DELFI žurnalistai sekmadienį atsitiktine tvarka apklausė kai kuriuos rinkėjus po balsavimo Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Tai nereprezentatyvi apklausa, tačiau ji liudija kai kurių rinkėjų nuotaikas.

Lietuvos rinkimų sistema yra mišri: 70 Seimo narių išrenkami pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje ir 71 parlamentaras renkamas vienmandatėse.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį paaiškės tik daugiamandatės apygardos rezultatai. Vienmandatėse apygardose po dviejų savaičių vyks antrasis rinkimų turas, išskyrus tuos atvejus, jei kandidatas bus išrinktas per pirmą turą - tai yra susišluos daugiau kaip pusę rinkėjų balsų, kai aktyvumas toje apygardoje siekia bent 40 proc.

Kas žmonėms patinka Žirmūnuose

Žirmūnų rinkimų apygardos Prekybininkų apylinkėje rinkėjai rinkosi gana gausiai: daug kam teko palaukti nedidelėse eilutėse, tačiau žmonės buvo kantrūs. Į ilgesnę eilę pataikiusi pensinio amžiaus rinkėja stebėjosi tokiu žmonių aktyvumu ir juo džiaugėsi, nors teigė iš valdžios nieko gero nesitikinti.

DELFI žurnalistė apklausė kai kuriuos rinkėjus po balsavimo. 75 metų moteris sakė balsavusi „za svaich“, tai yra už savus. Tie savi – tai Lietuvos lenkų rinkimų akcija. „Žinote, aš lenkė, tai balsuoju už lenkus“, - teigė moteris.

Kita 40 metų moteris savo balsą atidavė už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus: „Nežinau, kodėl. Labiausiai dėl pažiūrų gal“.

„Aš balsavau už Aušrą Maldeikienę. Ir už jos partiją. Bet labiau balsavau už žmogų nei partiją“, - sakė 47 metų moteris.

Kitas vyresnio amžiaus vyras sakė balsavęs už Darbo partiją daugiamandatėje apygardoje, bet vienmandatėje rinkosi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą. „Kodėl už Darbo partiją? Kad būtų geriau, kad būtų daugiau tvarkos, teisingumo. Daugiau už jaunimą balsavau“, - teigė 75-erių vyriškis.

68-erių metų vyras rusiškai pasakojo balsavęs už socialdemokratus. Pasak jo, taip jis balsuoja visuomet. „Aš galvoju, bus gerai. Žada pakelti pensiją, minimalią algą. Vienintelė partija, kuri turi padorią komandą, jie gali dirbti. Klaidų daro, bet vis tiek dirba“. Šiam vyrui taip pat nepriimtina, kad Lietuva nelinkusi pirkti esą pigių rusiškų gamtinių dujų.

Kaip žinoma, Lietuva pasistatė suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą ir turi galimybę importuoti dujas iš daugelio tiekėjų. Šiuo metu Lietuva importuoja norvegiškas dujas, tačiau nėra atsisakiusi ir rusiškų, kurios dėl terminalo pastatymo ir pasaulinio naftos kainų kritimo atpigo. Iki tol Lietuva už rusiškas dujas mokėjo vieną didžiausių kainų regione.

Dar vienas 45 metų vyras teigė balsavęs už Lietuvos liaudies partiją, nes „jie labiau žiūri į žmogų“.

„Balsavau už krikščionių demokratų partiją, bet nežinau, kodėl“, - juokėsi 50 metų vyriškis.

Apskritai žmonės nebuvo linkę sakyti, už ką balsavo ir tik po įkalbinėjimų dalijosi įspūdžiais. Buvo ir tokių, kurie piktinosi klausimais.

„Reikia permainų, o ne įsisenėjusių komunistų“, - sakė linksma kompanija, kurioje buvo vyras, žmona ir du suaugę sūnūs. Vyrui – 45 metai, vienam iš sūnų – 23-eji. Visi jie sakė balsavę už konservatorius.

„Aš tai balsavau už liberalus“, - sakė 30-metė moteris, tačiau argumentų nepateikė.

„Aš balsavau už A. Maldeikienę. Nors jos vienos balsas nieko nelems, bet galvoju tegul truputį pajudina. Šiaip man labai patinka liberalas Šarūnas Gustainis. O iš partijų balsavau už liberalus. Visada už juos balsuoju. Man ir Remigijus Šimašius patinka. Aišku, jie neišeis, bet man jie patinka. Tegul vienas ten galingai prisidirbo, galingai prikakojo, bet yra dauguma, kuri man patinka“, - pasakojo 56 metų moteris.

Už liberalus teigė balsavusi ir dar viena 30-metė moteris, kuri sakė už šią partiją balsuojanti visada: „Eligijaus Masiulio skandalas man neturėjo įtakos“.


Kaip rinkosi Antakalnis

„Dėl principų vis tiek balsavau už liberalus. Mano galva, skandalas dėl korupcijos pakenkė, bet toje partijoje yra rimtų ir patikimų žmonių. Tikrai pasitikiu jais“, – DELFI sakė 44-erių vilnietis.

Jo teigimu, yra du pagrindiniai klausimai, kuriuos naujai išrinktam Seimui kuo greičiau būna spręsti – ekonomika/socialinė padėtis ir švietimas.

„Aš už liberalus. Save laikau liberalių pažiūrų, visada balsuodavau už liberalus. Aišku, šiemet buvo labai daug dvejonių, pasitikėjimas, žinoma, krito, tačiau paskutinę akimirką nusprendžiau. Pirmą kartą tiek daug dirbau dėl rinkimų – tikrinau sąrašus, skaičiau, kol liko du variantai. Svarsčiau tarp konservatorių ir liberalų“, – pasakojo 51-erių Violeta.

Tiesa, ji sakė pastebėjusi, kad aktyviai besireiškiantys konservatorių partijos lyderiai pastarosiomis dienomis atrodo liberalesni už liberalus. Tačiau galiausiai moteris sakė nusprendusi palaikyti liberalus, kad jie bent jau peržengtų 5 proc. balsų barjerą.

„Lietuvoje sveikatos apsauga yra tragiškoje padėtyje. Tikiuosi ne tik iš liberalų, bet ir iš kitų, kad į tai bus atkreiptas dėmesys. Reforma sveikatos srityje neįvyko krizės laikotarpiu, tai dabar yra tas metas, kai kažką dar būtų galima padaryti. Reikia kardinaliai elgtis, keisti visą sistemą“, – dėstė vilnietė.

Sprendimą lėmė komunikacija feisbuke ir per debatus

Savo balsą už Liberalų sąjūdį sakė atidavęs ir 24-erių Adomas. Vaikino teigimu, nors jo aplinkoje buvo žmonių, kuriems po įtarimų E. Masiuliui ėmus kyšį, visos viltys subyrėjo ir užplūdo neigiamos emocijos, asmeniškai jo šis skandalas praktiškai nepaveikė.

„Taip, nemalonu šiek tiek, bet, įvertinant bendrą situaciją, renkiesi partiją, kuri atstovauja kažkokiai ideologijai, bandydamas nuspėti ateitį, kokie bus sprendimai“, – aiškino vaikinas.

Savo ruožtu jis pats aiškino, kad svarbiausia jam – pokyčiai ekonomikoje.

„ES finansavimą turime iki 2020 metų. Jei iki tol spėsime su tais pinigais padaryti kažką, kad jie ir toliau generuotų lėšas, išlošime. Šiuo atveju, mano galva, reikalingi sprendimai, kurie būtų liberalūs verslo atžvilgiu”, – sakė jis.

Tuo metu 26-erių Evaldas aiškino balsavęs už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus.

„Apsisprendžiau už konservatorius. Nesu iš tų žmonių, kurie visuomet domisi politika, bet prieš šiuos rinkimus sekiau naujienas feisbuke, šiek tiek debatus stebėjau, tai Gabrielius Landsbergis atrodė stabiliausiais iš visų”, – šyptelėjo vaikinas.

Svarbiausia jam, sakė, švietimo reforma. Evaldas prasitarė turintis vilčių, kad konservatoriai šioje srityje pasieks daugiau nei dabartinė valdžia.

Antakalnyje esančioje 107-joje rinkimų apylinkėje rinkėjai gausiau rinktis ėmė tik apie vidurdienį. Vienu metu net buvo susidariusi eilė – dalis balsuotojų nelaukė savo eilės į balsavimo kabiną ir balsalapius pildė įsitaisę ant palangės, o viena susinervinusi moteris nusprendė nelaukti ir keikdamasi demonstratyviai paliko salę.

Kantriausi buvo garbaus amžiaus žmonės, kurie prieš eidami balsuoti atidžiai išstudijavo vienmandatėse apylinkėse renkamų kandidatų aprašymus, bei jaunesni, kurių eilėje buvo apie trečdalį.

Kelios poros kalbintų jaunųjų antakalniečių neslėpė balsavę už permainas. Pavyzdžiui du jauni vilniečiai Ramunė ir Gediminas sakė balsus atidavę už Liberalų sąjūdį.

„Pirmiausiai balsavome už vertybes. Jų programa realiausia, be nusišnekėjimų, jokių populistinių kalbų“, – teigė Ramunė. Kartu su Gediminu ji pabrėžė, kad jų apsisprendimo Eligijaus Masiulio korupcijos skandalas nepakeitė.

Tuo tarpu pensininkas Vytas teigė balsavęs už tuos, kas pridėtų bent kelis eurus pensijos.

„Nepridės niekas“, – įsiterpė pusamžė moteris, vardu Laima. Ji tikino balsavusi „už permainas ir už jaunus žmones, kurių dar nebuvo Seime“. Paprašyta patikslinti skubėjusi moteris neslėpė balsą atidavusi už Valstiečių ir Žaliųjų sąjungą.

„A, už milijardierių, už vagį! Landsbergis sugriovė kolūkius, o darbo kaime nebuvo ir už kelias „vagnorkes“ Ramūnas Karbauskis supirko visą žemę ir tuo pasinaudojo. Aš šachmatininkas, žinau, ką reiškia pinklės!“, – įsijautęs aiškino Vytas. Jis prisipažino balsavęs už socialdemokratus ir už Jurą Požėlą, su kurio seneliu teigė žaidęs šachmatais.

„Na, kitas pakeis, už vietą balsavau. Aš tik Oleko nekenčiu – tas tai svoločius. Aš nors ir socialdemokratas, bet jei pasitaikytų prie progos, tai snukį išmalčiau“, – juokdamasis kalbėjo garbaus amžiaus vyras.

Prie jo prisiartinęs kitas vyriškis taip pat neslėpė palaikęs socialdemokratus ir tikino, kad R. Karbauskis apgavo kaimo žmones.

„Runkelių mums nereikia, konservų nusiperkame. O aš nuo pat gimimo dienos žinau, už ką balsuoju, – merkdamas Vytui akį pasakojo rinkėjas. Jis tikino buvęs vidaus reikalų ministerijos tarnybos viršininkas.

„Dirbau 35 metus, du kartus nubaudžiau patį Saulių Skvernelį, kartą už šitą“, – pirštais rodydamas sutartinį išgėrusio žmogaus ženklą šyptelėjo rinkėjas.

Iš R. Karbauskio tikisi gero pavyzdžio jaunimui

Savo ruožtu vyresnio amžiaus vilniečiai – 72-ejų Vladas ir 78-erių Povilas prasitarė balsavę už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą. Tiesa, šią partiją jie pasirinko dėl skirtingų priežasčių.

„Reikia atlikti pilietinę pareigą. Balsavau už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, nes ji šiuo metu progresyviausia – ir darbai, ir žodžiai. Jų veikla nuostabi yra”, – aiškino vyras.

Patinka labai jam, neslėpė, ir partijos lyderis Ramūnas Karbauskis. Vilnietis politiką gyrė už kovą su girtavimu, pasiryžimą jaunuolius vesti, kaip pats pavadino, gerais keliais.

„Man svarbu, kad jauna karta nebūtų žalojama taip baisiai ir kad žmones aprūpintų finansiškai. Dabar 90 proc. jaunimo iš Lietuvos nori bėgti, mano sūnūs du – irgi. Aš manau, kad R. Karbauskis gali sustabdyti tai, be to, taip žiauriai neapgaudinės kaip kiti”, – lūkesčiais dalijosi Vladas.

Tuo metu Povilas aiškino ir iš valstiečių, ir iš viso naujojo Seimo besitikintis sąžiningumo ir atsidavimo Lietuvos tautai.

„Balsavau už valstiečius. Galvoju, gal ką naujo atneš. R. Karbauskis geras, bet jis, kaip dvarininkas, savo požiūrį turi, man labiau Saulius Skvenelis patinka. Tačiau ir R. Karbauskis labai daug padarė, vyrams jis – dievaitis, kadangi leidžia nemokamai pasitikrinti dėl prostatos vėžio. Jo automobiliukas važinėja po Lietuvą, daug susirgimų išaiškino”, – sakė Povilas.

Norėtų, kad nauja valdžia taisytų Darbo kodeksą

Nepaisant pliaupiančios lietaus sostinės Antakalnio apygardos B. Sruogos apylinkėje apie vidurdienį buvo kaip reikiant užimta. Atėjusių balsuoti rinkėjų eilė nutįso nuo antro mokyklos aukšto, kuriame vyko balsavimas, iki pastato pirmojo aukšto laiptų. Didžioji dalis atėjusių balsuoti – vyresnio amžiaus Antakalnio gyventojai.

Išsakę savo poziciją dėl ketverius metus valdysiančių politikų antakalniečiai pasidalijo savo pasirinkimu ir su portalo DELFI žurnalistais.

Pensinio amžiaus Nijolė teigė jau kuris laikas apsisprendusi, kam atiteks jos balsas. Moteris teigė, kad už tą pačią partiją balsuoja jau ne pirmi rinkimai. Dvejonių ar minčių balsuoti už kitą partiją vilnietei nebuvo.

„Mes konservatyvūs žmonės, – kalbėjo pensininkė. – Nežinau, ar laimės (konservatoriai – red.). Kas čia žino, bet gal ir laimės“.

Paklausta, ar Nijolė buvo patenkinta praėjusiais ketveriais metais, atsakė: „Įvairiai. Nepatiko tie visi negeri skandalai. Mus, pensininkus, irgi paskriaudžia“.

Antakalnio gyventoja prisipažino, kad konservatorių atstovui atidavė savo balsą ir pagal vienmandatę rinkimų sistemą. Šioje apygardoje Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai iškėlė buvusią finansų ministrę Ingridą Šimonytę.

„Kompetentingas žmogus yra“, - savo pasirinkimą argumentavo pašnekovė. Pensininkė teigė turinti vilties, kad per ateinančius metus šalyje situacija pagerės ir dėjo viltį į jaunesnius politikus. Vis dėlto pasirinktos partijos kandidatų ji nereitingavo.

Apie pietus į apylinkę Antakalnyje atvykęs balsuoti Valdemaras teigė, kad iki sekmadienio buvo iš dalies apsisprendęs už ką balsuoti.

„Dėl partijos tai apsisprendęs buvau, o dėl žmonių – tai tik dabar“, – kalbėjo balsavimo biuletenius į balsavimo dėžę sumetęs vilnietis.

Vyras atviravo, kad savo balsą atidavė socialdemokratams: „Todėl, kad jie, mano požiūriu, nemažai padarė: atstatinėjo pensijas, kariuomenei, kiek skyrė, ten buvo visai nustekenta. Plius – skolas grąžint, už didžiulius procentus buvo prisiskolinę (ankstesnė valdžia – DELFI)”.

Valdemaras teigė, kad socialdemokratams buvo ištikimas ir prieš tai buvusiuose rinkimuose į Seimą.

„Bus taip ir dar net geriau: atlyginimus šiek tiek didesnius padarys. Atlyginimai šiek tiek kyla, nors klausiu žmonių, ar padidėjo, nė vieno nesutinku, kuriam padidėjo“, – paklaustas, ar tikisi pokyčių Lietuvoje ateinančius ketverius metus, atsakė vilnietis.

Paklaustas, ar reitingavo partijos iškeltus kandidatus, Valdemaras sakė, kad pamiršo.

Debatus prieš rinkimus antakalnietis prisipažino šiek tiek stebėjęs, tačiau tikino, kad šie buvo nuobodūs, nes „visi tą patį žada ir tik kad bus geriau“.

Į ketvirtą dešimtį įžengęs Vilmantas prisipažino balsavęs už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus.

„Tai mano šeimos tradicijos, šeimos istorija ir negaliu šios istorijos paneigti. Ir apskritai šiai dienai tai praktiškai vienintelis variantas“, – atviravo pašnekovas.

Pasak jo, partijos lyderio pasikeitimą ir G. Landsbergį antakalnietis vertina teigiamai: „Pirmiausiai, tai – jaunas žmogus. Antra, protingas žmogus ir iš šeimos atėjęs, kur konkrečios tradicijos“.

Vis dėlto Vilmantas turi ir prašymą konservatoriams. Jis norėtų, kad kai kuriais klausimai ši partija taptų šiek tiek liberalesnė.

„Naujovių daugiau, atitinkančių šiuolaikinį laikmetį“, – pridėjo jis.

Antakalnio gyventojas svarstė, kad negalima atmesti galimybės, kad socialdemokratai laimės rinkimus, bet vylėsi, kad dideliu skirtumu laimės konservatoriai.

Paklaustas dėl buvusių ketverių Seimo metų, vyras teigė juos vertinantis pakankamai skeptiškai: „Ateina, kai problemos jau išspręstos, o išeina lyg jie patys jas išsprendę“.

Su žmona balsuoti atėjęs Vincentas nenorėjo atskleisti, už ką balavo.

„Balsavau už šviesią Lietuvos ateitį“, – šmaikštaudamas atsakė vyras. Pasak jo, balsuoti vyras atėjo tvirtai nusprendęs, kam atiduos balsą, tačiau prieš ketverius metus palaikė kitą partiją. Kurią – taip pat neatskleidė.

„Pasikeitė daug kas. Liberalai, matot, kiek prisidirbo“, – tik prasitarė jis.

Paklaustas, ar kairiosios ar dešiniosios politinės ideologijos jam artimesnės, Vincentas teigė – centro.

Vincentas spėjo, kad tiek socialdemokratai, tiek konservatoriai turėtų surinkti panašiai balsų, tačiau nusivylimo neslėpdamas pridėjo: „Prieš rinkimus ir tie, ir tie yra socialdemokratinių pažiūrų. Po rinkimų pažiūros iš esmės keičiasi ir abu tampa liberalais. Tai jokio skirtumo, kas laimės, nes rezultatai bus labai panašūs“.

Apie 30 metų skaičiuojanti Jurgita balsuoti į apylinkę atėjo tvirtai apsisprendusi, už ką balsuoti. Moteris teigė, kad jos balsas atiteko konservatoriams, tačiau nebuvo tvirta, ar jos pasirinkta partija laimės rinkimus.

Jurgita teigė prieš rinkimus debatų nesekusi, tačiau skaitydavo naujienas apie politiką internete.

„Norėčiau, kad pataisytų Darbo kodeksą, kurį dabar priėmė. Ir kad emigraciją stabdytų, kad būtų sąlygos likti čia žmonėms. Ir kad šeimas remtų“, – paklausta, ko tikisi iš naujos valdžios, teigė Antakalnio gyventoja.

Fabijoniškių rinkėjai iš naujojo Seimo tikisi nedaug

Vilniaus Fabijoniškių apygardos, S. Stanevičiaus apylinkės rinkėjai teigė, kad lietinga rudens diena nesumažino motyvacijos ateiti balsuoti. Apylinkėse apie pietus nusidriekė eilės. Ne visi rinkėjai atskleidė savo pasirinkimus, tačiau nemaža dalis teigė, kad iš naujojo Seimo paprasčiausiai nesitiki nieko.

„Nežinau, arba už Darbo partiją, arba už socialdemokratus“, - kalbėjo vyresnio amžiaus moteris eidama balsuoti.

Ji pripažino, kad didelių pokyčių po rinkimų nesitiki: „Iš naujo Seimo tai nieko nesitikiu, manau, kad niekas nepasikeis, bus viskas tas pats, nebent jaunimas ką nors padarys“.

„Buvau numačiusi namuose už ką balsuosiu. Galiu pasakyt už ką balsavau, už Liberalų sąjūdį“, - šypsojosi iš balsavimo apylinkės išeinanti vyresnio amžiaus senjorė.

Prie apylinkės sutikti keli jauni medicinos studentai kalbėjo, kad Seime labai trūksta jaunų žmonių: „Sunku buvo išsirinkti, už ką balsuoti, nes realių kandidatų nelabai yra. Bet neatskleisim, už ką balsavom. Ko tikimės? Kad būtų jaunų žmonių, kad Seimo amžiaus vidurkis būtų mažesnis negu praeito. Kad mūsų ateitį spręstų ne tie žmonės, kurie yra virš savo senaties, virš 60 metų, o jaunesni. Kad Seime būtų daug įvairių žmonių, pavyzdžiui, medicininius sprendimus priiminėtų tas, kuris išmano apie mediciną. Mums kaip medicinos studentams, to labai trūksta.“

„Sunkiai išsirinkau, už ką balsuoti, bet balsavau Artūro Zuoko partiją. Ko tikiuosi iš naujojo Seimo? Nieko nesitikiu. Gal tikiuosi per šitą Seimą susiformuos bazė kažkokiam geresniam“, - kalbėjo ką tik balsavusi mergina.

Kita rinkėja teigė balsą atidavusi naujai į parlamentą ateinančiai partijai: „Sunku buvo apsispręsti. Balsavau už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, nes tikiuosi permainų į gerąją pusę.“

„Per minutę apsisprendžiau už ką balsuosiu, bet nesakysiu. Iš naujo Seimo tikiuosi, kad daugiau atostogų pridėtų ir atlyginimo didesnio, gyvenimo geresnio“, - kalbėjo vaikinas, kurį balsuoti atlydėjo visa draugų kompanija.

Kitas rinkėjas teigė, kad iš naujo Seimo tikisi rimtų darbų: „Nesunku buvo pasirinkti, aš visada vienos linijos visą gyvenimą laikausi. Balsuoju už konservatorius. Iš naujo Seimo tikiuosi realiai apčiuopiamų darbų. Kad iki Europos sąjungos finansavimo pabaigos, pastatys kažkokių pramonės objektų, iš kurių galėtų Lietuva gyventi, darbo vietų. Kad būtų ne tik deklaruojama, kad inovacijas skatinsim, bet kad iš tikrųjų jos būtų skatinamos.“

Apylinkėje sutikta vidutinio amžiaus moteris teigė, kad pasirinkti nebuvo sunku: „Balsavom už naujus, už naujienas. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partija mums labiausiai patinka.“

Viena rinkėja, jau stovėjusi eilėje prie balsavimo kabinos, paskutinę akimirką kažkam skambino ir tikslinosi, ar Saulius Skvernelis priklauso Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, ar kitiems žaliesiems. Jos teigimu, jai iš žmogus patinka nuo policijos laikų, taigi reikia žinoti, už ką balsuoti.

Ž. Pavilionis vieno balso neteko dėl mamos

Daugiausia Naujamiesčio rinkimų apygardos Gedimino rinkimų apylinkėje kalbėti sutikusių žmonių sakė savo balsą atidavę Tėvynės Sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD).

„Naujos valdžios, permainų“, – į klausimą, ko tikisi iš Seimo rinkimų, atsakė 22 metų Simonas, savo balsą atidavęs konservatoriams ir Žygimantui Pavilioniui.

„Tikiuosi pasikeitimų į teigiamą pusę, bet kokių, tai tikrai nežinia, nes vyrauja šiokia tokia sumaištis. Balsavau už ateitį, už Lietuvą, už gerovę“, – teigė ponia Laima, bet neišdavė, kurią partiją palaikė.

„Reikia pasikeitimų valdyme. Patys matot, kokie rinkimai – kompiuteriai lūžinėja, norisi, kad tokių lūžinėjimų nebūtų aukščiausiame lygmenyje. Taip pat, kad būtų daugiau galvojama apie žmones, o ne interesai gliaudomi, stumdomasi“, – kalbėjo pirmadienį 58 gimtadienį minėsiantis Romualdas.

Savo balsą Romualdas atidavė N. Puteikio ir K. Krivicko antikorupcinei koalicijai, o vienmandatėje balsavo už politologą Alvydą Medalinską.

Kalbėdamasi su DELFI, 69 metų Virginija pirmiausia piktinosi rinkimų organizavimu: mažos patalpos, eilė, nėra stebėjimo, žmonės į kabiną eina po du, grūdamasi, atėję žmonės blaškosi. „Prieš 20 metų pati čia esu dirbusi, buvau rinkimų apylinkės sekretorė, buvo tik pati pradžia, buvo sudėtingi dalykai, net komisijos nariai stengėsi daryti stambias machinacijas su biuleteniais, bet buvo kažkokia tvarka, o čia – balaganas“, – skundėsi Virginija.

Ji Seime norėtų daugiau profesionalų ir europietiškai nusiteikusių žmonių, todėl sakė balsavusi už Ž. Pavilionį ir Liberalų sąjūdį.

„Permainų, už kurių slypi jaunas Seimas. Balsavau už G. Landsbergį, vienmandatėje – už Ž. Pavilionį. Anksčiau balsuodavau už liberalus, persvarsčiau, dabar balsuoju už konservatorius“, – sakė 27-erių Ieva.

„Tikiuosi malonių permainų, ypač švietimo, mokslo sistemoje, čia norėčiau labai didelių permainų“, – kalbėjo Vilniaus universiteto profesorė Regina, kuriai norisi, kad anūkai studijuotų pagal Europos standartus.

Regina sakė pasirinkusi lengvai – balsavo už TS-LKD ir Ž. Pavilionį.

„Norėčiau valdžios tų, kurie dabar opozicijoje, tikiuosi pokyčių, kuriuos darys protingi žmonės“, – kalbėjo už konservatorius ir Ž. Pavilionį savo balsą atidavęs 24 metų Saulius.

Lygiai taip pat balsavo jo bendraamžis Sigitas.

„Norėčiau, kad žmonės teisingai nubalsuotų, pasvertų ir įvertintų, kokie žmonės buvo ir į tai atsižvelgtų Manau, reikia stiprių permainų ir valdžios kaitos“, – sakė Sigitas.

„Reikia ir senos patirties, ir naujų minčių, idėjų, jaunatviško vėjo, energijos. Nes jauni gali ir suklysti, nukrypti į kitą pusę. Štai aš pasitikiu gerbiamu G. Landsbergiu, neslėpsiu, už jį balsavau, nors pati jau seniai esu šios partijos narė ir man gyvenasi vis prasčiau ir prasčiau. Tikiu, kad jis savo idėjas įgyvendins – jo platūs užmojai, patirtis ir ryšiai“, – pasakojo 60 metų anglistė Aleksandra.

G. Landsbergis mokėsi toje pat mokykloje kaip jos dukra ir, sako ponia Aleksandra, buvo labai darbštus – prašydavo kuo daugiau užduočių.

Tačiau konservatorių atstovo Ž. Pavilionio Aleksandra neparėmė. „Pasakysiu atvirai, kodėl. Jis labai gabus, sumanus, patyręs žmogus, nuoširdus, clever man, bet jo mama, mūsų, senų žmonių akyse, jam kliuvinys. Jūs, kaip jaunas žmogus, gal visai kitaip mąstot, jums ji pažangi moteris, o man jo mama šiuo metu yra kliuvinys. Tiesiog dėl šeimos sampratos, dėl gėjų. A. Pavilionienė yra nepaprastai gabi, sumani, inteligentiška, moka kalbas, tokių moterų Lietuvoj trūksta, bet jos žygis su tais gėjais – atsiprašau, man, kaip krikščioniškų vertybių žmogui – ne prie širdies. Todėl už jį nebalsavau“, – dėstė ponia Aleksandra.

Ji sakė vienmandatėje apygardoje palaikiusi advokatę Jūratę Zabielaitę.

Kaune – nuožmi kova tarp dviejų partijų

„Visi jie vienodi. Už ką balsavau? Už tuos, kurie mažiau vogs“, - DELFI sako sekmadienio rytą pilietinę pareigą atlikusi garbaus amžiaus kaunietė. Tiesa, kas jos manymu mažiau vogs, taip ir neatsako.

Kiti kauniečiai atviresni, o tendencijos laikinojoje sostinėje labai aiškios – Kaune tradiciškai turėtų laimėti ar bent jau būti antroje vietoje konservatoriai. Tiesa, šiemet į aukštumas šovė valstiečiai – žalieji. Akivaizdu, kad būtent šios dvi partijos laimės Kaune.

Panašu, kad treti turėtų likti socdemai.

DELFI sekmadienį domėjosi, kokios rinkėjų nuotaikos Kauno rajono Užliedžių balsavimo apylinkėje, bei keliose Kauno miesto balsavimo apylinkėse.

Įprasta, kad Kauno rajone didžiausio palaikymo sulaukia socialdemokratai. Panašu, kad šį kartą gali būti kitaip. Sparčiai besiplečiantys Užliedžių ir Giraitės gyventojai, sprendžiant iš kalbintų žmonių, labiausiai palaikė konservatorius ir žaliuosius. Pakaunėje šiek tiek daugiau respondentų palaikė konservtorius. Minimaliai atsiliko žalieji, treti – socdemai.

Labai panaši situacija ir Kauno mieste – DELFI kalbino respondentus Kalniečių, Šilainių, Aleksoto ir centrinės miesto dalies apylinkėse.

Labai sudėtinga spręsti, kas laimės Kaune – žalieji ar konservatoriai, nes abi partijos, kaip gali atrodyti, rinko kone po vienodai balsų.

Galima pastebėti, kad jaunesni žmonės rinkosi žaliuosius. Manoma, kad iš lyderių gretų po skandalo iškritus liberalams, būtent žalieji susirinks jų balsus. O tai, be jokios abejonės, bus itin didelė paspirtis. Tokia didelė, kad Kaune šį kartą gali laimėti būtent žalieji.

Valstiečių lyderis R. Karbauskis vienmandatėje apygardoje kandidatavo būtent Kaune, Šilainiuose. Jam palaikymą pareiškė ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Tai galimai taip pat žaliesiems pridėjo papildomų balsų.

Akivaizdu, kad konservatorių vairą perėmus G. Lansbergiui, dalis jaunų žmonių simpatijas išreiškė ir Tėvynės sąjungai.

„Už ką balsavau? Už konservatorius“, - DELFI sako jauna kaunietė, tačiau netrukus sulaukia vyro pastabos.

„Ne už konservatorius, o už Tėvynės sąjungą“, - pastebi vyriškis. Galiausiai pora sutaria, kad konservatoriai ir Tėvynės sąjunga yra vienas ir tas pats politinis vienetas.

Nemažai vyresnio amžiaus žmonių DELFI teigė, kad neketinantys keisti savo ilgalaikių pažiūrų ir balsuos už konservatorius ar socdemus. Įdomus pastebėjimas dėl pastarųjų, kad net keli respondentai teigė balsuojantys ne už socdemus, o „už Algirdą Butkevičių“.

Apibendrinant, pagal DELFI kalbintų respondentų nuomonę, Kaune liūto dalis balsų turėtų tekti žaliesiems ir konservatoriams. Treti turėtų likti socdemai. Respondentai minėjo ir liberalus, nepartinius kandidatus, tačiau jų buvo absoliuti mažuma.

Klaipėdoje žmonės palaikė liberalus ir konservatorius

Aktyviai Seimo rinkimuose dalyvavę klaipėdiečiai akivaizdžiai nori permainų parlamente. Nė vienas iš 20 anonimiškai kalbintų savo valią rinkimuose pareiškusių klaipėdiečių nebalsavo už šiuo metu šalį valdančią Lietuvos socialdemokratų partiją bei jos koalicijos partnerius „darbiečius“ ir „tvarkiečius“.

Preliminariais duomenimis, daugiausia palaikymo Klaipėdoje, tikėtina, sukauks Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai ir Liberalų sąjūdis.

DELFI žurnalistai apsilankė keliose apylinkėse ir anonimiškai apklausė 20 rinkėjų, kurie atskleidė, už ką balsavo.

Rinkimų apylinkėje, kurioje daugiausia balsuoja jaunos šeimos, nes šiai apylinkei priskirtas Dragūnų mikrorajonas, buvo sausakimša.

Eilėje pareikšti savo valią rinkimuose daugiausia laukė jauni žmonės, atsivedę ir mažus vaikus.

„Balsavau už liberalus. Tikiuosi, kad daugiau nesusimaus. Be to, geriau vis tiek nėra už ką balsuoti“, – savo nuomonę reiškė jauna mergina.

Jai antrino vaikinas, savo balsą taip pat atidavęs už Liberalų sąjūdį. „Daug šios partijos narių pažįstu asmeniškai. Žinau, ką jie gali, ką nori nuveikti, kad sugebės tai padaryti, todėl toks mano sprendimas, Atsakingai užpildžiau ir reitingavimo lentelę, nes noriu, jog Seime būtų kuo daugiau klaipėdiečių“, – kalbėjo vaikinas.

Iš rinkimų apylinkės išėjusi jauna šeima atskleidė, jog žmona balsavo už konservatorius, o vyras – už liberalus. „Mums šios partijos priimtiniausios. Labai norėtume, kad jos iškovotų pakankamai balsų, sudarytų koaliciją ir normaliai dirbtų. Už tas partijas, kurios yra populistinės, dalija absoliučiai nelogiškus pažadus, niekada nebalsavome. Mes į rinkimus ir einame tam, kad mūsų balsai bent kiek nusvertų už populistines partijas atiduotus balsus“, – teigė sutuoktiniai.

Pusamžis vyras, paklaustas už ką balsavo, atsakė, kad jo balsas atiteko Lietuvos liaudies partijai. „Nors ir norėčiau, bet veikiausiai ši partija neperlips 5 proc. barjero Tačiau ji kasmet vis didėja, jos nuostatos man priimtinos, tikiu, kad po ketverių metų ji jau turės iškovojusi vietų Seime, jei šįkart ir nepasisektų“, – kalbėjo pašnekovas.

Jauna mama prisipažino, jog balsavo už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą. „Noriu permainų“, – argumentavo klaipėdietė.

Kitoje rinkimų apylinkėje, kur balsuoja nemažai rusų tautybės žmonių, taip pat buvo sausakimša. „Balsavau už žaliuosius (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – DELFI), nes labai patinka du šios partijos kandidatai. Kitas partijas iškart atmečiau, nes kai aiškina, kad sumažins mokesčius, bet padidins pensijas, tai populistiška. Aišku, kad norisi permainų, tačiau greitai jų nesitikiu. Bet balsuoti vis tiek reikia“, – pabrėžė 47 metų gintarų apdirbimo meistras.

Pusamžė moteris balsavo už liberalus, nes mato, kad jie Klaipėdoje gerai tvarkosi, todėl tiki, kad gali gerai dirbti ir Seime.

„Visada balsuoju už konservatorius, šie rinkimai – ne išimtis.

Populistai manęs savo pažadais niekada nepapirks“, – tvirtus įsitikinimus turėjo maždaug 40 metų vyras.

Konservatorius taip pat palaikė kelios kalbintos pensininkės, vidutinio amžiaus sutuoktiniai. „Anksčiau balsuodavau už liberalus, tačiau po E. Masulio skandalo kažkaip nesinorėjo šiemet to daryti, todėl savo balsą atidaviau konservatoriams. Tačiau vienmandatėje apygardoje balsavau už Liberalų sąjūdžio kandidatą“, – teigė vertėja dirbanti moteris.

Rusakalbiai sutuoktiniai prisipažino, jog balsavo už Antikorupcinę N. Puteikio ir K. Krivicko koaliciją.

„Gal ta koalicija į Seimą ir nepateks, bet tikiu, kad Naglis Puteikis jame tikrai bus, nes už jį balsavome ir vienmandatėje apygardoje. Jo biografijoje parašyta, kad jis buvo Afganistano kare. Tai daug ką pasako. Žmogus, kuris vertina gyvybę, turi ir kitas stiprias vertybes. Man apmaudu, jog daugelis žmonių, mažiau savo akimis, kandidatus, už ką balsuoti, renkasi pagal grožį. Tai labai neatsakinga, juk renkame Lietuvos Seimą“, – atvirai savo nuomonę reiškė psichologe dirbanti moteris.