karinio korpuso tankų bei šarvuočių pradėjo manevrus prie Lietuvos sienos.

Nors, laikraščio teigimu, lietuviai apie tai iškart pranešė Vašingtonui, Baltieji rūmai, patenkinti prezidento vizito eiga Maskvoje, nutarė į tai nereaguoti.

Lietuvos URM Informacijos departamento direktorius Petras Zapolskas BNS patvirtino, kad Lietuva žino apie minėtus Baltarusijos mokymus, nors ir nebuvo apie juos oficialiai informuota.

Pasak P. Zapolsko, Baltarusija neprivalėjo informuoti Lietuvos apie mokymus, nes juose dalyvavo ne daugiau, kaip vienas kariuomenės batalionas.

Pagal 1999 metų Vienos dokumentą dėl įprastinės ginkluotės apribojimo Europoje, šalys privalo informuoti apie karinius mokymus savo teritorijoje, jei juose dalyvauja daugiau kaip 9000 karių, 250 tankų ar 300 šarvuočių.

P. Zapolskas nekomentavo Lenkijos dienraščio pranešimo apie Baltarusijos mokymų tikslus ir lietuvių konsultacijas su amerikiečiais dėl šių mokymų.

"Gazeta Wyborcza" pažymi, kad "amerikiečių karinė žvalgyba DIA mano, jog mokymai turėjo tikslą sumažinti Lietuvos įstojimo į NATO galimybes per antrąjį Aljanso plėt ros etapą".

Pasak dienraščio, "Amerikos kariškių nuomone, manevrų tikslas buvo pasirengti skubiam baltarusių karinio korpuso permetimui į Kaliningrado sritį, o jo maršrutas turėjo eiti Lietuvos ir Lenkijos pasieniu".

"Gazeta Wyborcza", klausdama, kodėl baltarusių kareiviai turėtų būti permetami į Kaliningrado sritį, kelia versiją, kad Kaliningrado sritis gali bandyti atsiskirti nuo Rusijos. Anot dienraščio, Rusijos kariuomenei Kaliningrado srityje maišto ar socialinių neramumų atveju į pagalbą gali ateiti Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų 28 korpusas.

"Tokio pobūdžio provokaciniai manevrai gali apsunkinti Lietuvos kelią į NATO ", daro išvadą lenkų dienraštis.

Laikraštis primena, kad viena iš sąlygų prisijungti prie NATO yra geri santykiai su kaimynais. Laikraščio vertinimu, Baltarusija sąmoningai mėgina pabloginti santykius su Lietuva ir vienu tokių pavyzdžių nurodo generolo Vladimiro Uschopčiko, vieno iš 1991 sausio 13-osios sąmokslo prieš Lietuvos valdžią, organizatoriaus, paskyrimą Baltarusijos gynybos viceministru.

Kaip žinoma, dėl šio paskyrimo šiemet pavasarį Lietuva perspėjo Baltarusiją, kad tokie veiksmai gali pakenkti abiejų šalių santykiams.