I. Kavaliauskas pasakoja, kad praėjusią savaitę sulaukė iš mokyklos grįžusio apsiverkusio 12-mečio sūnaus. Pradėjus domėtis, kas nutiko, vaikas nerišliai pasakojo, kad važiuojant iš mokyklos jį užpuolė trys nepažįstami jaunuoliai.

Incidentas įvyko praėjusį penktadienį, apie 15 val. Penki bendraklasiai Vytauto prospekte įlipo į 12-tą autobusą ir važiavo namo. Kęstučio gatvėje į autobusą įlipę du vaikinai ir mergina pradėjo prie vaikų kabinėtis – klausinėti, ko į juos žiūrima, ko šie nori. Vaikai atsakė, kad į įlipusius jaunuolius nežiūri.

„Užpuolikai pradėjo gąsdinti elektrošoku ir paprašė atiduoti pinigus, mobiliuosius telefonus. Tada jie į mano sūnaus koją nukreipė elektros iškrovą – jis sėdėjo prie praėjimo. Klasės draugės paėjo toliau, o bendraklasis nubėgo į priekį. Gavęs trečią elektrošoką, sūnus nustūmė užpuolikus ir nubėgo prašyti vairuotojo pagalbos. Tuo metu užpuolikai trečiam bendraklasiui kraustė kišenes. Vairuotojas į mano sūnaus prašymus padėti nekreipė dėmesio – kaip ir kiti autobuse buvę žmonės“, – DELFI pasakojo I. Kavaliauskas. Elektros iškrovos kliuvo ir kitam bendraklasiui.

Autobusui sustojus stotelėje, užpuolikai išlipo. Išlipdami jie vaikus spėjo pagąsdinti, kad dar pasigaus.

Terorizuoja ir pensininkus?

Ant sūnaus kojų I. Kavaliauskas išvydo nuo elektrošoko likusias žymes. Vyras kreipėsi į policiją. Pareiškimą parašė ir kito bendraklasio tėvai. Viena įvykį mačiusių bendraklasių padarė užpuolikų nuotraukas.

Išvydę chuliganų nuotraukas, policijos pareigūnai juos atpažino kaip įkliūvančius ne pirmą kartą. „Iš policininkų kalbų supratau, kad jie važinėja autobusais pensijų mokėjimo dienomis ir taip gąsdina pagyvenusius žmones, atiminėja jų pinigus. Tą dieną vaikai autobuse rado piniginę su pensininko pažymėjimu ir ją perdavė vairuotojui“, – kalbėjo kaunietis.

I. Kavaliausko žiniomis, policija toliau vykdo tyrimą. Nustatyta, kad autobuse grasinusiai merginai 12 metų, jos broliui – 14-a, o trečio jaunuolio asmenybė dar nebuvo nustatyta. I. Kavaliauskas policijoje sužinojo, kad policijai užtenka duomenų inkriminuoti vaikų chuliganizmą, bet duomenų rimtesniems įtarimams pareikšti neužtenka – iš vaikų niekas nebuvo pavogta. Be to, jaunieji užpuolikai žino, ką daro – nuo elektrošoko po kelių valandų žymių nelieka, o gąsdinamasis efektas didelis.

I. Kavaliauskas sako, kad jo 12-metis sūnus gana tvirtas, sportiškas, tačiau incidentas sukėlė šoką, kitą dieną jis nėjo į mokyklą. „Mes dirbame, nuvežti vaiką į mokyklą galime, tačiau parvežti neišeina. Labiausiai šokiravo vairuotojo ir aplinkinių reakcija – nuotraukose, kurias padarė bendraklasė, matyti, kaip gale sėdinčios moterys tik žiūri į tą pusę. O vairuotojas, kai vaikai atėjo prašyti pagalbos, galėjo mažų mažiausiai sustoti, neatidaryti durų, kviesti pagalbą, juk ir Aleksoto policijos nuovada buvo netoli“, – svarsto tėvas. Tada, pasak jo, užpuolikai gal bent jau ateityje bijotų siautėti autobusuose.

I. Kavaliauskas sakė skambinęs į savivaldybės Transporto skyrių ir jame išgirdęs, kad autobuso vairuotojams skubėti į pagalbą keleiviams neprivaloma – esą bijoma, kad keršydami vaikai pradurs autobuso padangas, išdaužys langus.

Vyras nesitiki, kad užpuolikai bus nubausti – jie yra nepilnamečiai.

Autobusų parkas abejoja, ar tikrai vairuotojas nereagavo

„Apie šį atvejį nesu girdėjęs. Vairuotojas tikrai problemos negali išspręsti, jau vien dėl to, kad sėdi su pinigais ir į jokius konfliktus nesivelia. Jis tik gali kviesti pagalbą, geriausiu atveju jis galėjo tik paskambinti policijai ar saugos tarnybai“, – sakė bendrovės „Kauno autobusai“ technikos direktoriaus pavaduotojas eksploatacijai Rimas Stankaitis.

R. Stankaičio teigimu, atvejų, kada autobuso vairuotojas kviečia policiją, pasitaiko kas mėnesį. Pavyzdžiui, policijai tenka gesinti muštynes, konfliktus su kontrolieriais, tramdyti benamius ar girtus asmenis, užpuolikus.

„Tėvų vietoje reikia reaguoti tuoj pat – paskambinti, parašyti elektroninį laišką, mes tokius atvejus aiškinamės. Šiuo atveju abejoju, kad vairuotojas sėdėjo ir visiškai nieko nedarė“, – kalbėjo R. Stankaitis.

Policija: informacijos apie vaikų gaujas neturime

Kauno Centro policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Egidijus Plauska DELFI patvirtino, kad ikiteisminis tyrimas dėl minimo atvejo yra pradėtas. Šiuo metu vykdomi ikiteisminio tyrimo veiksmai, įtariami asmenys nustatyti. 

„Informacijos apie vaikų gaujas, siaučiančias miesto centre pensijų mokėjimo dienomis, užpuolamus ir gąsdinamus pensininkus, nėra, tačiau jei tokių atvejų pasitaikytų, policija ragina nedelsiant skambinti 112. Pavienių atvejų, kai iš nepilnamečių atimami telefonai, pasitaiko, tačiau tokie nusikaltimai dažniausiai atskleidžiami“, – sako E. Plauska. 

Gyventojų, kurie turi informacijos apie daromus ar padarytus nusikaltimus, problemines situacijas, policija prašo nedelsiant kreiptis artimiausią policijos įstaigą, pranešti mokyklos socialiniams pedagogams, kurie bendradarbiauja su tą teritoriją prižiūrinčiais nepilnamečių reikalų pareigūnais.