Pasak parlamentaro, ji buvo paskelbta praėjusį penktadienį, o kandidatų prašyta dokumentus pateikti iki šios savaitės pirmadienio. Be to, konkursas buvo paskelbtas vidiniame Krašto apsaugos ministerijos tinkle.

V. Bakas taip pat abejojo dėl sprendimo, kad steigiamo Gynybos resursų departamento vadovo pareigos būtų statutinės.

„Jis (konkursas) vyko neskaidriai. (...) Man keista, kad pasirinktas atrankos metodas, bet ta atranka sukurta taip, kad kuo mažiau žmonių žinotų apie tą atranką. Tai yra fikcija“, – BNS trečiadienį sakė parlamentaras.

Krašto apsaugos ministerija tikina, kad konkursas vyksta skaidriai, atranka buvo pratęsta ir bus skelbiama viešai. Įsigijimų reforma buvo vienas pagrindinių ministro Raimundo Karoblio darbų, kai jis pradėjo eiti pareigas pernai gruodį.

Pagal pertvarką, nuo kitų metų įkuriama Gynybos resursų agentūra ilgainiui turėtų vykdyti 95 proc. visų krašto apsaugos sistemos pirkimų, o įsigijimų planavimo funkcija bus perkelta reformuojamam Jungtiniam štabui.

Reformos imtasi po kritikos sulaukusio kariuomenės pirkimo, kai iš bendrovės „Nota Bene“ 2014 metais virtuvės įrankiai buvo įsigyti kelis kartus didesne nei rinkos kaina. Kilus ažiotažui dėl „auksinių šaukštų“ buvo smukęs gyventojų pasitikėjimas kariuomene.

„Jeigu mes pasiskelbiame, kad darome pabaigą auksinių šaukštų vadybos kultūrai, tai tie pokyčiai turi ir prasidėti ne nuo kažko kito, o nuo procedūrų, skaidrių atrankų“, – sakė Seimo NSGK pirmininkas.

„Reformos pradžioje negalime elgtis neskaidriai, o po to elgtis skaidriai. (...) Kaip žmogus, neskaidriai laimėjęs konkursą, gali vėliau užtikrinti sistemos skaidrumą? To būti negali, nes iš neteisės nekyla teisė“, – pridūrė jis.

Antradienio vakarą feisbuke paskelbęs apie savo įtarimus, V. Bakas teigė paprašęs Krašto apsaugos ministerijos išsiaiškinti, kas priėmė su minėta atranka susijusius sprendimus.

Sulaukė vienos kandidatūros

Krašto apsaugos ministerija teigia, kad konkursas vykdomas skaidriai, o atranką nuspręsta pratęsti dviem savaitėms, pamačius, kad paraišką padavė vienas kandidatas.

„Nepaisant to, kad tas kandidatas atitiko visus reikalavimus, mes nutarėme pratęsti šitą konkursą dar dviem savaitėms ir nusprendėm jį paviešinti už krašto apsaugos sistemos rėmų“, – BNS sakė krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas.

Pasak jo, atranka į Gynybos resursų agentūros vadovus buvo paskelbta praėjusį antradienį, todėl truko šešias dienas. Tačiau G. Jeglinskas tvirtino, jog ir toks laikas paraiškų padavimui yra nepakankamas.

Viceministras teigė, jog padaryti ankstesnį konkursą neviešą nusprendė Krašto apsaugos ministerijos vadovybė, bet jo trukmę nustatė Personalo departamento darbuotojai.

„Mąstymas buvo toks, kad didžioji dauguma žmonių, atitinkančių reikalavimus ir turinčių kažkokios karinės patirties, yra krašto apsaugos sistemoje“, – kalbėjo jis.

Politikas tvirtino, kad tokia atranka nebuvo siekiama į pareigas paskirti konkretų žmogų, o konkurso trukmę nustačiusius pareigūnus bus siekiama išaiškinti.

„To tikrai nebuvo siekiama. Tikslas yra pritraukti kuo daugiau žmonių. Visi tie, kurie sistemoje, jiems visiems buvo žinoma, kad mes ieškome agentūros direktoriaus“, – teigė G. Jeglinskas.

Viceministras sakė, jog ministerija neatsisako ketinimų daryti būsimą pareigybę statutine, o tai reiškia, kad padarius viešą konkursą jame dalyvauti galėtų, pavyzdžiui, atsargos kariai.

„Vienas dalykas – pusė agentūroje dirbančių žmonių bus kariškiai. Antras dalykas, agentūros direktorius koordinuos ir vadovaus sudėtingiems kariniams pirkimams ir techninių specifikacijų ruošimui. (...) Trečias dalykas, po šia agentūra bus visi mūsų didieji projektai ir jų vykdymas – šarvuočiai „Boxer“, haubicos, oro gynybos sistemos NASAMS“, – kalbėjo G. Jeglinskas.

Kitais metais Lietuva pirmą kartą kitais metais pasieks 2 procentų, skiriamų krašto apsaugai, ribą. Gynybos biudžetas sieks apie 873 mln. eurų.